Paprika
Paprika

Paprikaforbruket øker kraftig

Forbruket av paprika er doblet i Norge på 10 år. I år får du også norskdyrket paprika. Nordmenns konsum av paprika har passert 14 000 tonn i året. I det siste er det den nye, spisse paprikaen som har stått for økningen hos Bama.

Publisert

Nordmenns konsum av paprika har passert 14 000 tonn i året. I det siste er det den nye, spisse paprikaen som har stått for økningen. (Foto: Bama)

– Den søte smaken i spisspaprikaen slår godt an, og økningen var på 12 prosent i fjor. Men vi selger fortsatt over fem ganger så mye av den vanlige typen, opplyser produktsjef Elisabeth Rittfeldt i Bama.

Norsk satsing

Hittil har all paprika blitt importert. I år er det imidlertid for første gang startet kommersiell paprikadyrking i Norge. På Nærbø på Jæren satses det på spisspaprika.

– Det er ikke tollvern på paprika, og den vanlige typen har vi ikke klart å priskonkurrere med. Med spisspaprika, eller snackspaprika som vi også kaller den, har vi klart å få fram en konkurransedyktig kvalitet. Dette er en paprikatype som nordmenn tydeligvis vil ha mer av, sier Øyvind Helgestad i Miljøgartneriet.

Hver eneste paprika plukkes, sorteres og pakkes for hånd.

Som den vanlige paprikaen har også den spisse et høyt innhold av antioksidantene lykopen og C-vitamin.

Åtte av 10 er rød

I tillegg til rød, gul, grønn og oransje, leveres også hvit og lilla paprika til en del butikker. Den spisse typen finnes foreløpig i rød, gul, hvit og grønn, men under deler av året også oransje.

– Den klassiske røde paprikaen er suverent mest populær. Den står for 83 prosent av forbruket. Langt bak kommer gul, med åtte prosent, grønn sju prosent, og oransje to prosent. En del syns nok den grønne kan oppleves som noe bitter og at de gule og oransje er for milde, sier Elisabeth Rittfeldt i Bama.

Grønn paprika er egentlig en umoden paprika

Svært mange nordmenn er forkjølet om dagen og tyr til forskjellige metoder for å bli friskere. Rå paprika er proppfull av C-vitaminer, bare forbigått av eksotiske guava på den statlige oversikten Næringstabellen.

Rød og gul paprika inneholder fire ganger så mye C-vitamin som appelsin, mens den grønne inneholder dobbelt så mye. For vitaminenes del er det best å spise frukten rå. Noe av næringsinnholdet går tapt ved steking og koking.

Innhold av C-vitaminer:

Gul paprika: 205 mg/g

Rød paprika: 200 mg/g

Oransje paprika: 180 mg/g

Grønn paprika: 115 mg/g

(Appelsin har 51 mg/g)

Newswire

"
Powered by Labrador CMS