Urban Cultivator storkjøkken
Urban Cultivator storkjøkken

Dyrk det grønne inne i restauranten

Nyskapningen Urban Cultivator er en innendørs hage, enten til bruk i restauranter eller for den saks skyld hjemme på kjøkkenet. Ingen plantevernmidler, ingen reisetid, og ikke noe matavfall. Bare de ferskeste urter, spirer og mikrogrønt – rett fra kjøkkenet.

Publisert

Urban Cultivator i storkjøkkenet.

Spirer er starten på en grønnsak, men inneholder opptil 50 prosent høyere næringsinnhold enn vanlige grønnsaker.

Restaurantversjonen av Urban Cultivator.

Kort reiseavstand

Den gjennomsnittlige avstanden maten reiser fra gård til tallerken, er på verdensbasis 2400 km. Multipliser det med de varianter av mat du spiser til hvert måltid, og du vil se hvor utrolig mange ressurser som kreves til din middag.

En kanadisk studie fant ut at dersom regionen Waterloo (som er sju ganger mindre enn Oslo i areal) erstattet all importert mat, med de samme lokalt dyrkede ingrediensene, ville det spare nesten 50 000 tonn CO2 i transport-relaterte utslipp. Det ville være som å ta bort 16 191 biler fra veien. Tenk hva som ville skje om vi reduserte reiseavstanden ytterligere ved å dyrke maten hjemme? sier gründer Mireen Fikse.

Nye muligheter i restauranten

Nå har du enda større muligheter til å dyrke urter og grønt på kjøkkenet.

Urban Cultivator gir restauratøren muligheten til å dyrke sunne og miljøvennlige råvarer fra hjemmet eller bedriften.

– Vi revolusjonerer kjøkkenet og måten folk lager mat på, mener Mireen Fikse, som driver selskapet sammen med sin bror Jan Olav.

Det var etter at Fikse leste boken «Halvveis til fremtiden» at hun ikke fikk setningen «innen 10 år vil de fleste dyrke sine grønnsaker oppå kjøleskapet» ut av hodet.

Hun ville derfor bygge denne anretningen, og gikk i gang med tegninger og design av egen modell. Hun viste det til sin bror, som straks tenkte ut et smart vanningssystem til anretningen. I en presentasjon av den nye idéen, satte hun inn ulike bilder fra dyrkeanordninger, deriblant hjemmeenheten fra Urban Cultivator.

Fra idé til import

Restaurantversjonen av Urban Cultivator er større enn hjemmeversjonen.

Jan Olav Fikse mente at den var så fullkommen, at de to heller skulle satse på nyskapningen alene. Selskapet lå i Canada, og snart var søskenparet på plass i Vancouver for å lære mer om dyrkeskapene.

Urban Cultivator integreres enkelt på kjøkkenet.

Veien fra idé til import har vært kort. Siden januar i år satser de for fullt på dette. Begge har sagt opp jobbene de hadde tidligere, Mireen som grafisk designer i eget firma (gasellebedrift), Jan Olav som avdelingsleder i Etman.

– Vi vokste opp i fjæresteiene på Hitra med sjømat og fiskeoppdrett som første arbeidserfaring, før vi begynte på grunnskolen. Vårt felles verdisett gjør at vi ønsker å ha et meningsfylt arbeid, ha en aktiv rolle i å skape et bedre samfunn og bidra til å skape en grønnere og sunnere verden, sier Mireen og Jan Olav Fikse.

Dyrk grønt året rundt

– Her får du muligheter til å dyrke urter, mikrogrønt og grønnsaker for din restaurant 365 dager i året. Ingenting slår smaken og kvaliteten av nyinnhøstet grønt. Det er en smaksforskjell kokkene og hans kunder vil legge merke til og sette pris på. Kundene søker i økende grad til miljøvennlige og økologiske restauranter. Å dyrke selv viser engasjement for lokal og bærekraftig dyrkede ingredienser, samtidig som det kutter ned på unødvendig avfall. Høst inn det du trenger, når du trenger det, og la resten fortsette å vokse, sier Mireen Fikse.

– Urban Cultivator er forhåndsprogrammert og regulerer vann, lys og fuktighet inne i enheten helt automatisk. Du planter dyrkebrettene i løpet av minutter, og etter kort tid vil du kunne å nyte frodige, smakfulle planter, sier hun videre.

Reduserte kostnader

Kokkene kan ta i bruk helt ferske urter.

Urban Cultivator Restaurant er utformet for å maksimere utbyttet, mens du bruker minimalt med energi. Å dyrke med Urban Cultivator er ifølge Fikse minst 50 produsenten billigere enn å kjøpe urter fra grossist. Noen urter og spirer gir også flere avlinger. Det innebærer at du tjener inn investeringen i løpet av seks måneder til to år. – Dette kommer an på mengde og type grønt du bruker i din restaurant, sier hun.

Hjemmeversjon

Urban Cultivator er helautomatisk.

Foruten restaurantutgaven av Urban Cultivator, selger de også en mindre hjemmeversjon.

– Dette er et helautomatisk dyrkeskap som gjør at du kan forsyne deg og din familie med grønt. Dyrk din egen favorittsalat, og topp den med en mengde forskjellige urter og spirer, sier Mireen Fikse.

Urban Cultivator

• Helautomatisk

• 3 års garanti

• Enkel rengjøring

• Lavt strømforbruk

• Miljøkontroll og PH-monitor

• Brukervennlig

• Du kan dyrke på 4 eller 16 brett samtidig

• Flere avlinger fra ett dyrkebrett

Les mer i magasinet Horeca

Nettside: Urbancultivator.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS