Vossakjøt Willy Roger Jacobsen og Arne Merkesdal6

Skummende satsing på vestnorsk tradisjonsbrygg

Inspirert av tusenårige ølbryggingstradisjoner på Vestlandet, kommer bergensbaserte Norwegian Food Partner og datterselskapet Voss Brygghus AS, nå med en rekke nye, forfriskende håndverksbrygg.– Kall det gjerne en hyllest til den vestnorske smaksarven, sier Willy Roger Jacobsen, administrerende direktør i Norwegian Food Partner AS og styreleder Voss Brygghus AS og Vossakjøt AS.

Publisert

Willy Roger Jacobsen, administrerende direktør i Norwegian Food Partner AS og styreleder Voss Brygghus AS og Vossakjøt AS (til venstre) sammen med daglig leder for Vossakjøt AS Arne Merkesdal. (Foto: Morten Holt)

– Belgia, Tyskland og Tsjekkia fremheves gjerne som de store ølnasjonene i verden, men også Norge har helt unike ølbryggingstradisjoner som fortjener mer oppmerksomhet. Disse tradisjonene er særlig sterke og levende på Vestlandet, der vi kan spore ølbrygging over to tusen år tilbake i tid. Gulatingsloven hadde påbud om hjemmebrygging, og gjennom århundrene har det utviklet seg et mangfold av vestnorske ølsorter med helt særegne smakskvaliteter, sier Jacobsen.

Norwegian Food Partner lanserer bryggene «Harding», «Trolltunga» og «Sogning» inspirert av lokale hjemmebryggingstradisjoner i Hardanger og Sogn. «Harding» er basert på mørke malttyper og har det klassiske hintet av einer som preger tradisjonelt Hardanger-øl, mens «Sogning» har en rik og markert maltsødme og et preg av karamell som skriver seg fra røstet byggmalt.

Les mer om de forskjellige øltypene lengre ned i saken

Voss Brygghus AS

Arne Merkesdal med Staut Vossing. (Foto: Morten Holt)

Voss Brygghus AS kommer med hele fire nye håndverksbrygg under varemerket Vossabrygg, med tilknytning til Vossadistriktet: «Fela Vossing», «Stolt Vossing», «Yr Vossing» og «Ekstrem Vossing». Tradisjonsbrygget «Staut Vossing» kom i handelen før jul, og har allerede solgt over forventning.

Ølreseptene er utviklet i tett samarbeid med anerkjente småskalaprodusenter på Vestlandet, som også står for produksjonen.

– Målet er ikke å lage eksakte kopier av gamle øltyper, men å bruke lokal smaksarv som inspirasjon og brygge bro mellom tusenårige tradisjoner og moderne ølbryggingsmetoder. For det er ingen tvil om at ny teknologi og nye gjæringsmetoder har sine fordeler. Der den gamle hjemmebryggeren aldri kunne vite nøyaktig hva ølet ville smake før brygget var ferdig, garanterer moderne håndverksbrygging den samme, gode smaksopplevelsen hver eneste gang, sier Jacobsen.

Sammen med mat

Samtidig som de nye spesialbryggene er spennende forfriskninger i seg selv, er det lagt stor vekt på å skape ølsorter som passer perfekt i kompaniskap med matretter basert på lokale råvarer fra de ulike distriktene. «Stolt Vossing» passer for eksempel perfekt i tospann med røykt pinnekjøtt, mens «Sogning» er som skapt for å gå i tospann med lokale råvarer fra Sogn – laks, ørret eller hjortekjøtt. «Harding» og tradisjonsretten hakkasteik fra Hardanger er to sider av samme sak.

I første omgang blir de nye ølsortene tilgjengelig i butikker og på serveringssteder på Vestlandet, men planen er å bygge ut nasjonal distribusjon steg for steg. På sikt skal også produktporteføljen utvikles med flere ølsorter basert på lokale, vestnorske hjemmebryggingstradisjoner.

– Mange mennesker i dette landet er så uheldige at de ikke er født på Vestlandet, men det bør ikke være til hinder for at de får ta del i den mangfoldige vestnorske smaksarven. Interessen for norsk håndverksbrygg og spesialøl er også sterkt økende, så vi tror tiden er riktig for denne satsingen. Samtidig varsler dagligvarekjedene at nåløyet for å komme inn i butikkhyllene blir trangere fremover, og da tror jeg at det er brygg med lokalt særpreg og sterk, lokal forankring som vil stå seg best i konkurransen, sier Jacobsen.

Håndverksbrygg fra Norwegian Food Partner og Voss Brygghus AS

STAUT VOSSING

Et friskt, kobberfarget øl med et mildt hint av røykt byggmalt. Passer perfekt til langtidsmodnet spekemat som for eksempel eldhusrøykt fenalår.

Vossabrygg SMALAHOVE BRYGG spesial

Spesialutviklet for å utfylle den milde, rike smaken i mørt sauekjøtt. Ølet er en litt lettere variant av tradisjonelt vestnorsk heimebrygg, laget i samarbeid med Smalahovetunet og smalahovekongen Ivar Løne. Smalahove spesial har karakteristiske hint av einer og røykmalt, og er brygget med et belgisk overgjær som likner på den gamle vestnorske gardsgjæren. Ølet har en lang, behagelig ettersmak. Smalahove spesial passer når det står smalahove fra Vossakjøt på menyen.

STOLT VOSSING

Et mellommørkt brygg med en rik og kraftig aroma med innslag av einer. Bøkerøykt malt gir den klassiske røyksmaken som preger hjemmebrygg fra Voss. Perfekt til røkt pinnekjøtt.

YR VOSSING

En lett og frisk tørsteslukker velegnet for yre vossinger og andre som har vett til å nyte livet. Gyllent og fruktig og med en ange av sol, sydlandske sitronlunder og lange, lyse sommernetter.

FELA VOSSING

Et friskt øl med frydefulle harmonier av bitterhet og sødme. Perfekt tonefølge til de sølvskimrende tonene fra hardingfela – og det er derfor den levende legenden Leif Rygg pryder etiketten.

EKSTREM VOSSING

Et lyst og fruktig øl med markant humlesmak og god maltsødme – perfekt på tampen av en dag i fritt fall. Suverent følge til krydret spekemat.

HARDING

Lyst rødlig øl basert på mørke malttyper. Klassisk hint av einer slik tradisjonelt hardangerøl skal ha. Et brygg som får deg til å tenke på hardingfele, Folgefonna og fruktblomstring i Hardanger.

TROLLTUNGA

Et gyllent og forfriskende brygg som kanskje smaker aller best etter en tur til Trolltunga – berghylla som troner 700 meter over Ringedalsvatnet ved Tyssedal, og byr på en utsikt som tar pusten fra de fleste.

SOGNING

Forfriskende, mellommørkt øl med markert maltsødme balansert mot bitterheten fra prima aromahumle. Røstet byggmalt gir brygget et hint av karamell. Ypperlig til lokale råvarer fra Sogn som laks, ørret og hjortekjøtt.

Les mer på Vossakjot.no

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS