Marie Kleppe (fra venstre), Konrad Sel og Anne-Grete Haugen ser fram til å ta matsvinnarbeidet til nye høyder under storhusholdningsmessen Østlandske Storhusholdning 2023.
Marie Kleppe (fra venstre), Konrad Sel og Anne-Grete Haugen ser fram til å ta matsvinnarbeidet til nye høyder under storhusholdningsmessen Østlandske Storhusholdning 2023.

Tar matsvinnet på alvor

Fagmessen Østlandske Storhusholdning tar nye steg for å redusere matkasting fra messen.

I høst er det igjen klart for fagmessen Østlandske Storhusholdning, som har tatt mål av seg til å være fagmessen med lavest matsvinn og med bærekraftig mat høyt på agendaen. 

140 utstillere er klare til dyst 18. og 19. oktober i Vikingskipet.

Les også: Rekorddeltakelse på Østlandske Storhusholdning 2023 (mai 2023)

Forutsigbart samarbeid

Østlandske Storhusholdning er en fagmesse for privat og offentlig sektor innen storhusholdning, inkludert hotell, restaurant, kantine, catering og kafé.

Arrangementet samler eiere, ledere og ansatte fra hele bransjen og er et viktig møtested for å dele kunnskap og nyheter. I år tar messen enda flere skritt mot en mer bærekraftig matkultur ved å heve kompetansen hos både utstillere og besøkende og samtidig invitere småskalaprodusenter til å delta som utstillere.

Dette er en mulighet til å koble lokale aktører fra Innlandet og småskalaprodusenter fra hele landet innen fisk, kjøtt, landbruksbaserte råvarer og mer. Målet er å skape et bedre og mer forutsigbart samarbeid.

Les også: NM i maskinoppvask til Østlandske Storhusholdning (februar 2023)

Stepper opp innsatsen mot matsvinn

Østlandske Storhusholding har alltid vært opptatt av å unngå at mat blir kastet fra sine arrangementer. Tidligere messer har oppnådd rekordlavt matsvinn takket være samarbeidet mellom Matvett AS, RagnSells, Matsentralen, utstillerne, de besøkende og arrangøren. Denne suksessen vil videreutvikles for å sikre at alle involverte kan lykkes enda bedre med å ta vare på ressursene både før, under og etter messen. Marie Kleppe fra Matvett er stolt over resultatene som allerede er oppnådd og ser frem til å fortsette det viktige arbeidet sammen. 

– Det er så bra at Østlandske Storhusholdning er engasjert i å gjøre en forskjell og skape en bærekraftig fremtid for bransjen. Gjennom tydelig bevisstgjøring, kurs og samarbeid med relevante organisasjoner og aktører, bidrar de ikke bare til redusert matsvinn, men også økt kunnskap, sier prosjektkoordinator hos Matvett, Marie Kleppe.

Les også: Sel fisket Hai! (november 2022)

Viktig å skape engasjement før, under og etter messen

For å engasjere besøkende, vil det bli sendt ut informasjon i forkant av messen samt oppfølging om å følge arrangementet på Instagram. Under messen vil fagmessen Østlandske Storhusholdning sammen med Matvett arrangere en direktekonkurranse med «KuttMatsvinn-spillet». 

Dette er en spennende mulighet for utstillere og besøkende til å lære mer om kampen mot matsvinn. Elever blir også invitert til å delta, og informasjon vil bli sendt til lærere som har meldt på sine klasser. Studentene oppfordres til å ta e‑læringskuret til Matvett for å være best mulig forberedt til konkurransen.

Spesialtilpasset messekurs om matsvinn

Utstillere og personalet på stand vil bli oppfordret til å ta et spesialtilpasset messekurs om matsvinn i forkant av messen. Og alle som vil kan få et «KuttMatsvinn ambassadør»-skilt til sin stand for å vise sitt engasjement. 

Det vil være søkelys på bærekraftig drift og reduksjon av fotavtrykket før, under og etter deltakelsen på messen og utstillere oppfordres til å ha en plan for overskuddsmat og andre resirkulerbare materialer, samt å servere riktig mengde smaksprøver i små porsjoner basert på informasjon fra arrangørene om antall påmeldte.

Les også: Dette er prosjektgruppen for Østlandske Storhusholdning 2023

Lik og følg gjerne magasinet Horeca på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Her kan du abonnere på magasinet Horeca

Powered by Labrador CMS