GrillingPølserIllustrasjonBål

Påsken er pølsefest

Påsken er årets største pølsefest, viser tall for matvaresalget her til lands. Neste uke kommer vi til å spise dobbelt så mye grillpølser som vanlig. – Forbruket tatt i betraktning ville det vært riktig å snakke om påskepølser på lik linje med påskelam og påskeappelsiner, sier informasjonssjef Eli Strand i Nortura, morselskapet til Gilde og Prior.

Publisert

Pølsegrilling er en selvfølge for mange i påsken. (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Vanligvis spiser nordmenn i underkant av 300 000 kilo grillpølser i uka. I påsken passerer forbruket 600 000 kilo. Bare i de aller beste sommerferieukene er pølsesalget tidvis like høyt.

For mange av oss er pølsene en del av selve påsketradisjonen, ifølge Annechen Bugge, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

– Når nordmenn blir spurt om hva de forbinder med påsken, blir pølser raskt nevnt. Skikken med å grille dem over åpen ild ute i naturen har en sterk plass blant de norske påskeritualene, og da gjør det ingen ting om de blir svidd og smaker bål.

Et vanlig syn i påsken! (Illustrasjonsfoto: Morten Holt)

Tradisjonelle

Akkurat som jula er påsken en høytid som er nært knyttet til mat, og hvor vi gjerne snur hverdagsvanene på hodet, påpeker Bugge.

– I disse periodene har vi lite fokus på sunnhet og helse, og vi er heller ikke like tilbøyelige til å la oss inspirere av utenlandske skikker som ellers i året.

Isteden holder vi fast ved det norske og tradisjonelle.

– Denne tradisjonen rommer både et festmåltid med familie og venner og enkel turmat som varme pølser, sier Annechen Bugge.

Nye turpølser

I år har Gilde lansert to nyheter spesielt tilpasset folk som skal ut på tur.

Turgrill er ekstra tykke pølser som egner seg godt til å bli stekt over bålet. Turwiener er tilpasset slik at de lett kan puttes i termosen, og kommer dessuten med pølsebuljong.

– På den måten blir det enda enklere å skape den gode, gammeldagse turopplevelsen, sier Eli Strand i Nortura.

Fast inventar i sekken

Mange nordmenn putter en pakke pølser i sekken når de legger ut på tur i påsken.

– Undersøkelser viser at en fjerdedel tar med pølser som turmat. Blant barnefamiliene er andelen enda høyere. Med de nye turpølsene vil det bli enda lettere enn før å lage i stand et godt måltid utendørs, sier Eli Strand.

Newswire

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS