Bergby-Moheim

Ingen slår Bergbys burgere på kvalitet

De lages av limousinkjøtt fra Borgestad, Stangekylling og Salma laks.

Publisert

Bergbys LimousinBurger er blitt det store profilproduktet.

Hans Ole Bergby kjøper kjøttet ferdig stykket, men står for kverning og stansing selv. En saftig limousinburger fra Bergbys er laget av oksekjøtt av rasen Limousin, kjøpt direkte fra Borgestad Gård.

– Som gir Bergbys hamburger en helt uslåelig kvalitet, bekrefter en fornøyd gründer og driver av Bergbys Familierestaurant, som foreløpig har vokst til en kjede på fire i Grenland.

Stangekylling

Kyllingburgerne er også produsert av aller fineste råvare, likesom kyllingklubbene med merkenavnet Chubby Chicken.

– Ja, de er laget av den berømte Stangekyllingen™, bekrefter Hans Ole Bergby. Godbiten kalles egentlig vingebog og er den innerste delen av kyllingvingen pluss en saftig bit av bogen. Kyllingburgerne, likeosm lakseburgerne, basert på den anerkjente Salma-laksen, blir til etter samme produksjonsopplegg som for limousinkjøttet fra Borgestad Gård.

Topper med ferske bær

Bergbys er også stor på is om sommeren. Derfor ble merkevaren kalt nettopp ’BigIS’. Og det er ikke bare standardvare han selger.

– Nei, vi liker å bruke de aller beste råvarene, smiler gründeren, som kjøper 1800 kilo jordbær og 1000 kg bringebær til sesongen. Bærene moses så tilbehøret er garantert ferskt når isen anrettes og danderes.

Inspirasjonsutflukter

Det er i stilen at han drar på inspirasjonsutflukter.

– Ofte sammen med Per Henrik Rydning i TINE som jobber like dedikert: Vi jakter på den ultimate kvalitet. Vi var begge like oppstemte da vi nylig fikk oppskriften til en himmelsk karamellsaus av eieren til en skotsk restaurantkjede, forteller gründeren med glødende entusiasme. Karamellsausen er allerede i produksjon og blir servert varm på isen.

Hans Ole Bergby samarbeider tett med leverandørene. TINE er blitt en av de viktigste medspillerne. TINE får da også sterk eksponering i Berbys-restaurantene. Og det var neppe ufortjent at Bergbys fikk tildelt ”Årets Matglede TINE 2008 og 2009”.

Eksperimenterer

Han eksperimenterer også med menyer og driftskonsept. Bl.a. har han stødig kjørt med ren frokostmeny fram til kl 10, uten det store gjennomslaget. – Men i år ser det ut til å løsne. Økningen er på over 40 prosent. Men det betyr ikke de store volumøkninger, for sammenlikningrunnlaget ligger ikke særlig høyt. Økningen kommer som et resultat av litt mer intensiv markedsføring. Vi får gjøre opp status for frokostopplegget når vi ser om vi i år får det ønskede løftet.

Innovatør og gründer

I det hele tatt, Hans Ole Bergby er mer innovatør og gründer enn kremmer. Kvalitetsstyring betyr noe mer enn IK mat og HACCP. Hamburgerne lager han altså fra grunnen av i eget produksjonslokale, som opprinnelig var Bergbys pølsemakeri, inntil 1980-tallet en av Porsgrunns mest kjente håndverksbedrifter.

Kvalitetsstyringen er overordnet. Som en levende avantgarde i bransjen ble Bergbys Familierestaurant godkjent som Miljøfyrtårn allerede for 10 år siden, i 2001.

Tilfredsstillende likviditet

Men bidrar all innovasjon og kvalitetssatsing til å produsere lønnsomhet? Det er ikke alle selskapene som går i årvisst pluss?

– Nei, det er riktig. Kanskje er jeg ikke nok kremmer, eller kanskje er de ujevne bunnlinjene en kombinasjon av dét, og det å være en liten aktør i et tøft hamburgermarked. Men totalt har vi tilstrekkelig lønnsomhet. Vi produserer jo Bergbys sennep, en virksomhet som går bra.

Kompanjong

Nå må det i sannhetens navn opplyses at det er investert betydelig i de fire restaurantene siden starten i 1987. I denne kostbare utbyggingen har Bergby hatt en kompanjong, entreprenøren Stein Jaran Fredriksen som har håndtert hele eiendomsbiten og byggearbeidene. Sammen eier de Bergby Eiendom AS (50/50). Bergbys halvdel igjen eies av Bergby AS, som er morselskapet for tre av restaurantene. Den fjerde er franchisedrevet.

– Vi har hatt et godt samarbeid hele tiden. Nå begynner vi å ha banket ned det meste av gjelden på eiendommene, og da vil også resultatene av restaurantdriften bli tilsvarende bedre etter hvert, forklarer Hans Ole Bergby.

Hamburgerkrigen

Hans Ole Bergby er ikke en mann av store ord, selv om han ikke er redd for å spissformulere seg – og om nødvendig gå i krigen. Blant annet har han flere ganger rykket ut mot McDonald’s, som han har kjempet drabelig mot helt siden han etablerte seg med sin egen hamburgerkjede på Vallermyrene på slutten av 1980-tallet – og giganten kom etter. Siden har det vært flere heftige bataljer for åpen scene: Hamburgerkrigen i Grenland har alltid vært snadder for lokale medier, men også for VG og NRK – med titler av typen ”Sorry, Mac”. Bergby har ettertrykkelig fått slått fast at han selv driver den største hamburgerkjeden i Grenland.

Synergi

Og Hans Ole Bergby er slett ingen vanskelig bransjekollega; det er bare McDonald’s han ligger i evig krig med. Tvert imot, han samarbeider lett og gjerne med konkurrenter. Da han etablerte seg på Myren i Skien, fikk han Esso vis-à-vis. Med betjent butikk hvor fast food-menyen står sentralt, helt klart i konkurranse med Bergbys Drive Thru bare et steinkast unna. – Vi kunne tro, begge to, at vi ble skadelidende som to tyver i ett og samme lokalmarked. Men den frykten viser seg ubegrunnet. Vi har begge økt. Det er helt åpenbart en synergi. Det er vel den samme effekten som i kjøpesentre hvor butikkene i samme bransje lokaliseres sammen. Et bedre tilbud totalt drar enda flere, kommenterer Hans Ole Bergby.

Bergbys på Moheim i Porsgrunn aspirer sterkt til tittelen ’Norges flotteste burgerrestaurant’. Hans Ole Bergby er med rette stolt av praktbygget som er blitt et landemerke i bydelen. (Foto: Odd Henrik Vanebo)

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS