Umami smaker

Umami - ukjent smak for de fleste

Søtt, salt, surt og bittert er velkjente smaker. Men den femte grunnsmaken, umami, er det mange som ikke har hørt om, viser ny undersøkelse. På japansk betyr umami delikat eller vidunderlig. Men hele 84 prosent av oss kjenner ikke til denne smaken, viser en undersøkelse YouGov har gjennomført for de fem opplysningskontorene i landbruket i forbindelse med Smakens uke.

Publisert

Her er noen varer som er rike på den femte grunnsmaken. (Foto: OEK)

Smakens uke markeres på skoler over hele landet neste uke. Elever ved 650 skoler skal lære om smak og bli i stand til å skille de fem grunnsmakene fra hverandre, også umami.

– Mange beskriver smaken av umami som buljong- og kjøttaktig, men den kan også finnes i matvarer som tomater og parmesanost, sier Guttorm Rebnes, leder for Smakens uke.

Sug etter noe godt

Kunnskapen om smaken er like lav blant kvinner som menn, viser undersøkelsen, men litt høyere blant yngre enn de eldre.

– Det er egentlig ikke så rart at få kjenner til umami, fordi den har vært lite omtalt i Norge. Smaken ble påvist for nesten 100 år siden i Japan, men det er først de senere årene den er blitt offisielt innlemmet blant grunnsmakene i her i landet, sier Rebnes.

Akkurat som vi kan oppleve å ha et sug etter søtt eller salt, kan man ha et sug for umami.

– Har du lyst på en biff, er det kanskje det beste eksempelet på umami-sug, sier han.

Sunne smaker

I høst skal hele 19 000 elever lære om smak med undervisningsopplegget ’’Med smak på timeplanen’’.

– Det er faktisk slik at smak må læres, og smaksløkene hos barn utvikler seg hele tiden. Ett av målene med Smakens uke er å fremme bevisstheten om matkvalitet og de gode matråvarene vi har her i landet.

Barn skal bli mer bevisst på hva de spiser, og gjerne finne gode smaker i sunne alternativer.

– I dag kommer 70 prosent av sukkeret barn mellom 9-13 år får i seg fra saft, kaker, brus og godteri. Forskning viser at barn og unge har større søthunger enn voksne, men søtt kan man få fra langt sunnere kilder som frukt, sier Guttom Rebnes i Smakens uke.

Etter å ha deltatt i undervisingsopplegget skal elevene kunne skille de fem grunnsmakene fra hverandre, og dermed bli mer bevisste på smakene av det de putter i munnen.

Smakens uke arrangeres av Landbruks- og matdepartementet i samarbeid med opplysningskontorene i landbruket, Nofima og Norges Kokkemesteres Landsforening.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS