Sushi3

Stadig flere nordmenn spiser sushi

Nesten halvparten av landets voksne befolkning har spist sushi i løpet av det siste året. En ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Norges sjømatråd viser at sushi ikke er et kortvarig kulinarisk innslag på norske spisebord. 1 av 4 spiser sushi en eller flere ganger i måneden og 30 prosent av disse har lagd sushi selv.

Publisert

Stadig flere nordmenn prøver sushi. (Foto: Studio Dreyer & Hensley/ Norges sjømatråd)

– Norske sjømatråvarer blir stadig mer tilgjengelig i butikkene. Sushi er enkel å lage og er like sosial mat som taco og pizza, sier markedsrådgiver Ragnhild E. Heen i Norges Sjømatråd.

Urbane vaner adopteres

7 av 10 Osloborgere har spist sushi det siste året, men sushi har også økende popularitet utenfor de store byene. Det er flere yngre enn eldre som spiser sushi.– Av de under 40 år har 56 prosent spist sushi det siste året, mens blant de over 50 år er det 35 prosent som har smakt sushi. Unge mennesker opplever sushi som godt og sunt, og vi ser at sushitrenden brer om seg, sier Heen.

Enklere enn du tror

Sushi er godt og enkelt. (Foto: Studio Dreyer & Hensley/ Norges sjømatråd)

Hun gleder seg over at sushi har fått et solid fotfeste blant nordmenn. Det er likevel fortsatt mest vanlig å bestille sushi som take-away eller kjøpe ferdig i butikken fremfor å lage selv hjemme.– Det å lage sushi selv er ikke så vanskelig. Over 70 prosent av de som har prøvd å lage sushi selv sier at det var ganske lett. I Norge har vi unik tilgang til den aller beste sjømaten. Gode råvarer er som kjent avgjørende for resultatet, sier hun. Heen anbefaler å ta en titt på godfisk.no/sushi for å få tips og inspirasjon til å lage sushi selv. Her er et forslag til maki sushi med laks, kveite og reker.Ingredienser til fire porsjoner

150 g laksefilet uten skinn og bein150 g kveitefilet uten skinn og bein150 g reker uten skall8 dl sushiris1 1/2 ss sukker1 ts salt1/2 dl riseddik1/2 stk agurk1 stk mango1 stk avokado6 stk noritangbambusmatte Tilbehør lys soyasaus wasabisyltet ingefær Fremgangsmåte

• Kok sushiris som anvist på pakken eller følg fremgangsmåten som beskrevet her.• Skyll ris i kaldt vann til vannet blir klart.• La risen ligge 20 minutter i kaldt vann. • Ha like mye vann som ris i en kasserolle med lokk, kok opp og la det koke godt i ca. 3-4 minutter.• Trekk kasserollen til side og skru platen ned til laveste trinn. La risen trekke på svak varme til alt vannet er borte, ca. 15 minutter.• La risen avkjøles i et fat med høye kanter. • Rør sammen riseddik, sukker og salt til alt er oppløst. Sushiedikken skal etter japansk tradisjon være lett syrlig. Vil du ha den søtere så kan du justerer dette etter egen smak • Hell litt av sushieddiken over risen og vend forsiktig inn. Risen skal være klebrig og ikke bløt. Det er derfor viktig at du justerer mengden og ikke har i alt på en gang. • Dekk risen med et fuktig kjøkkenhåndkle slik at den beholder fuktigheten.• Skjær fisk og grønnsaker i strimler på ca. 1 cm. • Legg et ark noritang på bambusmatten, og fordel et lag ris utover arket. Unngå å legge ris helt ut i kanten øverst på noritangen. • Legg en strimle med laks, kveite eller reker og en strimle med grønnsaker ved siden av hverandre på risen. Varier fisk og grønnsaker etter ønske.• Ha litt eddikvann på fingeren, og gni det utover kanten på noritangen.• Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, og klem godt sammen. • Når makirullen er ferdig legger du den i kjøleskap mens du lager ferdig resten. • Skjær hver rull i to, og del så videre i to og to til du har fått åtte biter. Server makibitene med soyasaus, wasabi og ingefær.

Norges sjømatråd

Norges sjømatråd (Sjømatrådet) er sjømatnæringens egen markedsføringsorganisasjon. I det norske markedet er Sjømatrådet synlig gjennom merkevaren Godfisk. Sjømatrådet har hovedkontor i Tromsø, og er etablert i 12 av Norges viktigste sjømatmarkeder. Sjømatnæringen finansierer virksomheten gjennom en lovpålagt eksportavgift. Norges sjømatråd er et statsaksjeselskap eid av Fiskeri- og kystdepartementet. Se mer informasjon på www.seafood.no, inspirasjon og oppskrifter på www.godfisk.no eller last ned Godfisk-appen.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS