Påske – boksvinens høytid

Det nærmer seg påske – «boksvinens høytid». Her er noen anbefalinger fra Interbrands, Concha y Toro og Altia.

Publisert

Påsken er gjerne tiden vi drar av trekket på grillen og starter årets grillsesong, eller lager maten på bålet. Pappvin er som kjent også en slager, og spesielt i påsken. Fordelene med emballasje som er lett i vekt er åpenbare. Kartongvin er enkel å stable i bagasjerommet i bilen eller bære med seg i sekken, og du slipper å dra med deg tomme glassflasker hjem.

Interbrands' påskeanbefalinger. 

Salg av pappvin øker til påske

Det at nordmenn foretrekker kartongvin til påske, er velkjent for Vinmonopolet. I en vanlig vinteruke utgjør pappvin 54 prosent av salget, mens i uka før og i selve påskeuka øker andelen av kartongvin til 60 prosent av salget, ifølge nye tall fra Vinmonopolet.

Det handler om store volum. I løpet av påsken drikker vi 1,9 millioner liter pappvin, mot 600 000 liter i en vanlig uke.

Hvitvin øker stadig

Etterspørselen etter lyst og lett øker stadig, og salget av hvitvin på polet var opp fire prosent i januar, mens rødvin økte kun med 1,5 prosent. Chilensk hvitvin på boks er virkelig på fremmarsj, og økte med 10 prosent i samme periode.

Kanskje det blir en hvit variant på påskefjellet i år?

Concha y Toro lanserte Concha y Toro Chardonnay bag-in-box fra Chile i mars i fjor for å etterkomme økt etterspørselen på hvitvin, og dette har vist seg å bli en suksess.

– Ett år etter lansering har den fått økt distribusjon fra kategori 6 til kategori 4, og er nå å finne i hele 169 polutsalg. Chile er et paradis for vinmakere og chilensk Chardonnay trives best i landets kjøligere områder. Dette er en vin for solveggen på hytta, og passer også til fisk og skalldyr, parmaskinke eller krydret mat som tapas og taco, melder Heidi Stumo hos Concha y Toro i Norge.

Ønsker du et rødt alternativ fra Chile til påsken, anbefaler Stumo Concha y Toro Cabernet Sauvignon på boks. – Den passer godt til påskens lammelår eller en god kjøttgryte, sier Stumo.

Les mer detaljert om Concha y Toro påskeanbefalinger lengre ned i saken

Rødt til påskekjøttet

Under finner du noen forslag til noen viner som kan sette påskestemning, om det så er til kjøtt på grillen, et glass å kose seg med foran peisen eller til en helt vanlig hverdagsmiddag.

To av vinene fra Interbrands er basert på druen Syrah og de er fra hver sin verdensdel. Disse vinene vil egne seg både til oksekjøtt eller lam.

– Berton Vineyards The Black Shiraz er en rødvin som vil egne seg godt til grillkjøtt, en pepperbiff eller litt krydret mat. Eller bare en vin å kose seg med. Den har også fått en rekke priser, deriblant Gold Medal China Wine & Spirit Awards 2017, melder Gun Heidi Bryhn hos Interbrands.

Smart Dog er vin laget av den prisbelønte vinmakeren João Portugal Ramos, og passer til årets første grillseanse. Den matcher godt den lukta når du har fyrt opp vedgrillen, melder Interbrands..

For dagene med italiensk retter eller påskekylling på menyen, anbefaler Interbrands rødvin fra pizzaens hjemland. Tommasi Valpolicella 2016 er en rødvin fra vinprodusenten Tommasi, som har forsynt nordmenn med dyrere rødviner som Amarone og Ripasso i en årrekke.

Et lite tips fra Interbrands: Det er ikke bare vin på flaske som kan ha nytte av litt lufting. Hell gjerne denne Valpolicellaen over på en karaffel før servering. Det vil den like.

Les mer detaljert om vinene fra Interbrands lengre ned i saken

Faustino – «som skapt for norske forhold»

Faustino er som «som skapt for norske forhold», reklamerer Altia.

Blant vinranker og vakker natur i Spanias mest kjente vinregion, finner vi Faustino, Riojas tredje eldste vinhus. Helt siden 1861 har edle dråper blitt tappet her, til glede for vinentusiaster verden over.

– At en vin som produseres i Spania, et land de fleste av oss forbinder med sol og varme – passer så godt i sammenheng med den norske vinteren på påskefjellet, er noe vi skal være takknemlige for. Hva samsvarer vel bedre enn noe ekstra godt i glasset nå som påsken er rett rundt hjørnet og store deler av det norske folk emigrerer til diverse fjelltopper? Melder Altia, som anbefaler boksvinen Faustino Tempranillo BIB i solveggen eller til påskens retter.

Les mer detaljert om vinen lengre med i saken

Vin til de mindre stive anledningene

Har du noen gang gått inn på Vinmonopolet for å se etter en god rødvin uten helt å vite hva du er ute etter, så lenge den passer til pølse eller pizza? Ikke tør du spørre betjeningen i fare for å høres ukultivert ut, og ikke vet du om det i det hele tatt eksisterer en rødvin som passer til grillpølse.

Ta det med ro – det finnes massevis av rødvin som egner seg til lettvinn mat som pølse, pasta og pizza, både om maten er av den hjemmelagde eller ferdigkjøpte typen. Det gjelder å finne en frisk og fast rødvin med aroma av mørke bær eller frukt og lang ettersmak. På den måten tar ikke rødvinen over smaksløkene, men komplimenterer rettens kvaliteter.

Signature Series Piemonte Rosso har dette og mer til. «Dens dype rødfiolette farge, intense og presise aroma av kirsebær, plomme og rose, samt et streif av mandel og mineraler, går som hånd i hanske med påskekrimmens gripende natur», skriver Altia i en pressemelding.

Les detaljene om vinen lengre ned i saken

Concha y Toro Chardonnay BiB

Land/distrikt: Chile/ Central Valley 85% og Limarí Valley 15%

Varenr.: 7340006 (Vinmonopolet)

Druer: Chardonnay (85 %) og Pedro Ximénez (15 %)

Alkohol: 11,5%

Pris: 318,50 kroner (3 liter)

Norsk importør: Concha y Toro Norway

Concha y Toro Cabernet Sauvignon BiB

Land/distrikt: Chile/Central Valley

Varenr.: 4218206 (Vinmonopolet)

Druer: Cabernet Sauvignon (85 %) og Merlot (10 %)

Alkohol: 11,5%

Pris: 338 kroner (3 liter)

Norsk importør: Concha y Toro Norway

Berton Vineyards The Black Shiraz 2016 BiB

Land/distrikt: Australia/South Eastern Australia

Varenr.: 7762506 (Vinmonopolet)

Drue: Syrah, eller Shiraz, som den kalles i Australia (100 %)

Alkohol: 14,5 %

Pris: 420 kroner (3 liter)

Norsk importør: Interbrands

Les mer om vinen her

João Portugal Ramos Smart Dog 2016

Land/distrikt: Portugal/Alentejo.

Varenr.: 2056306 (Vinmonopolet)

Druer: Syrah (60 %), Trincadeira (40 %)

Alkohol: 14 %

Pris: 405 kroner (3 liter)

Norsk importør: Interbrands

Les mer om vinen her

Tommasi Valpolicella 2016

Land/distrikt: Italia/Valpolicella

Varenr.: 7675706 (Vinmonopolet)

Druer: Corvina Veronese (60 %), Rondinella (30 %) og Molinara (10 %).

Alkohol: 12 %

Pris: 450 kroner (3 liter)

Les mer om vinen her

Faustino Tempranillo BiB

Land/distrikt: Spania/Rioja

Varenr: 1750106 (Vinmonopolet)

Druer: Tempranillo (Tinto del Pais) (85 %), Merlot (15%)

Alkohol: 13 %

Pris: 435 kroner

Norsk importør: Altia

Signature Series Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso 2016

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Produsent: Luigi Oddero

Druer: Dolcetto (45 %), Barbera (35 %), Nebbiolo (20 %),

Varenr.: 2854006 (Vinmonopolet)

Pris: 450 kroner (Vinmonopolet)

Norsk importør: Altia.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

Du kan abonnere på gratis nyhetsbrev fra magasinet Horeca/Horecanytt.no her

Powered by Labrador CMS