Foto: Prunetto

Viner fra vinhuset Prunotto

Vinhuset Prunotto ble startet allerede i 1904. Alfredo Prunotto giftet seg med Luigina og de bestemte seg for å ta over vineriet i 1923. Deres lidenskap for å lage god vin sammen med hard jobbing gjorde at de fort ble verdenskjente og begynte å eksportere vin til hele verden.

Publisert

I 1956 bestemte Alfredo Prunotto seg for å pensjonere seg, og overga selskapet til sin venn og vinekspert Beppe Colla, sammen med Carlo Filiberti og hans bror Tino Colla.

I 1961 begynte Prunotto-kjellerne å identifisere spesifikke produksjons-soner, som Barolo Bussia og Barbera d'Alba Pian Romualdo. I 1972 designet arkitekten, Ugo della Piana, den nye vinkjelleren, som ble bygget i nærheten av Alba, der selskapets hovedkontor er i dag.

I 1989 begynte Marchesi Antinori familien sitt samarbeid med Prunotto selskapet. I begynnelsen håndterte de kun distribusjonen, men i 1994 da Colla-brødrene ville pensjonere seg, tok de over selve produksjonen med mål om å opprettholde det gode kvalitetsnivået som Alfredo Prunotto var gründer av.

De ønsket å produsere vin kun fra egne vinmarker, og i 1990 ble dette en realitet. Da kjøpte Albiera Antinori, Marchese Piero Antinoris eldste datter, opp vinmarker, og økte produksjonen og kvaliteten til dagens nivå.

Roero Arneis 2018

Klassisk, hvit Piemonte. Selv om 2017 var et utfordrende år, med temperatur svigninger og frost i April, så stabiliserte været seg i september og druene fikk en stabil modning. Druene hadde god balanse mellom sukker, syre og aroma da de høstet og gjennomgikk kaldstabilisering etter pressing. Vinen ble deretter lagret på ståltank etter gjæring, før tapping på flaske.

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Underdistrikt: Roero

Produsent: Prunotto

Alkohol: 13,5 %

Drue: Arneis (100 %)

Pris horeca: 171,38 kroner

Norsk importør: Vinetum

Barbera d’Alba 2017

Druene kommer fra vinmarker rundt landsbyene Barbaresco, Treiso, Alba og Barolo. Druene avstilkes og presses forsiktig. Gjæringen foregår med skall i ca. 10 dager. Vinen lagres i 8 måneder på store 75 hl franske eikefat, deretter fire måneders lagring på flaske.

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Underdistrikt: Alba

Produsent: Prunotto

Alkohol: 14,4%

Drue: Barbera (100 %)

Pris horeca: 161,50 kroner

Norsk importør: Vinetum

Barolo 2014

Druene kommer fra vinmarker rundt landsbyene Monforte, Castiglione Falletto og Serralunga. Jordsmonnet er fossilt mergel blandet med kalkholdig leirjord rikt på magnesium og sink. Utvalgte druer avstilkes, presses forsiktig og mosten gjærer med skall i ca. 15 dager ved maksimalt 30 grader. I løpet av vinteren gjennomgår vinen malolaktisk gjæring. Deretter lagres vinen på 27,55 og 77 hl brukte eikefat, og en liten andel på små fat (230 l), deretter 12 måneder på flaske.

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Underdistrikt: Barolo

Produsent: Prunotto

Alkohol: 13,5%

Drue: Nebbiolo (100 %)

Pris horeca: 288,83 kroner

Norsk importør: Vinetum

Barolo Bussia 2012

Druene kommer fra Prunottos egne parseller i vinmarken Bussia i Monforte, sørvendt eksponering 350 m.o.h. Jordsmonnet består av tettpakket leire ispedd lag av sand. Utvalgte druer avstilkes, presses forsiktig og mosten gjærer med skall i ca. 12 dager ved maksimalt 30 grader i østerrikske fat (53 hl). I løpet av vinteren gjennomgår vinen malolaktisk gjæring. Deretter lagres en liten del av vinen på brukte franske barriques og det resterende på store, brukte franske fat for deretter å lagres i ca. 12 mnd. på flaske.

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Vinmark/underdistrikt: Bussia Barolo

Produsent: Prunotto

Alkohol: 13,5%

Drue: Nebbiolo (100 %)

Pris horeca: 422,56 kroner

Norsk importør: Vinetum

Barbaresco Bric Turot 2015

Druene kommer fra vinmarker rundt landsbyen Barbaresco. Jordsmonnet er fossilt mergel med høyt innhold av magnesium og sink. Bric betyr bakketopp og Turot betyr lite slott. Utvalgte druer avstilkes, presses forsiktig og mosten gjærer med skall i ca. 15 dager ved maksimalt 30 grader på 53 hl eikefat. I løpet av vinteren gjennomgår vinen malolaktisk gjæring. En liten del lagres på brukte franske barriques og resterende på store brukte franske fat i 12-14 måneder etterfulgt av ett år på flaske

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Vinmark/underdistrikt: Bric Turot, Barbaresco

Produsent: Prunotto

Alkohol: 13,5%

Drue: Nebbiolo (100 %)

Pris horeca: 327,45 kroner

Norsk importør: Vinetum

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS