Vin Pet 2588_Bovier-&-Fils---Petit-Chablis---v1---caps-grey_RGB
Vin Pet 2588_Bovier-&-Fils---Petit-Chablis---v1---caps-grey_RGB

Miljøvennlig vinemballasje

I tråd med Vinmonopolets miljøstrategi, satser vinimportøren AMKA på PET-flasker, og forventer samme oppsving som da bag-in-box ble lansert på det norske markedet på slutten av 80-tallet.

Publisert

I dag står produktemballasje for én tredjedel av det totale CO2-avtrykket hos Systembolaget i Sverige, noe norske Vinmonopolet tar på alvor og viser til i sin «Miljøstrategi for 2014». Ved å velge PET-vin vil forbrukerne bidra til å spare miljøet.

– Ta miljøvennlige valg

– Vi ønsker å legge til rette for at forbrukere kan ta miljøvennlige valg når de handler vin. I tillegg til miljøgevinstene, har PET fordelen av at det veier mindre og ikke knuser, sier Thomas Leegaard Jensen, daglig leder i AMKA.Leegaard Jensen forteller at de nye vinene er spesielt aktuelle for sesongen vi går inn i med anledninger som camping, festival, piknik og båtliv.

Vinmonopolet velger miljøsmarte produkter

Vinmonopolet uttaler i sin miljøstrategi at de skal minimere miljøbelastningen knyttet til produktemballasje og øke andelen miljøsmart emballasje. Glassflasker gir det største CO2-avtrykket, mens PET har en utslippsrate 2,7 ganger lavere enn glass.

Fra 2013 til 2014 økte salget av PET-vin med 76 prosent på Vinmonopolet, og Leegaard Jensen forventer at PET vil få samme oppsving som vin på bag-in-box.

– Da Chablis ble introdusert på bag-in-box på det norske markedet, ble det solgt hele 135 000 liter på bare 8 måneder. Vi forventer å se den samme tendensen med chablis på PET, sier vinimportøren.

Dagens volum på chablis (Chablis og Petit Chablis) på bag-in-box er 488 000 liter.

Populære folkeviner

Thomas Leegaard Jensen har valgt å satse på tre typiske folkeviner når han lanserer vin på PET-flasker for første gang: Petit Chablis fra Bovier & Fils, Rosé Tradition fra Domaine Castelnau og Petit Berticot fra Union Prodiffu.

– Jeg håper vi kan få de typiske chabliskjøperne til å velge PET når de tar med seg vin på tur, samtidig ønsker vi å nå de som vil bytte fra glass til PET når de kjøper en rimeligere vin, sier Leegaard Jensen.

Bovier Petit Chablis 2013 – Bovier & Fils

Druer: Vinen består av 100 % Chardonnay-druer. Vinen har ikke ligget på fat. Druene er plukket fra kalkholdige parseller i Petit Chablis i Burgund. Druene er skånsomt behandlet og gjæret i ståltanker.

Til reker, skalldyr og fiskeretter. Den gode friskheten gjør den ideell som aperitiff eller terrassevin.

Pris: 160 kroner (Vinmonopolet, BU)

Rosé Tradition 2014, PET – Domaine Castelnau

Druer: 60 % Syrah, 20 % Cabernet Sauvignon, 20% Merlot

Som aperitiff, men passer også svært godt til fisk, skalldyr og sommertapas.

Pris: 110 kroner (Vinmonopolet, BU, fra 1. mai)

Petit Berticot 2014, PET - Union Prodiffu

Druer: 85% Sauvignon, 15% Semillon. Druene er skånsomt behandlet etter innhøstningen, etterfulgt av fermentering i rustfrie ståltanker, hos Vignerons de Berticot i Duras. Vinen har ikke ligget på eikefat.

Allrounder som aperitiff, eller til lette sommerretter som reker, skalldyr og fisk.

Pris: 100 kroner (Vinmonopolet, BU fra 1. mai, samt testutvalg fra 1. mai)

PET-flasker

PET (polyetylentereftalat) er et termoplastprodukt som brukes til flasker på grunn av sin styrke, stivhet og overflatehardhet, kombinert med at produktene kan være gjennomsiktige. PET-flaskene veier kun 50 gram, noe som gjør dem hele 400 gram lettere enn glassflaskene. Materialet scorer best på gjenvinnbarhet. PET har en utslippsrate som er 2,7 ganger lavere enn glass.PET-vinflaskene AMKA bruker er laget av tre lag, som beskytter mot oksygen, bevarer vinens egenskaper og gir en god holdbarhet.

AMKA

AMKA importerer et bredt utvalg av kvalitetsviner og brennevin fra hele verden. Selskapet ble stiftet i 1978 i Danmark av Anna Marie Søndergaard, som begynte å importere viner som en hobby. Hun navnga selskapet AMKA, som er en kombinasjonen av hennes initialer og de to første bokstavene i ektemannens navn, Karsten Søndergaard. Fra 1980 arbeidet både Anna Marie og Karsten heltid i AMKA, og i 1992 gikk også sønnen Frank inn i ledelsen. I dag er AMKA representert 11 land: Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Litauen, Latvia, Estland, Polen, Portugal og Tyskland.

Powered by Labrador CMS