Daglig leder i Greenway-Norge, Jan-Erik Pavels Smith, ber folk være oppmerksomme på produkter med farlige fluorforbindelser. (Arkivfoto: Morten Holt)

– Unngå farlige fluorforbindelser!

– Det som fremover kommer til å få stort søkelys, er farlige miljøgifter i produkter vi spiser på, av og med, mener Jan-Erik Pavels Smith hos Greenway-Norge AS.

Publisert

Søkelys på miljø og miljøvennlige produkter blir bare sterkere og sterkere, og «det grønne skiftet er i ferd med å skifte takt til et høyere tempo.

Jan-Erik Pavels Smith i Greenway-Norge. (Arkivfoto: Morten Holt)

Fluorforbindelser – farligere en først antatt

Da det danske mattilsynet sjekket produkter i markedet, viste det seg at det var farlige fluorforbindelser i en stor andel av de produktene som selges.

Professor på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, mener, at de europeiske mattilsynsmyndigheter sine grenseverdier for tungt nedbrytelige fluorstoffer, som han selv har vært med å fastsette, er 100 ganger for høye, og bør settes ned hurtigst mulig. Han sier også at farlige fluorforbindelser er farligere for kroppen en de fleste andre miljøgifter han har jobbet med.

– Blir i kroppen

– De farlige langkjede-fluorforbindelsene forblir i kroppen. Det vil si at et barn som spiser bursdagsmiddag på serveringsprodukter som ikke er frie for slike forbindelser, får med seg en litt «spesiell gave». Mange har ene og alene søkelys på pris, og ønsker å spare noen kroner, men samtidig kan de potensielt utsette seg for alvorlige sykdommer fordi det er miljøgifter i produktene. Er det verdt å sette helsa på spill for noen få kroner? undrer Pavels Smith i Greenway Norge.

DIN EN 13432-sertifisering

En måte å være sikker på at du ikke får i deg farlige fluorforbindelser, er å spise på og med produkter som er Svanemerket – eller som har DIN EN 13432-sertifisering, et sertifikat som også ligger til grunn for Svanemerket. Har produktet denne sertifiseringen, vet du at det ikke har verdier over det tillatte nivå. DIN 13432 har meget restriktive krav til fluorforbindelser og andre miljøgifter, slik at forbruker sikres. Du vet da også at produktet er komposterbart, og vil være borte etter 60 dager i komposten.

– Alle Greenway-Norges produkter følger DIN EN 13432 og/eller Svanemerket, opplyser Pavels Smith.

Greenway-Norges engangsservice ble for øvrig nylig også verdens første svanemerkede engangsservice.

Nettsider: Engangs.no (privatmarkedet) og Greenway-norge.no.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS