Her er bilder fra Kolonial.nos forsøk med dronelevering. Boksen under inneholder maten. (Foto: Kolonial.no)

Her leveres maten med drone

Nå er de første forsøkene med dronelevering av mat i gang. Kolonial.no har utviklet en spesiallagd drone for levering av mat utenfor huset ditt.

Publisert
Kolonial.no gjør forsøk med matlevering med drone. (Foto: Kolonial.no)

– Utviklingen på dette feltet, både teknologisk og regulatorisk, skjer veldig raskt. Vi som selskap ønsker selvsagt å ligge foran, og vi tror dronen kan brukes til ekspressleveringer av noen få matvarer som kunden må ha innen kort tid. Det kan være rømmen til fredagstacoen eller pølsene du glemte å ta med deg på skitur, sier markedssjef i Kolonial.no, Mats André Kristiansen.

Spesialbygd fo matlevering. (Foto: Kolonial.no)

Spesialbygd drone

De første forsøkene ble gjennomført med en drone bygget for å løfte inntil to kilo matvarer. I det ene tilfellet ble varene litt tøysete sluppet fra dronen i en fallskjerm, mens dronen i det andre, og mer realistiske scenarioet, landet med matvarene tilgjengelig i en spesialdesignet boks.

– Tanken er at du skal kunne bestille matvarer på samme måte som i dag, men med flere leveringsalternativ i fremtiden. Som kunde kan du allerede velge mellom å hente ferdigpakkede varer på et hentepunkt, eller få varene levert på døra, fortsetter Kolonial.nos markedssjef.

Allerede brukt for pizza-levering

Store, internasjonale selskaper som Amazon tester også teknologien for levering av varer til kunder rett på døren.

Fra Kolonial.nos forsøk med matlevering med drone. (Foto: Kolonial.no)

Nylig leverte pizzakjeden Dominos sin første pizza med drone til et ektepar på New Zealand.

De starter nå opp et tilsvarende testprogram i en rekke europeiske land. Også fraktgiganter som DHL og UPS jobber med ekspressleveringsprogram med droner. I Norge inngikk nylig Jernbaneverket en millionavtale med tre droneselskaper for inspeksjon av jernbanenettet vårt.

Dronemarkedet kan sysselsette 90 000 personer

Via en app er tanken at du skal kunne kalle opp dronen og be den komme til deg med maten du ønsker. (Foto: Kolonial.no)

Før jul la bransjeorganisasjonen UAS Norway frem en rapport som anslår at det norske dronemarkedet vil være verdt 800 millioner kroner i 2021, og kan sysselsette hele 90 000 personer.

– Vi i Kolonial.no er opptatt av å gjøre hverdagen til kundene enklere. Det skjer utrolig mye spennende innenfor teknologi som bidrar til at du kan slippe å gå den kjedelige runden i butikkene. Målet vårt er å være fremst på teknologi for å finne de mest kundevennlige løsningene, sier Kristiansen i en pressemelding.

For en drøy måned siden gjennomførte Kolonial.no også de første forsøkene med levering av matvarer med en rullende, selvkjørende matbutikk hjem til kunder. Der var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tilstede.

Billigere, raskere og mer miljøvennlig

«Dronen kan hjelpe oss å gjøre en rekke oppgaver billigere, raskere, mer miljøvennlige og ikke minst sikrere enn måten vi gjør det på i dag», skrev samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i et leserinnlegg like før jul.

– Akkurat som for matlevering med selvkjørende biler, er det viktig at myndighetene ser det betydelige potensiale droner kan by på for Norge, både en forenklet hverdag og norsk teknologiutvikling, sier Kristiansen.

Forskriften som regulerer ubemannet luftfart blir i disse dager revidert. Det er ventet at denne revisjonen foreligger før sommeren 2017.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS