PåskevintestBagInBox1

Stor test av påskeviner på boks

Med påsken rett rundt hjørnet, øker salget av vin på bag-in-box (BIB) merkbart. Praktisk som den er for lagring, transport og konsum i ferien. Uansett hvor du er i påsken - god vin hører med! Se vår store smakstest.

Publisert

Se vår store påskevintest 2012. (Foto: Svein Lindin)

Over 60 prosent av salget av vin på Vinmonopolet er bag-in-box. En standard BIB rommer hele fire flasker vin og gir deg cirka 24 glass med vin. BIB finnes også i mindre størrelser.

På grunn av at så mye av vinkonsumet i Norge kommer fra BIB, har vi etter hvert fått et svært godt utvalg både for rødvin og for hvitvin, både pris- og kvalitetsmessig.

Vi finner alt fra enkel bordvin fra store kommersielle merkenavn til høykvalitetsvin fra mindre kvalitetsprodusenter.

Utviklet av nordmenn

En svært interessant gruppe er BIB utviklet i Norge av vinimportører eller vinpersonligheter. Disse vinene utmerket seg under vår blindprøving, og gir et bilde av vin som har mindre svovel, mindre tanniner og høyere grad av ekte bærfruktighet.

De er ikke nødvendigvis bestselgere, men er nøye utvalgt for det norske markedet og har gjennomgående høy kvalitet.

Varierende kvalitet

Det vi skal merke oss med BIB, er at ikke all vin som omsettes er av ønsket kvalitet. Holdbarhetsdato mangler eller er overskredet, vinen kan være oksidert eller varmeskadet på grunn av for lang eller feil lagring.

Noen importører har tydelig satt seg inn i problemene, og hever seg godt over gjennomsnittet med sine produkter, mens andre har valgt å overse denne problematikken. Når du skal handle, kan det derfor være lurt å ta en ekstra titt på merkingen på kartongen eller eventuelt undersøke med betjeningen om vinen er ”fersk”.

Til slutt er det verd å nevne Vinmonopolets åpningstider i påsken. Hvert år blir mange overrasket over at Vinmonopolet stenger klokken kl. 15 onsdag (4. april i år), og er stengt fra torsdag (5. april) til tirsdag (10.04).

Smakspanelet og testingen

Under finner du mer informasjon om de beste vinene som er testet:

I vårt smakspanel finner du driftsdirektør F & B Rune Johansen ved Color Line, restaurantdirektør Nicolas Blomgren Facchin, sommelier Stig Rognstad, restaurantsjef ved Tjuvholmen Sjømagasinet Jonas Franzen, sommelier Pauline Hagman, restaurantsjef ved Nobilis Viktor Andersson og restaurantsjef Philip Roslund ved Baltazar Ristorante.

Hele eller deler av smakpanelet smaker vinene hovedsakelig blindt. Smakingene blir ledet av Svein Lindin og Tor Frostmo.

Påskevin – 2012

Hvitvin

Prüm Essence Riesling 2010

Land/distrikt: Tyskland/ Mosel.

Druer: 100 % Riesling

Smaksnotat: Lys strågul farge med grønne toner. Tiltalende aroma som av hvite sommerblomster, aprikos og fersken. Tiltalende, forfriskende vin med lett delikat preg av fruktsødme.

Pris: 360 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 58234

Importør: Stenberg & Blom

Terningkast 5, 85 poeng

Paul Buisse Sancerre 2010

Land/distrikt: Frankrike/Loire, Sancerre.

Druer: 100 % Sauvignon Blanc

Smaksnotat: Lys sitrongul farge med grønne toner. Intens aroma med elementer som av krystede solbærblad/nesle, hvit asparges og sitrus. I munnen underbygges duftinntrykket i tillegg til stikkelsbær fruktighet og god syre i balanse. Pris: 490 kroner (Vinmonopolet), Varenummer: 91033

Importør: Stenberg & Blom

Terningkast 5, 86 poeng

Tariquet Classic

Smaksnotat: Lys grønngul farge. Aroma av grønt eple, sitrus, gressblader og tropisk frukt. Balansert fruktighet og syrlighet. Perfekt som aperitiff og til lette fiskeretter. Mye vin for pengene!

Pris: 337 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 31908

Importør: Autentico

Terningkast 5, 86 poeng

Leitz Rheingold Riesling

Gyllengrønn farge. Duft som av grønne epler, sitron og pærefrukt. Smak følger duften. Lett, elegant vin for sommerens terrassekos. Ny velykket vin fra Leitz. Best i test blant hvitvinene på BiB.

Pris: 299,50 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 95784

Importør: Red & White

Terningkast 6, 88 poeng

Rødvin

Ravenswood Zinfandel 2009

Smaksnotat: Middels rød farge. Aroma av krydder, sjokolade og mørke bær. Fyldig fruktig anslag med god syrlighet, og lang ettersmak. 2009 årgangen er forbedret på smak, mye vin for pengene! Pris: 390 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 52787

Importør: Strøm

Terningkast 5, 86 poeng

Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2010

Pris: 390 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 53121

Smaksnotat: Lys blålilla farge. Aroma av skogsbær, kirsebær og balansert lett fruktighet med flott syrlighet. Flott allroundvin til daglig bruk

Importør: Christiania Vin & Brennevin

Terningkast 6, 88 poeng

Periquita Reserva 2009

Smaksnotat: Mørk rubinrød farge. Aroma av solbær og blåbær med noe vanilje. Fruktig og velbalansert med myke tanniner og lang ettersmak. En av våre favoritter på boks

Varenummer: 55787

Importør: Engelstad

Terningkast 5, 86 poeng

Collection Valpolicella Superiore Ripasso

Smaksnotat: Dyp rød farge. Aroma av saftige røde moreller, kirsebær og mandel. Snev av tørket frukt og rosiner i ettersmaken. Flott syre- og tanninstruktur. Knallbra Ripasso signert MW Sebastian Bredal.Pris: 500 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 15715

Importør: Symposium Wines AS

Terningkast 5, 87 poeng

Allegrini Valpolicella 2010

Smaksnotat: Middels blålilla farge. Aroma av kirsebær, moreller og steinfrukt. Søtladet fyldighet og konsentrasjon med balansert syrlighet. Allegrini viser seg igjen som er en av de beste boksene fra Veneto.

Pris: 400 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 90395

Importør: Vinordia AS

Terningkast 5, 86 poeng

Côtes du Rhône Belleruche 2010

Druer: 70 % Grenache, 30 % Syrah

Smaksnotat: Mørk rød farge. Aroma som av mørke bær, krydder og anis. Markant anslag av bærfruktighet og tanniner. Flott syrlighet i avslutning. Imponerende fra M.Chapoutier og en selvfølge til lam og viltretter!

Pris: 399 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 93487 Importør: Strøm

Terningkast 6, 86 poeng

Mazzei Belguardo 2010

Smaksnotat: Mørk rød farge. Aroma som av modne plommer, kirsebær og mørke bær. Flott, markant tanniner og syrestruktur underbygger saftighet preget av krydder og bær. Utmerket matvin på boks og nydelig til lammelår Pris: 380 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 91398

Importør: Symposium Wines AS

Terningkast 6, 85 poeng

Montecillo Deseos Tempranillo 2009

Smaksnotat: Dyp rød farge. Aroma av bjørnebær og søtladet frukt. Behagelig faste tanniner. Lang ettersmak med moderat syrlig. Montecillo er som oftest best på flaske, men fra lansering har faktisk boksen blitt bedre. Importørskiftet har løftet kvaliteten.

Pris: 380 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 93894

Importør: Engelstad

Terningkast 5, 85 poeng

McPherson Shiraz 2010

Smaksnotat: Mørk rød med tett kjerne og fiolett kant. Fersk frukt med preg som av mørke, modne bjørnebær, kryddertoner som av svart pepper. Ung, saftig og kommersiell vinstil der smaken forsterker duftinntrykket.

Pris: 389 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 15543

Importør: Vinetum AS

Terningkast 5, 85 poeng

Casamatta Rosso

Årets testvinner, rødvin på boks, påsken 2012. (Foto: Svein Lindin)

Land/distrikt: Italia/Toscana

Smaksnotat: Middels rød farge. Aroma som av modne moreller, saftige kirsebær. Rik, konsentrert fruktighet med god fylde og syrlighet. Ingen tvil at Bibi er tilbake i manesjen der han hører hjemme! Testvinner rødvin BIB påsken 2011.

Druer: Sangoviese

Pris: 350 kroner (Vinmonopolet). Varenummer: 1563606

Importør: Gaia Wine & Spirits AS

Terningkast 6, 88 poeng

Se også omtalen av testen på Vinofil.no sin nettside

--

Vil du holde deg oppdatert i horecabransjen?

"

Bestill et abonnement på magasinet Horeca i dag

Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig og interessant fagstoff for deg som arbeider på alle nivåer i horecabransjen. I sin 43. årgang er Horeca den beste kanalen til bransjen gjennom magasinets systematiske og grundige dekning av hovedmålgruppene:

• hoteller, kurs-/konferanse- og andre overnattingsbedrifter

• restauranter

• barer og puber

• utesteder

• kafeer

• contract catering

• kantiner

• institusjoner

Bestill abonnement på magasinet Horeca her

Hold deg også oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som blir sendt ut 1-2 ganger hver eneste uke.

Meld deg på gratis nyhetsbrev her

"
Powered by Labrador CMS