Fru Catharina Lysholm akevitt1
Fru Catharina Lysholm akevitt1

Merkedag for norsk akevitthistorie

Onsdag 9. desember 1815 er en merkedag for norsk akevitthistorie, som markeres flere steder i landet. Det er nemlig nøyaktig 200 år siden Catharina Lysholm døde. Hun er grunnen til norsk akevitt smaker som den gjør i dag.

Publisert

I 1780 fikk Catharina Lysholm bygget briggen Trondhjems Prøve. I 1805 seilte skipet fra Trondheim lastet med tørrfisk, skinke og ost, til Østindien, i det som i dag heter Indonesia.

Slik ble linjeakevitten til

I lasten var også fem fat potetbrennevin som man håpet å kunne selge. Kapteinen fikk imidlertid ingen avsetning på det norske brennevinet, og da skipet var tilbake i Trondheim i februar 1807 lastet med sukker og kaffe, ble de usolgte fatene tatt i land.

En prøvesmaking viste at brennevinet hadde fått en langt bedre kvalitet etter reisen – og linjeakevitten var i prinsippet oppfunnet.

Catharinas nevø, Jørgen B. Lysholm, lanserte deretter flere fatlagrede akevitter og skapte grunnlaget for det norsk akevitt står for i dag, en kompleks og avrundet smaksopplevelse.

Hedres i dag

I dag, onsdag 9. desember 2015, hedres Catharina Lysholm for betydningen hun har hatt på den norske akevitten. Akevittvenner fra hele landet treffes på forskjellige arrangementer for å hylle og skåle for henne.

Under finner du oversikten over arrangementene i Oslo, Rogaland og flere steder i Hedmark:

* I Oslo arrangerer Akevittruten en akevittlunsj for «sterke damer» på Louise Restaurant & Bar, Aker Brygge klokken 13.00.

* Norsk Akevitters venner i Rogaland arrangerer Akevittaften for kvinner klokken 18.00 i Bakergata 15 i Stavanger.

* På Hamar arrangeres akevittbokcafé på Gravdahl Bokhandel med en skål for Catharina Lysholm klokken 18.30.

* I Elverum inviterer Siri’s Delicatesse til en to-retters middag inspirert og smaksatt med utgangspunkt i akevitten Fru Lysholm. Det skåles for fruen kl. 18.30.

* I Kongsvinger vil Restaurant Bastian tilpasse en tallerkenrett tilpasset Fru Lysholm og det vil gjennomføres en felles skål for Catharina Lysholm kl. 18.30.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS