Årets vinnere: Bak fra venstre Even Kristoffersen (Fiskum fruktpresseri), Henrik Siversson (Thon Hotell Lofoten), Halvor Holtskog (Nyhuus Gard) og Erling Rosted Furseth (Solhøi Sider). Foran fra venstre: Karl-Kristian Muggerud (Fiskum fruktpresseri), Hilde Ruud (Fiskum fruktpresseri), Kari Nyhuus Holtskog (Nyhuus Gard), Martin Bech-Ravn (Solhøi Cider) og Geir Henning Spilde (Spildegarden). (Foto: Fredrik Solstad)

Norges beste eplemost, sider og fruktvin

Flytende Solskinn fra Solhøi er kåret til«Årets sider», Handverkcider med bær fra Balholm er «Årets fruktvin», Discovery fra Fiskum fruktpresseri fra Stavlum Gård er «Årets rene eplemost», Augon fra Nyhuus Gard er «Årets blandingsmost» og Spildemost Raud fra Spildegarden er «Årets eplemost med fantasi».

Publisert
40 produsenter deltok med over 130 produkter i 2019-kåringen. (Foto: Fredrik Solstad)

Juryen, anført av Espen Blåfjelldal, har talt: Norges beste eplemost, sider og fruktvin 2018, er kåret.

10-årsjubileum med rekorddeltakelse

Årets konkurranse fyller 10 år, i år med rekorddeltakelse. 40 produsenter stilte opp med over 130 produkter.

Hele 11 fylker var representert i konkurransen, med Hordaland og Telemark som de fylkene med flest, henholdsvis 10 og sju produsenter hver.

Even Kristoffersen og Karl-Kristian Muggerud fra Fiskum fruktpresseri sammen med Harald Osa (til venstre) og Bernt Bucher-Johannessen. (Foto: Fredrik Solstad)

Du finner de tre beste i de forskjellige kategoriene under.

Årets prisvinnere

Årets rene eplemost

Dobbeltseier til Nyhuus Gard i kategorien «Blandingsmost»: Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard sammen med Arne Hjeltnes og Bernt Bucher-Johannessen. (Foto: Fredrik Solstad)

1. Discovery fra Fiskum fruktpresseri på Stavlum Gård

2. Årgang Askim Gravenstein fra Askim Frukt- og bærpresseri

3. Eplajucie Discovery fra Sjuragarden

Årets blandingsmost

1. Augon fra Nyhuus Gard

2. Vår egen eplemost, fra Thon Hotell Lofoten laget av Nyhuus Gard

3. Hurdalsmost fra May Britt Hagen Rognstad

Årets eplemost med fantasi

1. Spildemost Raud fra Spildegarden

Handverkcider med bær fra Balholm vant kategorien fruktvin, men Lerkekåsa Vingård sikret både andre- og tredjeplassen. (Foto: Fredrik Solstad)

2. Eplemost med blåbær fra Egge gård

3. Edel Eplemost med Solbær fra Åkre Gård

Årets sider

1. Flytende Solskinn fra Solhøi Sider

2. Edel Sider fra Åkre Gård

3. Vindpust Eplesider fra Hardangergutane

Årets fruktvin

1. Handverkcider med bær fra Balholm

2. Mormors Hage med Bringebær fra Lerkekåsa Vingård

3. Gull Eple fra Lerkekåsa Vingård

Norsk sider øker mest

– Norsk eplefest er stolt over det vi har oppnådd med konkurransen som startet på markedsdagen på Gvarv for 10 år siden i 2009. Etter 10 år ser vi at dyktige og kvalitetsbevisste produsenter landet rundt er opptatt av konkurransen, som dømmes av høyt kompetente fagfolk innen mat og drikke. Vi kan markere 10-årsjubileet i trygg forvisning om fortsatt vekst i videreforedling og utvikling hos fruktprodusentene i hele Norge, sier styreleder i Norsk eplefest, Eivind Lønheim.

Interessen for norsk eplemost og sider, har aldri vært større. I følge Vinmonopolets salgslister for 2018, er det salget av norsk sider som øker mest. Dette gjenspeilte også det store mangfoldet i konkurransen.

Hanen og Norsk eplefest bak kåringen

Det er Hanen og Norsk eplefest som arrangerer kåringen.

– Vi er stolte over å ha gjennomført jubileumskonkurransen med så stor deltakelse og flott resultat. Nå er det bare opp til det norske folk å gå ut å nyte de gode smakene, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannessen.

– Jeg mener denne kåringen er viktig for å få produsentene til å holde på den gode kvaliteten og få måle seg opp mot hverandre. Dette gjør at man strekker seg lenger, og utforsker videre hvordan man kan få til nye og bedre produkter. Dagens forbrukere er mer bevisste på hvor, hva og hvordan drikken er produsert, og jeg mener at man ser en trend til at «less is more» blant produsentene: kvalitet foran mengde, sier Mats Carlehøg, sensoriker og ansatt ved Nofima, som i flere år har deltatt som dommer i SM i Mathandverk.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS