Kåret den beste fluefangeren

36 000 tre dager gamle husfluer har vært med i et prosjekt der Rentokil i England har testet 87 insektfeller fra mer enn tolv leverandører. Det norske instituttet SINTEF har vært ekstern kontrollør for å sikre at metoden og gjennomføringen har vært vitenskapelig forsvarlig, og at rapporteringen har vært korrekt. Rentokils fluefangere kom best ut av testene.

Publisert

Rentokil skadedyrkontroll har drevet egen oppdrett av husfluer, som også kalles musca domestica, og før testene har de tre til fire dager gamle husfluene vært sjekket for flygedyktighet.

Testene

Insektfellene ble testet i rom på ni kubikkmeter, og temperatur og luftfuktighet var nøye kontrollert. En felle ble testet om gangen, og det skjedde ved at 100 fluer ble sluppet inn i rommet. Kvaliteten på insektfellene ble målt ved å ta tiden frem til halvparten av fluene var tiltrukket av UV-strålene fra det ultrafiolette lyset og var fanget i fellen.

Hittil har kvaliteten på insektfeller vært vurdert ut fra konstruksjon, lysstyrke i UV-lampen og kvaliteten på limbrettene der fluene ender sine dager. Rentokil mener at det bare er en ting som teller, og det er hvor raskt fluene blir fanget.

17 minutter på 18 000 fluer

Resultatet er en standardisert test som gjennomføres i standardiserte omgivelser, og nå er både omgivelsene, testen og gjennomføringen verifisert av SINTEF. Testen gjennomføres seks ganger med hver felle for å sikre at resultatet er korrekt.

Testene viste at Rentokils insektfelle var overlegne sammenlignet med konkurrentene. Rentokils beste fluefanger tok hånd om halvparten av fluene på 17 minutter, mens den beste konkurrenten trengte 36 minutter.

UV-stråler

Rentokils insektfeller tiltrekker seg et bredt spekter av flygende insekter ved hjelp av UV-stråler. Når insektene er lokket inn i fellen, blir de enten kapslet inn eller setter seg fast på en plate dekket med lim som effektivt dreper insektene. Disse insektfangerne er først og fremst egent til innebruk.

Aktuelle brukere er restauranter, dagligvareforretninger, bedrifter som produserer matvarer, farmasøytisk industri, barer, restauranter, hoteller, kontorer og andre virksomheter hvor det skal og må være insektfritt.

Ingen farlige stoffer

Det er en selvfølge at moderne insektfangere ikke bare er effektive. De tilfresstiller de strengeste HMS-krav, inneholder ingen farlige stoffer, er lette å bruke og ser til og med helt greie ut.

Testene har vært gjennomført ved Rentokil Initial – European Technical Centre i Horsham i England. Rentokil inviterer konkurrentene til å overvære testene. Den eneste betingelsen er at konkurrenten tillater at testresultatene blir offentliggjort.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS