Økologisk Carmenère på boks

De Martino var den første chilenske produsent og eksportør av Carmenère. Denne våren lanseres en økologisk Carmenère i basisutvalget på trelitersboks.

Publisert

De Martino er et av de få chilenske vinhus som fortsatt er familieeid. Vinhuset ble startet i 1934, og har siden da satset på kvalitet i både i vinmarker, vinstil og druesorter. De var først ute med produksjon og eksport av viner laget på druen Carmenère i 1996. Druen var på den tiden verken kjent eller høyt verdsatt, og man trodde den kunne være en variant av Merlot, noe som senere viste seg å ikke stemme.

Kombinasjon av ekstreme vinmarker og gamle vinstokker

Noe av det som gjør vinhuset De Martino spesielt og vinene deres attraktive, er kombinasjonen av ekstreme vinmarker og gamle vinstokker. Vinmarkene er spredd over åtte ulike appellasjoner, der noen ligger svært høyt opp mot Andesfjellene, mens andre ligger særlig lavt ut mot Stillehavet.

Flere av de gamle vinmarkene har upodede planter som er opp til 100 år gamle. De gamle vinstokkene og de gode plasseringene på vinmarkene gir karakterfulle viner som reflekterer voksestedet. For å få frem særpreget fra disse vinmarkene, samtidig som den rene druekarakteren bevares, bruker vinmakeren hos De Martino nøytrale gjærings- og modningstanker. De ønsker ingen viner med dominerende eikepreg og bruker derfor kombinasjoner av Foudre, betongkar, ståltanker og lokale terrakotta-amforaer kalt Tinajas. Sistnevnte var den vanligste beholderen å modne viner i om vi går 300 år tilbake i tid.

I 2009 ble De Martino det første karbon nøytrale vinhuset i Latin Amerika.

Santa Ines Carmenère 2018

Den største vinmarken til De Martino heter Santa Ines som har gitt navn til vinen. Druene fra denne vinmarken i Maipo er supplert med druer fra Rapael, Curico og Maule som er undersoner i DO Central Valley. Konstant bris og vind fra Stillehavet kombinert med et porøst alluvialt jordsmonn av sand, grus og saltholdig leire gir smaksrike druer. Klimaet minner om det Europeiske middelhavsklimaet med store svingninger mellom dag -og nattetemperaturer. Det gir en ideell, langsom druemodning med potensiale for smaksrike viner med moderat alkohol.

Vinen passer særlig godt til smaksrike kjøttretter, grillet eller krydret mat som TexMex og saftig pizza. Den er også en smaksrik, lettkrydret «drikkevin» med behagelig tanninstruktur.

Santa Ines Carmenère 2018

Land: Chile

Produsent: De Martino

Varenr.: 11532606

Alkohol: 13,5 %

Volum: BiB, 3 liter

Pris: 454 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Autentico

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS