Bocuse dOr Ørjan Johannessen Jimmy Øien Gull Foto Impulsfoto

Norge har den beste kokken i verden!

Ørjan Johannessen (29) og commis Jimmy Øien (22) sikret Norges femte seier i Bocuse d’Or, da duoen vant verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse i Lyon i dag. USA og Philip Tessier tok et overraskende sølv, mens Sverige og Tommy Myllymäki, som vant Europa-utgaven i fjor, endte på bronseplass.

Publisert

Norsk jubel i Lyon. Ørjan Johannessen sikret et nytt gull for Norge.

– Endelig! Dette synes jeg var fortjent, sa Ørjan Johannessen etter at seieren var i havn.

Bekkjarvik-kokken Ørjan Johannessen og commis Jimmy Øien, anført av coach Odd Ivar Solvold, holdt på i fem og en halv hektisk time i dag, men det er de hundretalls treningstimene forut for konkurransen som har bidratt til det råsterke resultatet.

Traff på smak

De tre medaljevinnerne. Fra venstre USA og Philip Tessier, Norge og Ørjan Johannessen og Sverige og Tommy Myllymäki. (Foto: Bocuse d'Or)

– Jeg var litt usikker da jeg var ferdig. Var veldig fornøyd med fisken, men følte at jeg slet litt med kjøttretten. Men vi traff på smak, og det er det som teller, sier Johannessen.

Kjente råvarer

Ørjan Johannessen har trent på den samme menyen det siste halve året, og var godt forberedt da han ankom Lyon med sitt team tre dager før konkurransen. Hovedråvarene bestod av perlehøne og brunørret.

– Perfekt for meg, sier Ørjan, som er kjent for sin begeistring for fisk. Fjærkre har jeg også jobbet mye med i tidligere konkurranser, så råvarevalget var perfekt, sier en lykkelig gullmedaljør.

En stor prestasjon, mener Solvold

Odd Ivar Solvold er historisk med tre Bocuse d'Or-triumfer som coach. Her sammen med vår ferskeste Bocuse d'Or-vinner Ørjan Johannessen ved en tidligere anledning. (Foto: Morten Holt)

Ørjan med gullstatuetten. (Foto: Impulsfoto.no)

Ørjans coach og veileder gjennom to ganger Bocuse d'Or Europe og to ganger Bocuse d'Or - fra 2011 frem til 2015, er imponert.

Dette er en stor prestasjon. Etter at han var storfavoritt sist i Bocuse d'Or 2013, og havnet på femteplass, ville de fleste ha gitt opp. Men Ørjan brettet opp ermene og satset på to nye år - med knallhard jobbing. Det har gitt oss et fantastisk resultat, sier Odd Ivar Solvold.

Historisk Solvold

– Alt klaffet på konkurransedagen, og det er lite som skiller de tre første nasjonene, sier Odd Ivar Solvold som også coachet Ørjan Johannessen frem til gull i EM i 2012.

Nå ble det altså gull i VM, og dermed Solvolds tredje gull som coach. Det gjør Solvold historisk! Ingen andre har trent frem tre ulike verdensmestere før.

Spenning

Norges lag kommer inn under premieutdelingen. (Skjermdump: Bocusedorcom)

Det var stor spenning mot slutten av premieutdelingen fordi overraskelsen USA havnet på sølvplass foran Sverige på bronseplass, og nasjoner som Norge, Danmark og selveste Frankrike sto igjen.

Etter mange års iherdig jobbing og innsats ble Ørjan Johannessen belønnet med gull i Bocuse d'Or. (Foto: Morten Holt)

Men dominerende Bocuse-nasjoner som Frankrike og Danmark nådde ikke opp, og dermed ble det en svært fortjent seier til Ørjan Johannessen - som virkelig har jobbet for denne seieren, egentlig helt siden 2011, da han først ble tatt ut til å representere Norge i Bocuse d'Or.

Frankrikes dårligste noen sinne

Frankrike gjorde sin dårligste Bocuse d'Or-prestasjon noen sinne - med sjuendeplass.

Dette var Norges femte seier i Bocuse d'Or i Lyon. I tillegg har vi to seire i Bocuse d'Or Europe.

Seieren var ikke av det overlegne slaget. USAs Philip Tessier var bare ni poeng bak, men det var betryggende avstand til Sverige på tredjeplass, 52 poeng bak.

Her kan du se resultatlisten og poengsummene fra Bocuse d'Or 2015

Skeie og Johannessen har vunnet begge konkurransene

"

En dypt konsentrert Ørjan Johannessen i aksjon i dagens konkurranse. (Foto: Impulsfoto.no)

– Nå er Ørjans drøm oppfylt. Han er blitt enda sterkere mentalt de siste årene, og var svært god forberedt denne gangen. All ære til at han klarte å komme tilbake etter den noe skuffende femteplassen i Lyon for to år siden, sier Norges forrige Bocuse d’Or-vinner, Geir Skeie til TV2. Skeie er også den eneste nordmannen som sammen med Ørjan Johannessen har klart å vinne både Bocuse d’Or Europe og Bocuse d’Or.

Saken fortsetter under bildet

Ørjan Johannessen og commis Jimmy Øien på podiet etter at det ble klart at Norge er vinner av Bocuse d'Or 2015. (Foto: Impulsfoto.no)

Skeie fremhever også det norske teamet – som en stor styrke, og som en av hovedårsakene til at Norge har vunnet Bocuse d’Or fem av de 15 gangene hovedkonkurransen har blitt arrangert (sju av 19 ganger totalt, Bocuse d’Or Europe medregnet).

Ørjan Johannessen var for øvrig commis for Geir Skeie da Skeie vant Bocuse d'Or Europe i 2008.

Saken fortsetter under bildet

Ørjan Johannessen (til venstre) var commis da Geir Skeie vant gull i Bocuse d'Or Europe i 2008. Han kunne ikke være commis da Skeie vant hovedkonkurransen året etter fordi da var Johannessen for gammel. (Foto: Morten Holt)

Les også: Nå topper Norge den totale medaljestatistikken i Bocuse d'Or (Bocuse d'Or Europe medregnet)

Helt fantastisk, mener Norges første vinner

"

– En helt fantastisk prestasjon, mener Norges første vinner av Bocuse d'Or, Bent Stiansen. Her sammen med grunnleggeren av verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, Paul Bocuse (88). (Foto: Morten Holt)

– Det er et eventyr at Norge står på toppen av podiet for femte gang. Det har vært elektrisk stemning i hele dag, med en skikkelig utløsning under utdelingen. Ørjan Johannessen er en utrolig avansert, dyktig kokk med et flott håndverk. Han har X-faktoren og erfaringen han trenger for å takle det presset som nå kommer, sier Norges første Bocuse d’Or-vinner, Bent Stiansen til VG, og fortsetter:

– For meg betydde verdensmestertittelen at jeg kunne få min egen restaurant. For ham betyr det at han kan fortsette familiebedriften og være trygg på mange gode retter og fullsatte bord.

– Jeg har aldri sett Ørjan så god som i dag, sier president i Bocuse d´Or Norge og mangeårig dommer i Lyon, Eyvind Hellstrøm.

– Dette er helt fantastisk, og viser at norsk og nordisk mat er i skuddet som aldri før. Seieren hever Norge som attraktivt reisemål, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv i en kommentar.

Bekkjarvik Gjestgiveri, der Johannessen arbeider, er medlemsbedrift i NHO Reiseliv.

Her er en kort oppsummering av prisene:

"

Ørjan Johannessen (fra venstre), Jimmy Øien, Eyvind Hellstrøm og Odd Ivar Solvold jubler på seierspallen i Lyon.

Gull: Norge - Ørjan Johannessen

Sølv: USA - Philip Tessier

Bronse: Sverige - Tommy Myllymäki

Spesialpris kjøtt (tidligere "beste kjøtt"): Finland - Matti Jämsen (dette er en trøstepremie, og gis til det laget utenfor pallen som oppnår høyest poengsum på kjøtt)

Spesialpris fisk (tidligere "beste fisk): Japan - Hideki Takayama (dette er en trøstepremie, og gis til det laget utenfor pallen som oppnår høyest poengsum på fisk)

Beste commis: Antti Lukkari, Finland

Beste poster/plakat: Ungarn.

Beste markedsføring: Argentina

Saken fortsetter under bildet

Perlehøne og brunørret

Deltakerne laget en kjøttrett av perlehøne, som skulle smake slik du ville ha fått den i det landet du representerer. Johannessen og Øien skulle derfor lage en perlehøne med «norsk smak», ikke så lett da perlehøne ikke er noen vanlig norsk råvare.

Fiskeretten skulle lages av brunørret med ingredienser de fikk velge fra arrangørens marked dagen i forveien.

Dette er rettene Ørjan Johannessen serverte:

Kjøtt

Norges kjøttrett på fat. (Foto: Impulsfoto.no)

* Perlehøne, både bryst og lår, med steinsopp og fenikkel. (Guinea fowl infused with ceep and fennel Breast and leg of Guinea fowl spiced with ceep and tarragon Guinea fowl and potato confite).* Fritert Gulløye-potet fylt med malt perlehøne, eple og løk - ikledd perlehøneskinn (Gulløye potato filled with guinea fowl mince and onion wrapped in Guinea fowl skin Pickled white onion and apple with fennel).

* Syltet hvitløk med fenikkel og norske epler (White onion pickled in fennel, stuffed with Norwegian apples and apples «Pumpkin stonne» with Hokaido pumpkin pure).

* Ristet donut fylt med Hokaido-puré, beter og løk (Crisp stone of Donut dough filled with baked Hokaido puré).

* Skorsonerot bakt i pepperrotsaft, og gratinert med sennepskrem (Black root «gratin» with mustard salsify baked in horseradish juice, gratin in mustard cream).* Perlehønereduksjon med estragontilsmakt tapioka og sennepsfrø (Guinea fowl jus with tarragon and mustard. Guinea fowl stock reduction with tarragon tapioca and mustard seeds)

Fisk

* Sprø fransk fjellørret/brunørret fylt med kongekrabbe og hemmelig ingrediens, formet som et egg (Trout Fario and Kamchatka Crab in crispy crust)

Etter konkurransen uttalte teamet at de var 95 prosent fornøyd med presentasjonen, men 100 prosent fornøyd med smaken.

Se bilder av rettene som Ørjan Johannessen leverte her

Les også: Kan passere Frankrike på medaljestatistikken

Disse deltok i Bocuse d’Or 2015

"

Ikke noe å si på engasjementet til den norske fanskaren på tribunen. (Foto: Printscreen Bocusedor.com)

Disse deltakerne var med i årets konkurranse.

Chile (Mauricio Eduardo Núñez Díaz), Australia (Shannon Kellam), Island (Sigurdur Helgason), Storbritannia (Adam Bennett), Frankrike (Nicolas Davouze),Guatemala (Victor Hugo Velásquez Hernández), Argentina (Emiliano Javier Schobert), Spania (Alberto Moreno), USA (Philip Tessier),Estland (Dmitri Haljukov), Sveits (Christoph Hunziker) og Marokko (Issam Jaafari), Tyskland (Christian Krüger), Finland (Matti Jämsen), Malaysia (Kenneth Loke), Norge (Ørjan Johannessen, commis: Jimmy Øien), Canada (Sébastien Gianni), Japan (Hideki Takayama, commis Shota Itoi), Danmark (Kenneth Hansen, commis: Kasper Christensen), Sverige (Tommy Myllymäki, commis: Albin Edberg), Singapore (Eng Tong Yew), Ungarn (Gábor Molnár), Nederland (Jan Smink) og Sør-Korea (Dong Ki Kim).

Se flere bilder fra konkurransen her

Les også: Klarer Ørjan Johannessen revansje i Bocuse d’Or 2015

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS