MatuaValleyPinotNoir3

Vin til høstens lam

Med tanke på alt New Zealand og Norge har felles er det kanskje ikke overraskende at nordmenn liker vinen Matua. For en Pinot Noir som Matua, betyr dette at den er litt fyldigere enn sine europeiske motstykker, men samtidig frisk og saftig og med moden tannin. Den er produsert i takt med naturen og av høy kvalitet, noe som gjenspeiler newzealandske jordnære verdier perfekt.

Publisert

Overraskelsen ligger vel i hvorfor ikke enda flere har falt for de moderne vinene fra dette unge landet i den nye verden. Vinmonopolets nye satsning på viner fra New Zealand i høst kan komme til å forandre dette.

Pinot Noir, eller djevelens drue, er den mest dyrkede druesorten på New Zealand. Pinot Noir-druene setter et fruktig bærpreg på vinsmaken, som på New Zealand er mer pågående men også mer moderne enn Pinot Noir viner fra for eksempel tradisjonelle Burgund.

Et moderne vinland

New Zealand er i aller høyeste grad et moderne vinland. Ikke bare er vinmaking en forholdsvis ny industri på stillehavsøya, men selve prosessen reflekterer også holdninger som er dominerende i alt som foregår på New Zealand.

Her er folk opptatt av ren natur og modernitet og innovasjon. Industrien er langt mindre regulert her enn den er i Europa, og på grunn av sin forholdsvis beskjedne størrelse i vinsammenheng har New Zealand også, som eneste vinproduserende land i verden, dannet et nasjonalt kooperativ.

”New Zealand Wine Growers Association” sikrer at vinproduksjonen holder høy kvalitet på en mest mulig skånsom måte for miljøet. Kombinasjon av modernitet, miljø og et sterkt fokus på kvalitet har gjort New Zealand til et viktig vinland til tross for sin størrelse.

Bærekraftig produksjon og ren smak

”Sustainable wine growing” eller bærekraftig vinproduksjon er et viktig nøkkelbegrep på New Zealand. Det samme er innovasjon. Gjennom eksperimentering og stadige justeringer har vinbøndene på der skapt sin egen stil som komplimenterer deres mattradisjonen, som for øvrig har mye felles med den norske.

Her er det råvarer av god kvalitet og rene smaker som gjelder, og de newzealandske vinene komplimenterer perfekt.

Mer likt Europa enn Australia

Vinen fra New Zealand har mer til felles, smaksmessig, med europeisk vin enn vin fra naboen i vest, Australia. New Zealand har et kjøligere klima enn nærheten til ekvator skulle tilsi.

Hemmeligheten er at det meste av vinproduksjonen foregår i nærheten av kysten. Klimaet skaper friske viner som smaker av moden, men ikke kokt frukt.

Vin fra New Zealand passer til norsk lam

Det er ikke bare i Norge vi er glad i lam. Noen vil til og med påstå at New Zealand er verdensmestre i lammekjøtt.

Kanskje ikke overraskende da at vinen herfra passer lammeretter som hånd i hanske. En Pinot Noir, som Matua, sammen med lammesteken gjør at verken mat eller vin får dominere måltidet.

Matua Valley Pinot Noir 2010

Land/distrikt: New Zealand/Marlborough

Produsent:Matua Valley

Druer: Pinot Noir

Pris: 129 kroner (Vinmonopolet, varenummer 8053901, tilgjengelig i basisutvalget.

Webside norsk importør: www.treasurywineestates.com

Pressemelding

"
Powered by Labrador CMS