TrineSandbergTomHaga2

Vinnerne i Det Norske Måltid

Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Kamskjell fra Seashell, Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård, Gulløye fra Nord-Norge, Tromspotet, Eplemost fra Aromaepler fra Bagstevold Gård, Knudeosten fra Aurenes Gårdsysteri og Borg Bokk øl fra Borg Bryggerier ble kåret til årets produkter i sin respektive klasser i Det Norske Måltid 2011. I tillegg ble Trine Sandberg kåret til Årets Matgleder og Ingrid Espelid Hovig fikk Hedersprisen.

Publisert

Cecilie Berger fra Bagstevold Gård, Årets Frukt- og bærdrikk, Bo Jensen fra Aurenes Gårdsysteri, Årets Nyskapning og Åge Willy Olsen fra Borg Bryggerier, Årets Øl. (Foto: Tom Haga)

Det var to stolte og fornøyde statsråder, Lars Peder Brekk og Lisbeth Berg Hansen. som delte ut priser under finalen i Det Norske Måltid i Stavanger i kveld.

– Fantastiske råvarer

– Mye av mitt engasjement som matminister har basis i våre fantastiske råvarer fra jord og fjord. Jeg vil at den renhet, friskhet, enkelhet og etikk som ligger bak norsk matproduksjon og videreforedling bokstavelig talt skal komme ”til sin rett” på tallerkenen. Det bidrar Det Norske Måltid til, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Se bilder fra den store matgallaen her

– Stort mangfold

– Det har vært utrolig morsomt at Det Norske Måltid også er blitt en tv-serie i år. For en sjømatminister er det en fryd å se matglede, humor og kultur langs kysten og i innlandet. Å være med på finalen har vært en stor opplevelse, og det er flott at vi sammen har lyktes med å synliggjøre for norske tv-seere det store mangfoldet som finnes av norske matskatter, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

2-2 mellom Nordpå og Midti

– Vi begynte med 49 produkter. I kveld står vi igjen med fem verdige vinnere, sier en lettet og glad Harald Osa fra Stiftelsen Norsk Matkultur. Jakten på de beste matproduktene i Norge er over for denne gang. Nordpå og Midti har mest grunn til å være fornøyd, med to vinnere hver.

Det hele startet med at fem regionale juryer plukket ut ti kandidater i sin landsdel. Produktene ble bedømt av en nasjonal fagjury med Bent Stiansen i spissen. De tre beste i hver kategori gikk til finalen, der vinneren ble den som til sammen fikk flest poeng for smak, konsistens, utseende og lokal tilhørighet.

Resultater Det Norske Måltid 2011

Årets Kjøttprodukt 2011

Hjort flatbiff fra DalPro Gårdsmat, Hitra

– Markedet etterspør det ekte, det naturlige og det opprinnelige, og forbrukerne vil ha kvalitet for pengene. DalPro Gårdsmat henter sine råvarer direkte fra den ville kystnaturen og foredler til det ypperste av produkter, akkurat slik vi ønsker det. Jeg gratulerer med seieren, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk, som delte ut prisen.

Årets Fisk- og skalldyrprodukt 2011

Kamskjell fra Seashell, Frøya

Juryen er ikke snauere enn at de mener at de håndplukkede, levende kamskjellene fra Frøya er ”verdens beste skjell”. Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen har også registrert kokkenes anerkjennelse av produktet blant annet som utvalgt råvare i det internasjonale kokkemesterskapet Bocuse d’Or. – Jeg er svært stolt over Seashell som har lyktes med å løfte frem en unik råvare, ivareta produktets kvalitet og fortelle den gode historien om kamskjellenes opphav og hvordan de høstes, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Årets Ost 2011

Rød Kjerringøy fra Kjerringøy Gård, Kjerringøy

”En smaksrik, vellagret, kittmodnet ost, med bløt og saftig konsistens. Et eksempel på at et gårdsmeieri leverer et topp produkt. En ost Norge skal være stolt av”, lyder juryens begrunnelse.

Årets Frukt- og grøntprodukt 2011

Gulløye fra Nord-Norge, Tromspotet, Silsand på Senja

I juryens begrunnelse står det: Gulløye fra Nord-Norge er en rødøyd, melen og smaksrik potet, et praktfullt eksempel på hvordan moder jord og lange lyse sommerdager og sommernetter bidrar til topp kvalitet på smak og konsistens.

Årets Frukt- og bærdrikk 2011

Eplemost fra Aromaepler fra Bagstevold Gård, Øvre Eiker

I juryens begrunnelse står det: Årets frukt- og bærdrikk er laget av aromatiske epler, med god balanse mellom sødme og friskhet. Smaken av Norge på en flaske! En eplemost der minnene om blomsterrike maidager, livlige julidager og varme augustnetter ligger lagret.

Årets Nyskapning 2011

Knudeosten fra Aurenes Gårdsysteri, Time på Jæren

Et lite gårdsysteri på Jæren har gått av med seieren som Årets nyskapning. Knudenosten fra Aurenes gårdsysteri, i Time i Rogaland er et godt og spennende produkt som til og med har skapt nysgjerrighet hos NOMA – som er kåret til verdens beste restaurant for sin satsing på det nordiske kjøkken. Grunnleggeren av NOMA, Claus Meyer, har blitt så begeistret at han gjerne vil selge osten fra Aurenes gardsysteri i sine utsalg, sier en imponert Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Årets Øl 2011

Borg Bokk øl fra Borg Bryggerier (se egen sak)

Årets Matgleder 2011

"

Trine Sandberg ble Årets Matgleder 2011. Her sammen med Lars Peder Brekk. (Foto: Tom Haga)

Trine Sandberg

Ingen sprer mer matglede i Norge enn bloggeren Trine Sandberg, mener juryen for den nyopprettede prisen Årets Matgleder.

Trine Sandberg er 47 år og bosatt i Lørenskog i Akershus. Til daglig jobber hun som jurist i Utdanningsdirektoratat, og er selvlært innen matlaging. Bloggingen startet hun med i 2007.

– Da jeg begynte å legge ut matstoff på nettet var det først og fremst for å samle og systematisere oppskrifter for min egen og familiens del. Det viste seg snart at også mange andre var interessert. Etter hvert har dimensjonene blitt større enn jeg kunne drømt om, sier den glade vinneren.

Nå består TrinesMatblogg.no av mer enn 900 oppskrifter som spenner fra enkel, sunn hverdagsmat til festmiddager og bakst. Nettstedet har 4000 unike brukere og besøkes 5000 ganger daglig.

– Trine har vært en virkelig pioner innen matblogging, og er antakelig den mest populære innen sitt felt i hele Norge. Hun er en stor inspirasjonskilde for folk flest, vet å verdsette gode råvarer og viser stor respekt for kokkekunsten som fag, sier juryformann og Bocuse d’Or-vinner Geir Skeie.

Det er opplysningskontorene i landbruket som har gått sammen om å hedre Årets Matgleder. Alle har kunnet foreslå kandidater på hjemmesider og Facebook-sider.

Forslagene er deretter vurdert av en fagjury som i tillegg til Trine Sandberg pekte ut Bondens Marked og TV-kokken Eyvind Hellstrøm som finalister.

– Utmerkelsen Årets Matgleder forutsetter at man har nådd ut til mange og spredd matglede på en nytenkende måte. Vinneren må også ha gode matfaglige kunnskaper og en positiv holdning som bidrar til utviklingen av det norske kjøkken. Alt dette fant vi hos Trine, sier Geir Skeie.

Det Norske Måltids Hederspris

Ingrid Espelid Hovig (se egen sak)

Det er Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Stiftelsen Norsk Matkultur som står bak prosjektet Det Norske Måltid. Målet er å synliggjøre lokale og regionale råvarer, skape stolthet og formidle matglede og kunnskap om norsk mat til hele Norges befolkning.

---

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 42. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS