Tomatsuppe er nordmenns favorittsuppe.
Tomatsuppe er nordmenns favorittsuppe.

Tomatsuppe er nordmenns favoritt

En av fem nordmenn spiser suppe hver uke, og tomatsuppe stikker seg ut som en favoritt. Og det er trønderne som setter aller mest pris på den røde suppen.

Denne saken er skrevet av Heidi Fjelland

27,3 % av de spurte, ifølge en spørreundersøkelse Mutti har gjennomført, velger tomatsuppe.
27,3 % av de spurte, ifølge en spørreundersøkelse Mutti har gjennomført, velger tomatsuppe.

27,3 % av de spurte, ifølge en spørreundersøkelse Mutti har gjennomført, velger tomatsuppe.

Spørreundersøkelsen fastslår altså at nesten én av fem nordmenn spiser suppe hver eneste uke, og hele 60 % spiser suppe minst en gang i måneden. Favorittsuppen er tomatsuppe, og spises hovedsakelig til middag (69 %).

Trøndelag stikker seg ut, der hele 85,1 % spiser tomatsuppe som middagsmåltid.

Posesuppe eller hjemmelaget

27,3 % av de spurte, ifølge en spørreundersøkelse Mutti har gjennomført, velger tomatsuppe.
En av fem nordmenn spiser suppe hver eneste uke, og tomatsuppe er favoritten.

I Norge er det populært med posesupper. Hele 38 % liker disse best.

Når det kommer til hjemmelagede supper, er tomatsupper laget på ferske tomater det som foretrekkes av 47,4 % nordmenn, sammenlignes med suppe laget av hermetiske tomater som foretrekkes hos 35,9 %.

«Tomatsupper - Boken som på nytt får deg til å forelske deg i koselige supper», lanseres i februar 2024.
«Tomatsupper - Boken som på nytt får deg til å forelske deg i koselige supper», lanseres i februar 2024.

Kun 34,5 % av de spurte tror posesuppe er særlig sunt, sammenlignet med hjemmelaget. Her kan vi altså se at i en hektisk hverdag kan raskt og enkelt, gå foran helse og hjemmelaget. Hermetiske tomater kan være løsningen Hermetiske tomater tilbyr både smak, helse og bekvemmelighet. Kan disse være med å få et sunnere suppebidrag til nordmenns middagsbord?

Av de spurte svarer 59 % bekreftende på at de ønsker å bruke ferske tomater i hjemmelaget suppe. Men, per nå spises altså ferdiglaget suppe oftere enn hjemmelaget. Hermetiske tomater kan være løsningen, og kan være med å endre litt på gamle vaner og få sunnere supper til nordmenns middagsbord.

Mutti gir ut kokebok om tomatsuppe

Den nye boken «Tomatsupper - Boken som på nytt får deg til å forelske deg i koselige supper», lanseres nå i februar 2024, og inneholder et et utvalg av de beste oppskriftene på tomatsuppe som ble sendt inn av nordmenn, finner, dansker og svensker i «Tomatsuppe-mesterskapet», som ble arrangert høsten 2023. 

Oppskrift; Tomatsuppe med pangrattato

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

2 ss Mutti Dobbeltkonsentrert tomatpure

1 flaske Mutti Passata

1 boks Mutti Cherrytomater i Passata

2,5 dl kylling- eller grønnsakskraft

1 klype chiliflak

1-2 ts honning

Salt og pepper

1 dl fløte

Pangrattato:

2 ss smør eller olivenolje

100g daggammelt brød

1 fedd hvitløk, finhakket

1/2 sitron, skallet

1 liten bunt fersk bladpersille, finhakket

1 klype flaksalt.

Fire oppskrifter fra hvert land ble nominert til finalen, utvalgt av Muttis egen profesjonelle kokk Carlo Casoni.

Laget Norges beste tomatsuppe

Lise Finckenhagen hjalp til med å vurdere de norske bidragene og å velge en nasjonal vinner.

Marthe Hafskjold fra Oslo vant mesterskapstittelen, med en deilige, lettlaget versjon av den populære suppen med pangrattato, også kjent som «fattigmannsparmesan». Denne oppskriften er selvfølgelig med i kokeboken sammen med 14 andre velsmakende og veldig forskjellige oppskrifter; her skal det være noe for enhver smak.

Les også: Laget Norges beste tomatsuppe (desember 2023)

Inntektene går til Blå Kors

«Tomatsupper - Boken som på nytt får deg til å forelske deg i koselige supper» er tilgjengelig for kjøp fra 1. februar 2024 på restaurantene Winther Frognerparken og Winther Aker Brygge i Oslo, eller Giutbok.no.

Prisen er 70 kroner, og alle inntektene fra boken går direkte til å gi et varmt måltid til de som trenger det via veldedighetsorganisasjonen Blå Kors gatenært, som jobber for å støtte mennesker som sliter med rusmisbruk eller hjemløshet.

Les mer på Blakors.no/gatenaert/

 

Mutti

Mutti Spa, et historisk selskap fra Parma, er et ledende tomatforedlingsselskap i Europa.

I 1899 startet Marcellino og Callisto Mutti den første produksjonen. Siden den gang har Mutti-familien dedikert seg utelukkende til 100 % italienske tomater, og produsert tomatkonsentrat, saus og puré, som i dag er høyt verdsatte produkter over hele verden. Merket er basert på kvalitet og italiensk tradisjon, respekt for forsyningskjeden og naturen. Den stadige innovasjonen som har vært en del av selskapets DNA siden starten har ført til en gradvis utvidelse av sortimentet med et bredt utvalg av bl.a. ferdige sauser. 

I dag, med sin 120-årige historie, er Mutti Group det ledende europeiske selskapet på markedet for tomatderivater, Mutti er til stede i 100 land rundt om i verden, hadde en nettoomsetning på 484 millioner euro i 2021, og hadde i 2022 et volum på 603 000 tonn. Innen 2021 overgikk eksportvolumet italienske salgsvolumer etter tosifret vekst hvert år. 

Montechiarugolo (PR) er konsernets historiske og kommersielle hovedkvarter, som gradvis har blitt utvidet for å imøtekomme konsernets vekst. Fiordagosto di Oliveto Citra (SA) behandler typiske søritalienske spesialiteter som lange tomater og cherrytomater. I november 2017 kjøpte Mutti CO. PAD.OR-fabrikken i Collecchio og opprettet først et nytt selskap, Pomodoro 43044 Srl, som 1. januar 2021 ble slått sammen til Mutti Spa.

 

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS