Silje Takle Jameson Whisky
Silje Takle Jameson Whisky

Kvinner vil også ha whisky

Trodde du whisky var en drink forbeholdt mannfolk? Nå er kvinner verden over i ferd med å kaste seg over de brune dråpene. Norske jenter er intet unntak. – Jeg merker at det er flere som velger en whisky eller en whiskydrink når de er ute – meg selv inkludert, sier barsjef Silje Takle ved Etoile Bar i Oslo.

Publisert

– For de som ikke foretrekker whiskyen bar, er det mange måter å drikke den på. Spesielt whisky og cola er en gjenganger, sier Silje Takle.

Fremdeles er nok selve whiskyindustrien en mannsdominert bransje, men det er tydelige signal om at kvinner fatter større og større interesse for selve whiskyen.

Stadig flere kvinner

Det er nok fortsatt flere whiskyentusiaster blant menn enn blant kvinner. Men det er klare tegn i tiden på at whiskymytene er i ferd med å slå sprekker. Flere og flere kvinner, både her hjemme og i verden ellers, er for alvor i ferd med å oppdage whiskyen.

I en av de mest anerkjente whisky-klubbene i Skottland, Scotch Malt Whisky Society, har antall kvinnelige medlemmer skutt i været de siste årene.

I perioden fra 2005 til 2008 var en av fire nye medlemmer i klubben kvinner, mens tallet for de ti foregående årene kun var en av ti.

Trend i Norge også

Også i andre europeiske land, i Asia og Amerika er trenden at stadig flere unge kvinner interesserer seg for de mange smakene som skjuler seg i en god whisky.

I følge Silje Takle, som nylig ble kåret til Skandinavias beste bartender, er det fortsatt de milde whiskyene som slår best an hos damene.

Mange måter

– For dem som ikke foretrekker whiskyen bar, er det mange måter å drikke den på. Spesielt whisky og cola er en gjenganger. Personlig liker jeg whisky-drinker med syrlige frukter og bær, sier Silje Takle.

Mange tenker kun på ”whisky on the rocks”, når de hører ordet whisky og tenker ikke på at det er faktisk mulig med mange gode drinker med whisky som basisingrediens, både for menn og kvinner. Silje Takle har komponert tre nye og friske whiskycocktails for kvinner, og har tatt frem to ”gamle” favoritter, samt laget en ny whiskycocktail spesielt med tanke på gutta,

PS! Oslo Whisky Festival arrangeres for øvrig denne helga, fredag 6. og lørdag 7. november 2009.

Whisky i drinker

Her er noen eksempler på whiskycocktails for kvinner:

Bestemors hage

"

Bestemors hage.

* 4 cl Ballantine’s

* 4 cl rips- og bringebærsaft

* saft av en halv lime

Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i en shaker - shake med is, og sil over i avkjølt cocktailglass. Ha over en appelsin zest. Pynt med ripsstilk.

Ballantine’s bærsymfoni

* 4 cl Ballantine’s

* 4 bringebær

* 4 blåbær

* 1 bs vaniljesukker

* 2 cl sitronsaft.

* topp med eplemost.

Fremgangsmåte: Mudle bringebær og blåbær sammen med vaniljesukker og sitronsaft. Fyll opp glasset med knust is. Hell på Ballantine’s. Rør drinken. Pynt med blåbær og bringebær.

Drinken lages i ett stort whiskeyglass.

Just Passion

* 4 cl Ballantine’s

* 2 cl pasjonsfrukt pure

* 1 cl limesaft

* 1 cl sukkerlake

Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i en shaker - shake med is, og sil over i et avkjølt cocktailglass. Pynt med pasjonsfrukt og limespiral. Serveres i et cocktailglass

Her er noen eksempler på whiskycocktails beregnet for menn:

MR. JJ

Mr. JJ.

* 4 cl Jameson

* 1 bs vaniljesukker

* saften av en halv lime

* Ingefærøl

Fremgangsmåte: Hell Jameson i et longdrinkglass og tilsett vaniljesukker. Press i limen og rør godt. Fyll opp glasset med knust is, og topp opp med ingefærøl. Pynt med limebåt.

Jameson Sour

* 4 cl Jameson

* 1,5 cl sitronsaft

* 1,5 cl sukkerlake

* 1 skvett angostura

* eggehvite

Fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i en shaker - shake med is, og sil over i et whiskyglass med vanlige isbiter.

Serveres i et whiskyglass.

Chill Out

Chill Out.

* 4 cl Jameson

* 1/2 lime

* 1 cl sukkerlake

* litt chili

Fremgangsmåte: Mudle lime og sukker. Tilsett chili og Jameson - shake. Hell direkte over i whiskyglass.

Serveres i et whiskyglass.

Powered by Labrador CMS