Norsk Gardsost vant hovedprisen i Matprisen 2022.
Norsk Gardsost vant hovedprisen i Matprisen 2022.

Har du en kandidat til Matprisen 2023?

Matprisen er prisutdelingen for alle som bryr seg om bærekraft i matbransjen. I år markerer Matprisen, som var den første prisutdelingen i Norge som rettet søkelyset mot miljøvennlig matproduksjon, sitt 10-årsjubileum.

– Skal vi løse klima- og naturkrisen, må vi spise og produsere mer bærekraftig mat. Derfor har Matprisen i 10 år hedret bønder, kokker, fiskere, ystere, formidlere, forskere og folk som tar bærekraftige matvalg. Dem trenger vi flere av, sier Ingrid Kleiva Møller.

– Ikke bare dem som roper høyest

Hun er juryleder og fagrådgiver for bærekraftig matproduksjon i Framtiden i våre hender, og oppfordrer alle til å foreslå kandidater til Matprisen 2023.

– For Matprisen er det vesentlig at ikke bare dem som roper høyest blir hørt. Vi i juryen har stor nytte av forslagene som kommer inn og håper så mange som mulig benytter muligheten til å fremheve dyktige aktører, både enkeltpersoner og hele organisasjoner, fortsetter Kleiva Møller.

Les også: Slik gikk det i Matprisen 2022

Speiler hele bransjen

Gjennom 10 år har Matprisen kåret et stort spenn av vinnere fra alle deler av bransjen. Her finner du alt fra storkjøkkenaktører, restauranter og restauratører, meierier, ildsjeler, kjøttprodusenter og vegetarianere, landhandlere og bransjeorganisasjoner.

Matsentralen Norge, Anders Nordstad, Geitmyra matkultursenter for barn, Hanne-Lene Dahlgren og Restaurant Rest er noen av de mange tidligere vinnerne.

– Stort å vinne Matprisen

– Noen dager føles det å drive en restaurant der bærekraft, økologi og «low-waste» vektes på lik linje som kvalitet og smak, som en litt umulig oppgave. Derfor var det å vinne Matprisen ekstra stort for oss. Det gav oss en driv og en enormt takknemlig følelse av at det vi gjør blir sett og satt pris på. Det vil også gjøre at flere kan oppdage oss og forhåpentligvis se hvorfor det vi gjør er både litt annerledes og veldig bra, sier Ola Klepp, kjøkkensjef på Restaurant K2 i Stavanger.

Restauranten vant Årets kjøkken i 2022 til stor jubel fra hele salen.

Restaurant K2 vant prisen for Årets kjøkken i Matprisen 2022.
Restaurant K2 vant prisen for Årets kjøkken i Matprisen 2022.

Under prisutdelingen ble de rost av juryen for å være et strålende eksempel på en aktør gjør det motsatte i en bransje som kan være både tøff og lukket: «Gode arbeidsvilkår med stor takhøyde for den enkelte, stor åpenhet om sine innkjøp og sine metoder, og et brennende ønske om å servere miljøvennlig mat som holder høyt kulinarisk nivå. Alt dette går for vinneren sammen i en høyere enhet.

Dette er de forskjellige prisene i Matprisen

Mottaker av KokkeKarlas stipend i 2022: Runa Kvendseth.
Mottaker av KokkeKarlas stipend i 2022: Runa Kvendseth.

Prisene som deles ut er:

  • Matprisen (hovedprisen)
  • Årets kjøkken
  • Årets storkjøkken
  • Årets salgskanal
  • Årets formidler
  • Årets produsent
  • Årets utfordring
  • Debioprisen

Juryen har også siden 2017 hatt gleden av å velge ut den unge, kvinnelige kokken som skal motta KokkeKarlas stipend på 50 000 kroner.

– Det å være den heldige mottaker av KokkeKarlas stipend var svært stas. Det er et legat som åpner mange dører, og jeg er utrolig takknemlig for at jeg har fått denne muligheten. Anbefaler på det sterkeste andre å søke, sier fjorårets mottaker av stipendet, Runa Kvendseth.

Kandidater til stipendet kan forslås her.

– Endre dagens kurs i en mer bærekraftig retning

– Vi lever i en tid der valgene vi tar i dag, får mye å si for morgendagen. De som har vært nominert til Matprisen de siste årene, er gode eksempler på at måten vi produserer og spiser mat på, kan bidra til å endre dagens kurs i en mer bærekraftig retning. De er forbilder for sine bransjer som viser at det ikke behøver å være motsetning mellom verdiskapning og et levelig miljø, mellom matglede og et engasjement for en tryggere fremtid», sier kommunikasjonssjef i Matvett og jurymedlem Anne Marie Schrøder.

Matprisens uavhengige jury har ansvaret for å velge ut kandidater til de åtte prisene, men de vil gjerne motta tips om verdige kandidater, enten det er noen du beundrer, dine kollegaer eller deg selv. Tidligere nominasjon er ingen hindring.

Kandidatene vil vurderes ut ifra egne priskriterier, og i løpet av høsten annonserer juryen tre nominerte i disse priskategoriene. Vinnerne kåres under prisutdelingen 13. november på Sentralen i Oslo.

Juryen

I år består juryen av Ingrid Kleiva Møller (juryleder og fagsjef i Framtiden i våre hender), Anne Marie Schrøder (kommunikasjonssjef i Matvett), Arnt Steffensen (kokk og leder i Kost- og ernæringsforbundet i Delta), Mikael Svensson (driver Restaurant Kontrast, Avalon og b.culture), Thomas Horne (forfatter og foredragsholder), Trond Ivar Qvale (skribent og fortsatt litt bonde), og Vegard Botterli (kommunikasjonsrådgiver i Norsøk)

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS