Fra en tidligere utgave av Østlandske Storhusholdning.
Fra en tidligere utgave av Østlandske Storhusholdning.

Setter ekstra stort søkelys på matsvinn

I dag er det «verdens internasjonale dag mot matsvinn». Det settes et ekstra stort søkelys på matsvinn både i forkant og under fagmessen Østlandske Storhusholdning i Vikingskipet på Hamar, som arrangeres 18. og 19. oktober. Både utstillere, ansatte og besøkende oppfordres til å ta et «Kutt matsvinn»-messekurs i forkant av messen.

Publisert
Konrad Sel i Utstillingsplassen Messer AS står bak Østlandske Storhusholdning, som arrangeres i Vikingskipet.
Konrad Sel i Utstillingsplassen Messer AS står bak Østlandske Storhusholdning, som arrangeres i Vikingskipet.

Østlandske Storhusholdning har som mål å bidra til å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, og gjør nå en betydelig innsats for å sikre at alle som har en rolle på messen 18. og 19. oktober har nødvendig kompetanse og verktøy for å sikre at all maten blir spist.

Kastes over 450 000 tonn mat årlig i Norge

Matsvinn er et globalt problem som har betydelige økonomiske og miljømessige konsekvenser.

Det er også en lang vei å gå her til lands. I Norge alene kastes over 450 000 tonn mat årlig, tilsvarende en verdi på over 22 milliarder kroner og med klimagassutslipp på én million tonn CO2-ekvivalenter.

Les også:  «Verdens internasjonale dag mot matsvinn»

Skreddersydd kurs for å heve bærekraft på hele messen

Arrangørene av fagmessen tar grep for å øke kompetansen og engasjementet for å redusere matsvinn og fremme bærekraft i matbransjen.

I tillegg til å være vert for over 165 utstillere og mange besøkende i Vikingskipet på Hamar, har arrangøren sammen med Matvett utviklet et spesialtilpasset kurs for utstillere for å sikre minst mulig matsvinn under messen.

Les også: Fryst mat bidrar til redusert matsvinn

Utstillerne oppfordres til å ta «Kutt matsvinn»-kurset

– Alle utstillere, øvrige ansatte – og til og med besøkende, oppfordres til å ta et «Kutt matsvinn»-messekurs. Det tar om lag et kvarter, og gir mulighet til rask skolering for å redusere matsvinnet – hver dag, hele året. Når det er fullført og bestått, får man et diplom som kan settes opp på standen, forteller Konrad Sel hos Utstillingsplassen Messer AS, som står bak Østlandske Storhusholdning.

Det blir satt opp seks miljøstasjoner for avfall/søppel. Arrangøren oppfordrer utstillerne til å være nøye med hva du kaster hvor.

Sel forteller videre at på årets messe skal alt svinn måles. Selskapet Reen er involvert for å måle det faktiske svinnet. Reen AS veier hver dunk slik at man nøyaktig vet hvor mye som kastes – CO2-avtrykket, samt kostnaden.

– På sikt er målet å måle svinnet fra hver enkelt utstiller, men denne gangen måler vi summen av hele messen. Vi er muligens de første i verden som gjør dette så grundig, sier Konrad Sel.

Økt kompetanse og nyttige verktøy

– «KuttMatsvinn»-messekurs gir alle utstillere, erfarne som nye, økt kompetanse om betydningen av å kutte matsvinn og nyttige verktøy og tiltak på veien til å bli en matsvinnfri utstiller. De som deltar, kan vise sitt engasjement ved å motta et «KuttMatsvinn-ambassadør»-skilt til sin stand, forklarer prosjektkoordinator hos Matvett, Marie Kleppe.

Målet er å redusere matsvinnet vesentlig ved å planlegge bedre, produsere bedre, og også få gjestene til å forstå viktigheten av å redusere matsvinnet.

Plan for overskuddsmaten

Østlandske Storhusholdning oppfordre alle utstillere til å ha en plan for overskuddsmat og andre resirkulerbare materialer, samt å servere smaksprøver i riktige porsjoner basert på informasjon fra arrangørene om antall påmeldte besøkende. Dette er viktige skritt mot en mer bærekraftig matkultur, og Østlandske Storhusholdning håper å inspirere andre i bransjen til å følge deres eksempel. 

– Vi i Matvett er veldig fornøyde med at Østlandske Storhusholdning tar kampen mot matsvinn til nye høyder. Å se deres engasjement og dedikasjon til å redusere matsvinn og fremme bærekraft i matbransjen, er inspirerende. Vi håper virkelig at det ikke vil være en eneste stand uten et «KuttMatsvinn»-ambassadørskilt, og ser frem til å fortsette dette viktige arbeidet sammen med dem, sier Marie Kleppe.

Til årets messe er hele seks selskaper involvert i prosessen. Foruten Utstillingsplassen Messer, Reen AS og Matvett, skal overskuddsvarer etter begge messedager pakkes og leveres til Ragn-Sells sin stand (nr. 140, ved inngangen). Her vil blant annet Matsentralen Innlandet ta ut all mat som kan gis deres brukere. Alt annet gis til Stange dyrepark (dyrefor).

Involvering av de unge 

Under messen vil Østlandske Storhusholdning også, i samarbeid med Matvett arrangere en livekonkurranse med «KuttMatsvinn»-spillet, både for utstillere og besøkende.

Skoleklasser som er på besøk blir også invitert til å delta, og lærere vil motta informasjon om påmelding og ressurser for å forberede studentene til konkurransen.

Du finner Matvett på stand 137 på Østlandske Storhusholdning.

For mer informasjon om Østlandske Storhusholdning, messens innsats for å bekjempe matsvinn, og hvordan du kan delta i «KuttMatsvinn»-spillet eller kurset «KuttMatsvinn»-messe, les mer på Storhushold.no.

Både inngang og parkering for besøkende på Østlandske Storhusholdning er gratis.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS