Allergi og mattoleranse BOK

Ny bok om matallergi og overfølsomhet for mat

Matallergi og overfølsomhet for matvarer rammer alle aldersgrupper. Svein Magnus Gjønvik, Roald Bolle, og Marianne Bjerke er forfatterne bak boka «Allergi og matintoleranse – håndbok for et godt liv».

Publisert

Rundt en tredjedel av småbarnsforeldrene forteller at barnet deres har overfølsomhet for en eller flere matsorter, og problemet er også økende blant voksne.

Utfordringen for den enkelte er å unngå kostfaktorer som kan føre til en alvorlig reaksjon eller ubehag. Det kan bli en vanskelig hverdag.

Gir innsikt og råd

Boken er laget på oppfordring fra foreldre, helsepersonell, kokker og førskolelærere – og sist, men ikke minst alle som selv har allergi og matintoleranse. Boken er blitt til gjennom et samarbeid mellom ulike fagfolk, fra leger med spesialutdannelse innen allergi til erfarne kokker og helsearbeidere, flere tilsluttet Naaf. Samlet representerer boken mange års kunnskap, kompetanse og erfaring og er et banebrytende arbeid innen sitt område.

Første del av boken gir nødvendig innsikt og bakgrunn til å forstå problemkomplekset rundt matallergi. For mange vil denne innsikten gi en trygghet i den daglige omgangen med mat. Her er også søkelyset satt på barn, barnehage/skole og reise.

Mat du tåler – i en hektisk hverdag

Andre del presenterer rundt 350 velprøvde og gode oppskrifter som vil gjøre hverdagen lettere for alle med allergi eller matoverfølsomhet. Det legges vekt på å lage maten fra bunnen av, selv i en travel hverdag.

Matgleden kommer når man kan triksene for å få til brødet, kaken, sausen og suppen – uten det du ikke tåler. Da blir måltidet en god opplevelse i hverdagen.

Boken tar også for seg mat til fest og høytider. Dette er ofte anledninger da hensynet til de med allergi og matintoleranse kommer i bakgrunnen. Slik trenger det ikke lenger være. Alle skal trygt kunne nyte maten – både til hverdag og fest.

Forfatterne

Svein Magnus Gjønvik, her i samtale med nåværende leder i Norges Kokkmesteres Landsforening (NKL). (Foto: Morten Holt)

Her kan du lese litt mer om forfatterne:

Svein Magnus Gjønvik: Utdannet både kokk og servitør med fagbrev og æresmedlem i Norges Kokkemesteres Landsforening for sitt brennende engasjement og evig streben etter å nå nye mål. Han er aktiv som konkurransedommer i nasjonale og internasjonale kokkekonkurranser, blant annet WACS, Euro Skills og World Skills. Eier og driver SMG Rådgivning – Matakademiet sammen med sin kone Brit Randi, og aktiv i utviklingen og driften av Matskolen, samt flere andre prosjekter for NAAF.

Roald Bolle: Spesialist i pediatri, overlege ved barneavdelingen ved Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) med allergologi som hovedarbeidsområde. Behandler også voksne pasienter som trenger hjelp med sin matallergi. Har hatt ansvar for å bygge opp kliniske tilbud for både barn og voksne og laboratorieservice innenfor allergologi i Nord-Norge og miljømedisinsk seksjon ved yrkesmedisinsk avdeling, UNN, nå Arbeids- og miljømedisinsk avdeling. Han har vært med på å utvikle samarbeid mellom andre- og førstelinjetjenesten, samt å danne nettverk for allergiomsorg (med blant annet astma- og eksemskoler) i Nord-Norge, ekstern undervisning i kommunene og bruk av telemedisin og informasjonsteknologi som ledd i etablering av et regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet.

Marianne Bjerke: Prosjektleder for boken. Har bakgrunn fra hotelledelse og -drift, og er nå seniorrådgiver i Helsedirektoratets folkehelseavdeling. Hun har vært aktiv i Norges Astma- og Allergiforbund siden 1985. Hun ble ansatt for å utvikle og drive NAAFs fylkeskontor i Sør-Trøndelag i 1990. Utviklet, startet og drev astmaskole for foreldre, og var prosjektleder for «Astmaskole og rehabilitering av unge og voksne med astma og kronisk obstruktive lungesykdommer» i samarbeid med Lungeseksjonen på St. Olavs Hospital og Selli Rehabiliteringssenter. Har også vært primus motor for Eksemskolen i Midt-Norge og startet Matskolen i 1999. Hun ga i 2005 ut bokenGode råd er grønne. Et allergivennlig grønt miljø ute og inne.

Allergi og matintoleranse – håndbok for et godt liv

Forfattere: Svein Magnus Gjønvik, Roald Bolle, og Marianne Bjerke

Antall sider: 288, innbundet

Veiledende utsalgspris: 349 kroner

Forlag: Kom Forlag

ISBN-nummer: 9788293191216

"
Powered by Labrador CMS