Frankrike vinner
Frankrike vinner

Beste fisk, men real nedtur i Bocuse d'Or

Norge fikk spesialprisen for "Beste fisk", men da den prisen ble utdelt, var det klart. Det ble ingen medalje. De som får spesialpriser, havner nemlig ikke på pallen i Bocuse d'Or. I en konkurranse der "alle" trodde at Norge skulle vinne, havnet vi utenfor podiet - for første gang siden 2007. I stedet var det Frankrike som gikk seirende ut av årets konkurranse, og som igjen er beste nasjon i konkurransen gjennom tidene.

Publisert

De tre beste i Bocuse d'Or 2013: Fra venstre danske Jeppe Foldager, franske Thibaut Ruggeri og japanske Noriyuki Hamada.

Ørjan Johannessen klarte dermed ikke å sikre Norges femte gull i «VM i kokkekunst», som ofte Bocuse d’Or betegnes, gjennom tidene.

I stedet fikk han og Norge utmerkelse "The Special Fish Prize", noe som i for seg er en sterk prestasjon i konkurranse med kokker fra 23 andre nasjoner.

Det ble ingen medalje på Julie Ekse Jenssen og Ørjan Johannessen i Bocuse d'Or. (Foto: Impuls)

Gedigen skuffelse

Men det ble en gedigen skuffelse for Johannessen & Co, som hadde et stort mål - gull. Han gikk høyt ut før konkurransen, og uttalte at alt annet en gull ville være en skuffelse. Sølv og bronse hadde nok også vært "godkjent", men å havne utenfor pallen må betegnes som en stor nedtur.

- Nei, femteplass. Det er ikke godt nok for meg, sa en tydelig skuffet Ørjan Johannessen etter premieutdelingen.

– Vi hadde en god følelse etter at begge rettene var levert til dommerne, og jeg skal ikke legge skjul på at jeg er svært skuffet over at det ikke ble medalje, legger han til.

Tidligere har Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessen (2003) og Geir Skeie (2009) tatt norske gull. Ørjan har selv et gull fra Bocuse d'Or Europe i fjor.

Med seieren er Frankrike igjen beste nasjon i Bocuse d'Or gjennom tidene - med sju gull totalt. Norge har totalt seks gull, inkludert to gullmedaljer i Bocuse d'Or Europe (Geir Skeie i 2008 og Ørjan Johannessen i 2012)

Her finner du medaljestatistikken i Bocuse d’Or gjennom tidene

Rettenes navn fra hjembygda

"

Coach Odd Ivar Solvold (fra venstre), commis Julie Ekse Jenssen og Ørjan Johannessen sammen med danske Rasmus Kofoed, som vant Bocuse d'Or 2011. (Foto: Impuls/Impulsfoto.no)

Det var med fiskeretten Piggvar Austevoll 27-åringen fikk premien "Beste fisk". I tillegg presenterte han kjøttretten Oksefilet Bekkjarvik.

Se bildene av Ørjan Johannessens retter her

Japan den store overraskelsen

At Frankrike skulle ta tilbake gullet etter flere år med dårlige resultater, er ingen bombe. Det er heller ingen overraskelse at Danmark nok en gang er på pallen (Danmark vant i 2011).

Årets store overraskelse er imidlertid Japan, som kom på pallen i hovedkonkurransen (Bocuse d'Or) for aller første gang. Tidligere har Japan bare plukket medaljer i Bocuse d'Or Asia.'

Det skal også bemerkes at Sverige, som høsten 2012 vant OL i Erfurt, ikke havnet på pallen - og heller ikke fikk noen spesialpris. Meget overraskende. Sverige endte til slutt på sjetteplass.

Og Norges jurymedlem Eyvind Hellstrøm fikk for så vidt rett - da han etter den første konkurransedagen tirsdag uttalte at "ingen av de jeg har smakt i dag vinner gull". De fem beste nasjonene totalt var nemlig i aksjon i dag onsdag. Kun Sverige (sjetteplass) på topp-7 konkurrerte den første dagen.

Medaljene og premiene

"

Jubel blant dansker, franskmenn og japanere. Ikke så mye jubel i den norske gjengen etter Bocuse d'Or 2013. (Foto: Impuls/Impulsfoto.no)

Slik endte det i Bocuse d’Or 2013 i Lyon:

Gull: Frankrike (Thibaut Ruggeri, 32, Lenotre Paris)

Sølv: Danmark (Jeppe Foldager, 26, HRS)

Bronse: Japan (Noriyuki Hamada, 37, Hotel Bleston Court)

4) Storbritannia (Adam Bennett, 46, Simpsons Restaurant)

5) Norge (Ørjan Johannessen, 27, Bekkjarvik Gjestgiveri)

6) Sverige (Adam Dahlberg, 35, Adam & Albin Matstudio)

7) USA (Richard Rosendale, 37, Greenbrier)

8) Island (Sigurdur Haraldsson, 24, Vox)

9) Canada (Alex Chen, 36, Moxies Bar Grill)

10) Ungarn (Ungarn - Tamas Szell, 30, Onyx/Gerbeaud)

12) Finland (Mika Palonen, 36, Villa Störsvik)

Beste fiskerett: Norge

Beste kjøttrett: Storbritannia

Beste commis: Kristian Curtis, Storbritannia

Beste plakat/poster: Ungarn

Beste fremgang: Guatemala

Fornøyd i Austevoll

– Selv om det ikke ble medalje, er dette fantastisk for Ørjan, Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll kommune og hele landet, sier en svært stolt ordfører i Austevoll kommune, Helge Andre Njåstad.

– Ørjan bekrefter at Norge er i toppen i verden i matlaging. Dette betyr svært mye for vår reiselivssatsing. Folk vil valfarte fra hele verden til Bekkjarvik i Austevoll for å besøke kjøkkenet til Ørjan. Det er stort for eit lite øysamfunn i Norge å ha en av verdens beste kokkar, sier ordføreren.

Nyttige linker

Les også: Presentasjonen er i gang

Les også: Statistikken sa egentlig norsk gull

Les også: Bekkjarvik Gjestgiveri inn i det gode selskap

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

"

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 44. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS