Paul Bocuse sammen med Geir Skeie, som vant Bocuse d'Or Europe i 2008 og Bocuse d'Or i 2009. (Foto: Morten Holt)

Alle kokkers far, Paul Bocuse, er død

Den kokken som har markert seg aller mest på kloden gjennom alle tider, Paul Bocuse, er død, nær 92 år gammel. Han døde 20. januar, og begraves fredag 26. januar ved Cathédrale Saint-Jean de Lyon.

Publisert
Paul Bocuse. (Foto: Morten Holt)

– Takk for at du har gitt generasjoner av kokker verden over muligheten til å nå målene sine. Uten deg vet jeg at jeg aldri hadde vært der jeg er i dag. Takk skal du ha. RIP, skriver Bocuse d’Or-vinner i 2009, Geir Skeie, på sin Instagram-konto, og bruker et bilde fra Horeca/Horecanytt.no tatt i Stavanger i 2008.

Bocuse d’Or

Paul Bocuse. (Foto: Morten Holt)

Det var Paul Bocuse, som ble født 11. februar 1926, som midt på 80-tallet gikk i gang med planleggingen av Bocuse d’Or, den som i dag er kokkekonkurransen over alle kokkekonkurranser, og som alle kokker drømmer om å vinne.

Konkurransen ble arrangert første gang i 1987. Da var Arne Brimi norsk deltaker. Siden har Norge vunnet konkurransen fem ganger, senest i 2015.

Paul Bocuse sammen med Eyvind Hellstrøm og Harald Osa. (Foto: Morten Holt)

– Han er blitt et symbol for et helt fag og et helt yrke. Det er veldig trist at han nå er gått bort og en æra er over, men jeg håper arven etter ham blir godt ivaretatt. Det er jeg sikker på at den blir gjennom Bocuse d'Or, sier Brimi til NRK.no.

Verdens første - og største - stjernekokk

Foto: Morten Holt

Han regnes som verdens første og største stjernekokk, og bygde opp et restauranthus i Lyon – som har blitt kjent verden over. Lyon er blitt av verdens mest attraktive matbyer – takket være Paul Bocuse.

Saken fortsetter under bildet

De siste årene har helsen sviktet (Parkinsons sykdom), og han har heller ikke kunnet delta under konkurransens premieutdeling – der han alltid var den store hedersgjesten. En av de siste gangene han besøkte Norge var under Bocuse d’Or Europe i Stavanger i 2008. Da var vi med Bocuse på en helikoptertur over Stavanger, Lysefjorden og Preikestolen; en meget hyggelig opplevelse.

Flere av de norske Bocuse-kokkene markerte 90-årsdagen tl Paul Bocuse 

I desember 2016 ble det kjent at sønnen Jérôme Bocuse tok over som president for konkurransen.

Les også: Jérôme Bocuse (47) ny president for Bocuse d’Or (publisert desember 2016)

Frankrikes innenriksminister bekreftet dødsfallet

Så mye betyr dette også for Frankrike som nasjon, at det var landets innenriksminister som bekreftet det triste dødsfallet.

Paul Bocuse deler ut medaljen som viser at Eyvind Hellstrøm er ridder av den franske Æreslegionen i 2007. (Foto: Arkiv)

«Paul Bocuse er død, kokkekunsten er i sorg. Monsieur Paul var Frankrike. Enkelhet og sjenerøsitet. Perfeksjonisme og livskunst. Kokkekunstens pave har forlatt ossskriver Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macron uttalte også sin sorg.

«Paul Bocuse er ikke mer. Kokkene gråter på sine kjøkken, i Élyséepalasset og i hele Frankrike. Fransk gastronomi skal fortsette å gjøre ham stolt,» skriver Macron på Twitter.

Norges kokker sørger

En av Norges aller mest kjente kokker, Eyvind Hellstrøm, var en nær venn av Paul Bocuse, og er i sorg.

– Gastronomien sørger i dag. Paul Bocuse var Frankrike. Han var større enn statsledere og guder, han var som Eiffeltårnet, sier Eyvind Hellstrøm til NRK.no.

Paul Bocuse og Eyvind Hellstrøm. (Foto: Morten Holt)

Hellstrøm var Norges andre deltaker i Bocuse d’Or da han deltok i 1989.

Les også: Paul Bocuse deler ut medaljen som viser at Eyvind Hellstrøm er ridder av den franske Æreslegionen for sin innsats for internasjonal kokkekunst (publisert 2007)

Les også: Hellstrøm: Han var som en far for meg (Dagbladet.no)

Paul Bocuse sammen med Norges første Bocuse d'Or-vinner, Bent Stiansen. (Foto: Morten Holt)

Saken fortsetter under bildet

– Han er alle kokkers far. Det blir et stort savn, uttaler Bent Stiansen, som ble Norges første gullvinner i Bocuse d’Or i 1993, til NRK.no

Les også: Bocuse-kokkene feiret 90-årsdagen til Paul Bocuse

Sett opp til Bocuse siden han var barn

Paul Bocuse sammen med Ingrid E. Hovig. (Foto: Morten Holt)

I juni i år arrangeres Bocuse d’Or Europe i Torino i Italia, og i slutten av januar 2019 arrangeres den store globale Bocuse d’Or-finalen i Lyon.

Christian A. Pettersen er norsk deltaker i to konkurranser, der stjernekokkens bortgang vil bli markert.

– Jeg har sett opp til Paul Bocuse siden jeg var et barn. Dette er utrolig trist. RIP Monsieur Paul Bocuse, skriver Pettersen på sin Instagram-konto.

Tom Victor Gausdal tok sølv i Bocuse d’Or 2005, svært knepent slått av franske Serge Vieira.

– Han var en vanvittig hyggelig fyr. En ordentlig stjerne, med glimt i øyet. Han hadde et veldig stort hjerte, og hadde alltid tid til alle, sier Gausdal til VG.no

– Kokk, legende, idol og forbilde. Takk for alt du har gjort for alle kokker, du bante veien, og gir oss selvtillit, skriver Norges Bocuse d'Or-deltaker i 2007, Sven Erik Renaa, på sin FB-side.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Bocuse d’Or

* Bocuse d’Or arrangeres i Lyon slutten av januar annethvert år (oddetallsår).

* Konkurransen ble grunnlagt av Paul Bocuse (død januar 2018), og ble arrangert for første gang i 1987. Da deltok Arne Brimi for Norge.

* Bocuse d’Or er verdens mest anerkjennende kokkekonkurranse, og selv om det bare regnes som et «uoffisielt VM», så er det akkurat denne konkurransen alle kokker drømmer om å vinne.

* Norge har vunnet konkurransen fem ganger, i 1993 (Bent Stiansen), 1999 (Terje Ness), 2003 (Charles Tjessem), 2009 (Geir Skeie) og 2015 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge sølv fra 1991 (Lars Erik Underthun), 2005 (Tom Victor Gausdal) og 2017 (Christopher W. Davidsen), og bronse fra 1997 (Odd Ivar Solvold) og 2011 (Gunnar Hvarnes).

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* Her kan du lese alt om Bocuse d'Or

* Les også mer på Bocusedor.com

Bocuse d’Or Europe

* Bocuse d’Or Europe arrangeres annet hvert år (partallsår), og regnes som et «uoffisielt EM» for kokker. De 11 beste nasjonene i denne konkurransen kvalifiseres automatisk til finalen i Bocuse d’Or året etter.

* Konkurransen blir arrangert utenfor Frankrike, og ble første gang arrangert i Stavanger i 2008, deretter i Genève i 2010, Brussel i 2012, Stockholm i 2014 og i 2016 i Budapest. Den neste utgaven, i 2018, skal arrangeres i Torino i Italia.

* Norge har vunnet konkurransen to ganger, i 2008 (Geir Skeie) og i 2012 (Ørjan Johannessen). I tillegg har Norge to sølvmedaljer fra 2010 (Gunnar Hvarnes) og 2016 (Christopher W. Davidsen) og en bronse fra 2014 (Ørjan Johannessen)

* Her finner du den totale medaljestatistikken for Bocuse d’Or gjennom tidene (inkludert Bocuse d’Or Europe) (per januar 2017)

* I tillegg til Bocuse d’Or Europe, arrangeres det også regionale kvalifiseringer til hovedkonkurransen i Lyon i Latin-Amerika og Asia.

Bocuse d’Or Norge

* Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket Årets kokk og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or.

* Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

* Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 13 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til Årets kokk, og legger retningen for Bocuse d’Or Norge.

* Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Bocuse d'Or i Lyon (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

* Les mer på Bocusedornorge.no

Powered by Labrador CMS