Vinmarker i Chile. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Vinmarker i Chile. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Fra chilenske daler til norske påskefjell

Rosévinssalget øker som aldri før på Vinmonopolet. Sammenlignet med rødvin og hvitvin, utgjør rosévin en mindre markedsandel i Norge, men med en økning på 72% i 2020 er det allikevel tydelig at den rosa drikken blir stadig mer populær.

Salget av rosévin er nå jevnere fordelt gjennom hele året, men nordmenn foretrekker likevel å nyte rosévin i hovedsak når de første varmende solstrålene kommer. Med påsken rett rundt hjørnet, starter rosévinens høysesong.

Chilensk rosévin på polet

Chile har lenge vært underrepresentert i rosévinskategorien, men i 2020 økte rosévin fra Chile med hele 297%. Mye takket være lanseringen av de to økologiske og miljøsmarte rosévinene Adobe, som kom i både PET og Pouch. Ser vi på tallene hittil i år har rosévin fra Chile fortsatt ekstraordinær økning.

Viña Maipo Rosé BiB bidrar godt med sin suksess i bestillingsutvalget, som har gjort at den ble tatt opp i basis i januar 2021. Det er disse tre rosévinene som står for det chilenske utvalget i polets rosévinshyller.

Miljøsmarte og praktiske

Flere roséviner fra Chile er miljøsmarte, praktiske å ta med på tur og egnet til for eksempel salater. Bag-in-box, pouch og PET er emballasjetypene med lavest CO2-avtrykk hos Vinmonopolet.

Denne type emballasje veier mye mindre enn glassflasker, og mindre energi brukes i både produksjon og transport. Når PET-flaskene i tillegg har pant, øker returandelen og miljøgevinsten. Lett og uknuselig emballasje er veldig praktisk på tur, det være seg hyttetur, båttur, skogstur eller bare en tur ut på terrassen.

Adobe Rosé

Adobe Rosé er økologisk og produseres av chilenske Emiliana Organic Vineyards, som er en av verdens største økologiske vinprodusenter. De økologisk dyrkede druene i denne rosévinen finner du i Casablanca Valley som ligger omtrent en times kjøretur nordvest for Chiles hovedstad Santiago. Her blir druene beskyttet av morgentåken mot overeksponering fra solen. De har dermed en lengre vekstsesong som gir en perfekt balanse mellom syre og sukker.

Viña Maipo Rosé

Viña Maipo Rosé kommer i bag-in-box. BiB utgjør nesten 55% vinsalget på Vinmonopolet, og er dermed det mest populære formatet hos norske forbrukere. Viña Maipo Rosé er en forfriskende rosévin som dufter av blomster og friske røde bær, og som smaker av nektarin, grapefrukt og et snev av urter. Druene i denne rosévinen har fått rikelig med sol og varme som gir mye frukt og fylde i smaken.

Adobe Rosé 2020

Land: Chile

Druer: Carmenere 62%, Syrah 32%, Garnacha 3%, Mourvedre 3%

Utvalg: Basis.

Pris PET: 110 kroner + pant (3 kroner)

Varenummer: 11607401

Volum: 75 cl

Pris pouch: 220 kroner

Varenummer: 11607406

Volum: 150cl

Vinifikasjon: Tradisjonell vinifikasjon på ståltanker

Alkohol: 12,5%

Viña Maipo Rosé bag-in-box 2020

Viña Maipo Rosé bag-in-box 2020

Land: Chile.

Druer: 50% Syrah, 35% Cabernet Sauvignon, 15% Carmenere

Utvalg: Basis

Pris: 340 kroner.

Varenummer: 7344306

Volum: 300 cl Vinifikasjon: Tradisjonell vinifikasjon på ståltanker

Alkohol: 12 %

Pressemelding

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS