BringebærBrittKåsin
BringebærBrittKåsin

Bringebærsalget rett til værs

Salget av ferske bringebær er mer enn doblet på fem år. Nå er den norske bringebærsesongen her for fullt, men vær rask, for om en måned er den over. – Bringebær er jordbærets herlige lillesøster her i landet. Det er et anvendelig gourmet-bær som kan brukes til utrolig mye forskjellig. Salgskurvene for bringebær i butikk peker rett oppover, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Publisert

Illustrasjonsfoto: Bama

I fjor ble det solgt 922 tonn bringebær i Norge, mot 411 tonn i 2006.

– Vi spiser mest norske bær, men også importen øker. Vi kan nå få ferske bringebær i butikkene hele året. Den norske sesongen varer fra midten av juli til siste halvdel av august. Det er i den perioden vi spiser desidert mest bringebær, sier Britt Kåsin.

Bringebær til middag

- Norske bringebær smaker sommer, mener Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (Foto: Dag Øyvind Olsen/Newswire).

Folk flest spiser gjerne bringebær sammen med fløte, krem, is eller vaniljesaus. Bærene egner seg ypperlig i kaker. Helsebevisste bruker ofte bringebær på toppen av kornblandinger til frokost. Britt Kåsin oppfordrer oss til å forsøke bringebær også på nye måter.

– Den søtsyrlige smaken fra bærene er en virkelig god match til salt spekemat, og det ser sommerlig lekkert ut. Bærene hever også smaken i vanlige grønne salater til middag.

Moste bringebær til grillmat og i marinader er andre smaklige varianter.

Bringebær skal oppbevares kaldt, men det er viktig å temperere dem før servering. Først da får man fram smak og aroma for fullt.

– Ta bærene ut av kjøleskapet minst to timer før servering, oppfordrer Britt Kåsin.

Skaper fest

Bringebær gjør seg også godt i fruktsalater, og i glasset, enten man drikker smoothies eller boblende drikke.

– Bærene ser flotte ut i glass boblende sommerdrikke som kullsyret vann eller musserende vin. De skaper fest. Dessuten er det veldig godt.

Flere oppskrifter og inspirasjon til hva du kan bruke bringebærene til, finner du på www.frukt.no

Ifølge tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt var det bringebær sammen med jordbær, blåbær og mango som hadde størst salgsøkning målt i verdi i 2010. Av de 922 tonnene med bringebær som ble solgt i fjor, var 599 tonn norskprodusert.

Stigende salgskurve

– Både vi og produsentene venter en fortsatt raskt stigende salgskurve for bringebær i årene som kommer. Bær generelt blir stadig mer viktig i vårt kosthold, sier informasjonssjef Britt Kåsin.

Bringebær bør vi spise mye av nå i sesongen, mener hun.

– De er fulle av antioksidanter, er rike på c-vitaminer, magnesium og kalium. Og så smaker de sommer-herlig!

Newswire

"
Powered by Labrador CMS