Killepitsch2

Nytt urtebrennevin i Norge

Düsseldorf-spesialiteten Killepitsch fyller 60 år og lanseres for første gang i Norge. Ideen til urtebrennevinet ble til under krigen, da to tyske venner gjemte seg i et bomberom og ønsket at de hadde en sterk alkoholholdig drikk.

Publisert

Det var ikke første gang at sivilistene Hans Müller-Schlösser, Willi Busch og den øvrige befolkingen i Düsseldorf måtte søke ly for de alliertes bomberaid. Men denne gangen satt de to vennene sammen i bomberommet.

Redde for å dø

Willi Busch, som lokalt var kjent for å produsere gode alkoholholdige drikker, sa til sin venn, som var poet og dramatiker:

– Hvis dette fortsetter, så dreper de oss også. Men jeg skal si deg én ting, Hans. Hvis vi overlever dette, skal jeg lage en knallbra drikk til deg. Og vi skal kalle den Killepitsch. Navnet ble valgt fordi de ikke ønsket å bli ”killed”. Og ordet ”pitsch” ble brukt lokalt for en alkoholholdig drikk.

Glemte aldri bomberegnet

Selv om andre verdenskrig var over i 1945, tok det ytterligere 10 år før Killepitsch ble en kommersiell realitet. I 1955 møttes de to vennene igjen i forbindelse med at Busch åpnet den lille baren Et Kabüffke i hjertet av gamlebyen i Düsseldorf,

– Hei Willi. Hva skjedde med Killepitsch-ideen. Har du glemt alt sammen? spurte Hans Müller-Schlösser.

– Nei, det har jeg ikke. Den har vært klar i lang tid. Her er den. Skål, svarte Busch.

Tradisjonsrikt innslag

Düsseldorf er hovedstaden i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen og ligger ved Rhinen - en av de viktigste elvene i Europa.

– Baren Et Kabüffke er et tradisjonsrikt innslag i Düsseldorf, og der er det mange nordmenn som har vært. Der kan man enten gå inn og velge drikke fra den rikholdige menyen, eller så kan man rett og slett be om en Killepitsch gjennom en luke ut mot hovedgaten i gamlebyen, sier daglig leder Jan Arild Slinning hos den norske importøren Kannestein DA i en pressemelding.

Oppskriften godt gjemt

Importøren har sikret seg rettighetene til Killepitsch i Norge, og produktet ble lansert i Vinmonopolets bestillingsutvalg i november. Killepitsch Premium Kräuterlikör inneholder mer enn 90 ulike urter, krydder og frukter.

– Oppskriften er så hemmelig at selv vi som importør ikke får vite hvilke ingredienser Killepitsch inneholder. Det er bare Peter Busch, sønnen til Willi, som kjenner til denne. Den originale oppskriften ble lagt ned sammen med grunnsteinen da det nye produksjonsanlegget ved Rhinen ble bygget, forteller Slinning.

Spektakulær bar

I bygget innredes det nå et lokale, som så langt ikke har vært i bruk. Det er beliggende mellom produksjonen og kontorene. Lokalet har ikke så stor gulvflate, men det er desto høyere i den syv etasjer høye bygningen.

– Dette blir en spektakulær Killepitsch-bar, hvor det monteres hyller på den høye veggen. Der kan man få plassert sin egen Killepitsch-flaske, og så blir disse hentet ned av klatrekyndige bartender med tau, forteller Slinning.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS