Engelstad Dopff Riesling07

Fisk, flesk og riesling

Sommertid er så definitivt Riesling-tid. Det er lett å forelske seg i pittoreske Alsace, og ikke minst den verdensberømte riesling-vinen som lages her.  God Riesling er noe av det aller friskeste du får på hvitvinsfronten.  Dopff & Irion riesling 2007 passer som terassevin, men har også markant syre som gjør at den er svært god til en rekke sommerlige sjømatretter. Kanskje aller helst til reker fordi den har noe restsødme.

Publisert

Dopff Riesling07

Alsaceviner er i hovedsak hvite. Jordsmonnet er et lappeteppe av alt fra sand, kisel, mergel, granitt og leire, til kalk. Vogeser-fjellene beskytter mot regn, og området er derfor mer solrikt enn noe annet sted i Frankrike. Kombinasjonen av godt jordsmonn og klimatiske fordeler gjør at Alsace produserer klokkeklare viner med god syre.

Idyllisk

Dopff & Irion holder til i den pittoreske middelalderbyen Riquewihr, en av de vakreste landsbyene i Alsace. Stedet er som klippet ut fra et eventyr av Brødrene Grimm.

Det har blitt laget vin i Alsace siden tidenes morgen, men historien forteller at det i denne landsbyen var det to familier som utmerket seg, nemlig familien Dopff og familien Irion. De fant ut at de kunne utrette store ting sammen. Men, det var først etter andre verdenskrig at det ble fart i sakene, da René Dopff tok over firmaet.

Søtt og syrlig

Når det gjelder mat og vin, kan det rett og slett være smart å prøve seg frem, men litt hjelp på veien skader ikke. Tørr riesling er verken godt til retter med mye salt eller mye sødme. Begge disse kolliderer med syren som det er en del av i denne vinen.

Det samme gjelder også for grillmat, som inneholder en del bitterstoffer og ofte har kraftig tilbehør. Resultatet kan være at vinen smaker bittert og surt. I disse tilfellene kan man gjøre lurt i å velge en riesling med mer enda mer restsødme enn denne.

Flesk til

En av spesialitetene i Alsace er en fransk versjon av den tyske retten sauerkraut. På denne siden av grensen er denne surkål- flesk- og pølseretten noe lettere og ikke så grov. Flesket er mindre krydret, og surkålen er ikke så sur. Dermed blir dette en svært god følgesvenn til en riesling med god syre, som kan hamle opp med fettet i maten.

Vinen passer godt til sjømat, asiatisk mat, lokale retter - eller rett og slett som en "terrassevin".

Dopff & Irion Riesling 2007

Land/distrikt: Frankrike/Alsace Produsent: Dopff & IrionPris: 121 kroner Alkohol: 12 % Druer: 100 % RieslingKarakteristikk: Strågul. Ren og frisk rieslingduft med preg av hvite blomster, mineraler og grønne epler. Flott syre og lang, frisk ettersmak.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS