AGA Brødrene Ringstad Tank på utsiden

Nitrogen gir tryggere farse

AGA har levert flytende nitrogen til Ringstad siden mars 2012. Gassen brukes til produksjon av kjøttfarse som skal brukes i pølser og medisterkaker.

Publisert

– Knivene beveger seg i så høy hastighet at de utvikler mye energi. Derfor må de kjøles ned, og til dette fungerer nitrogen perfekt ettersom de ikke reagerer med produktet eller påvirker smaken, forklarer Trond Kjærstad i AGA.

Sensorventilen som er montert på maskinen sørger for riktig temperatur under produksjonen hele tiden.

Nitrogen bedre enn is

Daglig leder hos Brødrene Ringstad, Kjell Ringstad er fornøyd med å bruke flytende nitrogen fremfor vann-is:

– En av de største fordelene er at kjøttfarsen blir ferdig med en gang. For at vi skal kunne levere et trygt produkt, må vi bruke nitrogen, sier Ringstad.

I og med at farsen ikke skal overstige 4 grader celsius under produksjonen, fungerer nitrogen best.

– Temperaturen kan øke opp til mellom 9 – 12 grader under produksjonen, og da må vi få temperaturen ned raskt. Dette kan ikke gjøres med is, da må vi bruke flytende nitrogen i produksjonen, understreker Ringstad.

Temperaturføler

Farsemaskinen er konstruert spesielt til bruk av gass i produksjonen. Røret over platen gir en jevn fordeling av nitrogen over produktet.

Temperaturen i farsen må justeres avhengig av hva slags type kjøtt som er i maskinen. Dette løses med en egen temperaturføler som er montert på maskinen og som sørger for riktig mengde nitrogen til enhver tid.

– Denne farsemaskinen er konstruert med tanke på gassbruk, forklarer Åge Petter Sandnes, Project Manager, Customer Engineering i AGA, som har bygget installasjonen.

– Samtidig har vi sørget for at riktig plassering av rørene sørger for at nitrogenet fordeler seg jevnt over farsen slik at man unngår temperaturforskjeller i produktet, påpeker Sandnes.

Produksjon på høygir

Under høysesongen mellom august og januar, produserer Ringstad store mengder farse, og produksjonen går på høygir.

– I denne perioden er det viktig for oss å ha en leverandør som vi kan stole på etter som vi ser for oss en liten økning i produksjonen i tiden fremover, avslutter Ringstad.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS