Himmelspannet-Thomas-Kraft-Sylvi-Listhaug-Jorgen-Roll-Spesialitet1

30 norske oster er Spesialitet-merket

Denne uka fikk ostene Solglad og Raudberg fra Himmelspannet ysteri Spesialitet-merket for unik smak. Dermed er 30 norske oster med i merkeordningen.

Publisert

Spesialitet-merket til Himmelspannet ysteri.

– Det bekrefter at norsk ost blir stadig bedre og stadig flere, sier Nina Sundqvist direktør i Matmerk.Spesialitet-merket til de to ostene Solglad og Raudberg ble delt ut av Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug på en ostesamling på Mathallen i Oslo tirsdag 18. mars.

Under overrekkelses sa Listhaug:

– Norge utvikles stadig som osteland, takket være ildsjeler som bringer videre gode tradisjoner fra lokale ysterier. Himmelspannet ysteri er et godt eksempel, der man i løpet av 4 år har snudd et nedlagt ysteri til en kvalitetsprodusent å legge merke til.

Stor inspirasjon

– Vi i Himmelspannet er veldig stolte og veldig glade over å kunne sette «Spesialmerket - Unik smak» på to av våre oster sier Jørgen Roll. Dette er en stor inspirasjon for den fine gjengen rundt ysteriet vårt, med yster Lars og alle «kjærringene» i spissen. Himmelspannet er med dette innlemmet i et godt selskap med norske produsenter med forankring i lokale råvarer og tradisjoner. Vi sa en gang for mange år siden at vi skulle gjøre Hemsedal like kjent for ost som for ski.

– Vi er vel ikke helt i mål, men vi jobber med saken og Spesialitet-merket inspirerer oss til å bygge Himmelspannet videre, sier Roll videre.

Startet i 2010

Ysteribedriften Himmelspannet SA ble startet opp i 2010 av Jørgen Roll og Thomas Kraft. De overtok driften av Hemsedal Ysteri, som ble nedlagt samme år. Ansatte i ysteriet har lang erfaring og sammen med en god porsjon nytenkning sikrer man oster av ypperste kvalitet. Det brukes kumelk og geitemelk fra lokale bønder.

Spesialitet-merket er et kvalitetsmerke for norskprodusert mat og drikke, det er viktig for å vise fram norske matprodusenter og produkter til forbrukerne. Og det er viktig for å bidra til økt lønnsomhet for produsenten.

Dette sier ekspertene om ostene

Stiftelsen Matmerk eier merket, og det tildeles av et fagutvalg bestående av matfaglige eksperter.

Om Raudberg sier Matmerks Fagutvalg

Foto: Lisa Westgaard

Osten har et fint håndverkspreget utseende som skiller seg ut blant denne type oster. Kombinasjonen av to muggkulturene gir osten sitt særpreg og gir en balansert og avrundet Om Solglad sier Matmerks Fagutvalg

Foto: Lisa Westgaard

Dette er en ost som lever opp til navnet sitt. Solglad er en solid og velsmakende kittost med godt særpreg. Osten er laget av en blanding av kumelk og geitemelk og smaken er moden og balansert.

Powered by Labrador CMS