Spesialitet Røros

Mer heder og ære til Røros

– Lokalmatprodusentene i Røros er utrolig dyktige til å bruke gamle, lokale tradisjoner til å skape deilige nyvinninger, sa adm. dir. i Matmerk, Nina Sundqvist, da hun delte ut Spesialitet-merket til fem nye smakspesialiteter fra Røros.

Publisert

Meieribestyrer på Rørosmeieriet, Trond V. Lund (fra venstre), Nina Sundqvist fra Matmerk og Ingulf Galåen, eier og daglig leder av Galåvolden gård.

Økologisk Yoghurt Naturell fra Rørosmeieriet og tre variasjoner av Tjukkmjølksis med rips, solbær og tyttebær, samt blåbærsorbet, alle fra Galåvolden Gård, ble fredag 29. mai hedret med Spesialitet-merket under Rørosdagene i Mathallen i Oslo.

Både Tjukkmjølksisen og yoghurten er laget med den spesielle tettekulturen fra Røros, med dype røtter i den lokale gårds- og seterkulturen.

Meieribestyret på Rørosmeieriet, Trond V. Lund, sammen med Nina Sundqvist fra Matmerk.

Norske tradisjoner

– Økologisk Røros Yoghurt er laget av norske råvarer og med norske tradisjoner. Vår tradisjonsrike tettekultur setter tydelig preg på yoghurten. Spesialitetsmerket er viktig for oss fordi merket kommuniserer akkurat disse tingene til forbrukerne og bidrar til å differensiere vår yoghurt i markedet, sier meieribestyrer i Rørosmeieriet, Trond Vilhelm Lund.

Har betydning

– Fra før har vi Spesialitet-merket på flere av våre produkter, og vi ser hvilken betydning det har for disse. Derfor er det veldig hyggelig at også de nye isene våre har fått denne kvalitetsgarantien, sier Ingulf Galåen, eier og daglig leder av Galåvolden gård.

Produktene

Røros yoghurt fra Rørosmeieriet har en mild og fyldig smak, og en unik, glatt konsistens takket være tettekulturen. Den er laget av økologisk melk, og fettinnhold og smak kan variere med årstidene.

Tjukkmjølksis med rips, Tjukkmjølksis med tyttebær og Tjukkmjølksis med solbær fra Galåvolden Gård er alle laget med basis i den lokale spesialiteten Tjukkmjølk og fløte fra Rørosmeieriet, begge økologiske. Isen smaksettes med bær fra Rørostraktene og Hedmark.

Blåbærsorbet fra Galåvolden Gård lages av lokale blåbær av beste kvalitet, og har en frisk og ekte smak. Sorbeten lages av hele bær som moses til puré og smaksettes med sukker og ferskpresset sitronsaft. Det brukes ingen tilsetningsstoffer.

Matmerks fagutvalg, ledet av fylkesmann Lars Sponheim, gjør alltid en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket. Om Røros yoghurt og isene fra Galåvolden Gård var utvalgets medlemmer helt enige: Dette er virkelig produkter med en helt unik smak, basert på norske råvarer av høy kvalitet med en tydelig lokal forankring.

Spesialitet

Spesialitet-garantien er et kvalitetssmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduk­sjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS