Bringebær

Vi er umettelige på bringebær

For 10 år siden leverte Bama åtte tonn norske bringebær til butikkene. I sommer går det ut 1000 tonn. – Ingen matvarer øker så mye i popularitet som bringebær, og nå er det norske bringebær å få i hele landet, sier Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama.

Publisert

Smaken av norsk sommer som frister stadig flere (Foto: Bama)

Tilgangen på store, gode og holdbare norske bringebær er en helt annen nå enn for få år siden. Og nå er bringebær og andre bær blitt spesielt trendy blant de unge, forteller Linnert.

– Selv barn ned i 12-årsalderen kjøper nå bær som godteri. Også unge voksne er blitt flinke til å bruke bær i kosten, gjerne til frokost eller som erstatning for søtsaker.

Bama kommer til å selge mellom 200-300 tonn mer norske bringebær enn i fjor, og ifølge rapporter fra produsentene blir bærene av god kvalitet, med bedre smak enn i fjor.

Gode og holdbare

Tidligere var bringebær bare tilgjengelige i den norske sesongen, men nå importeres bær hele året. Like fullt er det først når de norske bringebærene kommer at vi virkelig fråtser.

– De norske er spesielt gode på smak, og de er mye større enn importbærene. Takket være at det er blitt langt flere produsenter kan vi levere mer enn noensinne, og vi tror på fortsatt vekst, sier Hanne Linnert.

– Vi selger faktisk mer norske bringebær enn importerte, rundt 65 prosent er norske bær. Årsaken er at Bama har jobbet langsiktig sammen med produsentene for å bedre kvaliteten og øke produksjonen av norske bær.

Den nye sorten, Glen Ample, er mye mer holdbar enn bærene som tidligere ble dyrket her i landet. Rett etter plukking blir bærene kjølt ned til to grader i mobile kjøleanlegg. Dermed er bærene ferske og fine når de ankommer butikken.

Bringebær bør likevel holdes kjølige og spises ferske.

Sunne bær

Bringebær er svært anvendelige. Mens de tidligere i hovedsak ble benyttet til syltetøy, bruker vi dem nå til frokost, i drikke, salater, til salt mat, eller som snacks uten tilbehør.

– Den voldsomme veksten i forbruket av bringebær har ikke gått på bekostning av jordbær. I sesongen vil vi spise ferske, norske bær mange ganger. Det er blitt vanlig å spise både jordbær og bringebær rett fra kurven.

Bama har tredoblet salget av bær de siste ti årene.

– Bær av god kvalitet finnes i butikkene året rundt. Kvalitetssikring i produksjonen gir smakfulle bær, og gjøres både hos utenlandske og norske produsenter. Det er en viktig årsak til bærveksten, sier Hanne Linnert.

Norske bringebær er nå tilgjengelige en måneds tid fremover. Bringebær er kalorifattige og rike på C-vitaminer, kalium og jern.

Newswire

Powered by Labrador CMS