Tar energi ut av luften

Frem til nå har fett og sot i ventilasjonen gjort det vanskelig og ulønnsomt å gjenbruke energien som genereres i et restaurantkjøkken. Nå tar alle Burger King-restaurantene i bruk ny teknologi for å gjenvinne energi.

Alle nye Burger King-restauranter vil bruke ny teknologi fra det svenske cleantech-selskapet Enjay for å gjenvinne energi fra ventilasjonssystemer.

Burger King i Sverige vil være den første restaurantkjeden i verden som tar i bruk den nye teknologien i sine restauranter. Burger King Norge følger like etter.

Klimaeffektive løsninger som fungerer

Rundt 40 prosent av all energi produsert i verden forbrukes i eiendom. Til nå har det vært umulig å gjenvinne energi fra ventilasjon i restauranteiendom på en økonomisk bærekraftig måte.

Det er om lag 15 millioner restauranter i verden i dag. Her ligger er stort energisvinn, fordi det meste av energien som genereres, forblir ubrukt.

Administrerende direktør i Burger King Norge, Rune Sandvik. (Foto: Bo Mathisen)
Administrerende direktør i Burger King Norge, Rune Sandvik. (Foto: Bo Mathisen)

– Vi investerer i å finne nye klimaeffektive løsninger som virkelig fungerer. Dette er et tydelig eksempel og et skritt for å gjøre hele virksomheten mer energieffektiv, sier administrerende direktør i Burger King Norge, Rune Sandvik.

Vedlikeholdsfri energigjenvinningsenhet

Det tekniske gjennombruddet for hvordan man fanger opp energien som ellers vil forbli ubrukt kom fra det svenske cleantech-selskapet Enjay, som utviklet og lanserte Lepido-systemet. Systemet består av en vedlikeholdsfri energigjenvinningsenhet for spesielt utfordrende miljøer, for eksempel restaurantkjøkken.

Den kan gjenvinne energien som genereres, på tross av mye fett og sot. Energien som gjenvinnes kan brukes til oppvarming eller avkjøling i ventilasjon, varmtvann eller i elementer.

Kan brukes i alle typer restauranter

Enjay har vært nominert til «Climate Solver» av WWF. De er også en av finalistene i verdens største klimakonkurranse, SET 2020, organisert av det tyske energibyrået (DENA) og Verdens energiråd.

– Det at energigjenvinningsenheten vår fungerer bra hos Burger King, som griller maten over ild, viser at Lepido vil kunne brukes i ventilasjonssystemer i alle typer restauranter, sier administrerende direktør og grunnlegger av Enjay, Jesper Wirén.

CO2-utslippene blir redusert med 2,5 tonn per år

Gjennomsnittlig effekt per Burger King-restaurant er omtrent 20 kW, noe som betyr at energiforbruket for oppvarming av restauranten er halvert. CO2-utslippene vil bli redusert med 2,5 tonn per år.

Det betyr at når alle 250 Burger King-restauranter i Skandinavia blir konvertert, vil utslippene reduseres med 625 tonn per år. Lepido er nå inkludert i standardtegningene for alle nye Burger King-restauranter som King Food bygger i Skandinavia.

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS