ægir_Evan_tønner_foto thor brødreskift3

Slik velger du øl til julematen

Det kan være utfordrende å orientere seg i jungelen av øl, og mange vet ikke hvor de skal begynne for å matche riktig øl med julematen. For det er ikke sånn at alle typer øl passer til absolutt all julemat. Bryggerisjef og Ægir-grunnlegger Evan Lewis gir deg her noen gode råd.

Publisert

Evan Lewis på Ægir Bryggeri. (Foto: Thor Brødreskift)

Juleøl er en særegen nordisk øltradisjon, og hvert år lages det flere titalls forskjellige typer.

Vi nordmenn har lenge vært opptatt av å matche vin og mat, og har etter hvert blitt veldig gode på det, men enn så lenge har vi ikke videreført kunnskapen til øl. Men Evan Lewis lever for å lage kvalitetsøl, og han regnes som en ekspert på å matche øl og mat.

Julebrygg fra Ewan Lewis og Ægir.

Juleøl – typisk norsk

– Juleøl er en særegen nordisk juletradisjon, og jeg opplever at spesielt nordmenn er veldig opptatt av å ha mange forskjellige sorter juleøl. Selv om det er gøy å prøve mange ulike typer juleøl bør man også være bevisst på hvilke øl man serverer til hvilken mat, sier Evan Lewis i en pressemelding.

I følge øleksperten kan riktig øl heve smakene i maten og gi en enda bedre matopplevelse. De gode smakene av humle, malt og urter setter en ekstra spiss på maten.

Her er Lewis’ sine råd når du velger øl

1) Finn en «rød tråd» med smaker som går igjen både i maten og ølet. For eksempel går et karamellpreget øl som Amber Ale til grillet kjøtt eller brunost, lette og delikate øl med litt humlepreg går til sjøkreps, og en mørk porter passer fint med sjokoladekake.

2) Husk at smakene skal gå i balanse og ikke utkonkurrere hverandre. Har du en kjøttrett med en del salt og fett kan du komplementere denne med et syrlig tilbehør som fermentert kål eller surkål. En litt fyldig øl som gir både sødme og bitterhet balanserer hele måltidet.

Hod Julebrygg fra Ægir.

3) Bruke litt øl i selve matlagingen, ikke bare som drikke. Øl er fantastisk til marinader, og kan også brukes i sauser for å heve smaken, noe som gjør at det samme ølet passer enda bedre til. Husk å tilsette ølet i sausene helt til slutt for å ikke få med for mye bitterhet.

4) Ikke vær redd for å prøve deg fram. Matlaging og ølsmaking skal være gøy, prøv nye kombinasjoner og finn det som passer din smak

Under deler Ewan Lewis sine tips og hjelper deg med å matche riktig Ægir-øl med den tradisjonelle julematen.

Lett og «humlete» øl til juleribba

Evan Lewis: Den tradisjonelle juleribba krever et øl som takler en del salt og fett, men som likevel ikke utkonkurrerer de milde smakene i kjøttet. Et godt alternativ til juleribba er Hod Julebrygg fra Ægir som er lett og «humlete» med et innslag rosepepper. Fruktige og nøtteaktige toner passer perfekt til den sprøe svoren, og etterlater en rund og god smak. Gjør måltidet komplett ved å servere Hod Julebrygg og Ægir Yggdrasil Akevitt.

Lindisfarne Scotch Ale fra Ægir.

Pinnekjøtt krever et fyldig øl

Evan Lewis: Pinnekjøtt finnes hovedsakelig i to varianter – røkt og urøkt, og naturligvis krever disse hver sin ølsort til. Det beste ølet til røkt pinnekjøtt er definitivt en øl med en del sødme til å balansere med salt og fett, samt litt røk som harmonerer med kjøttet. Her anbefales det Lindisfarne Scotch Ale med sin fylde og preg av torvrøkt malt. Når det gjelder urøkt pinnekjøtt trenger vi også en øl med litt fylde som takler salt og fett samtidig som at den henter frem viltsmakene i pinnekjøttet. Ægirs Julebrygg i butikkstyrke (rød etikett) er et øl som passer veldig godt til denne retten. Her anbefales også Yggdrasil Akevitt fra Ægir som prima følge.Andre Ægir-øl som passer til pinnekjøtt er Rallar Amber Ale og Naglefare Nut Brown Ale.

Lutefisk og øl

Evan Lewis: Når det gjelder å matche øl og mat er det som oftest tilbehøret som bestemmer hva som er den beste kombinasjonen. Til lutefisk er bacon kanskje den tilbehørssmaken som er mest utpreget. Det krever et øl som har en del sødme til å balansere med salt og fett, samt litt røk. Her anbefales det Lindisfarne Scotch Ale fra Ægir med sin fylde og

Ylir Julebrygg fra Ægir.

et hint av røkt malt. Ikke glem en dram med Yggdrasil Akevitt ved siden av – det hører med til et ekte lutefiskmåltid. Andre Ægir-øl som passer til lutefisk er Bryggve Blonde Ale og Ægir India Pale Ale.

Fyldig øl med mye krydder matcher julesild

Evan Lewis: Julesild får man i nesten like mange varianter som juleøl, og typer sild varierer fra tomatsild til akevittsild. Når en skal velge øl til tomatsild er det viktig å finne et øl med riktig mengde sødme og fylde som balanserer de litt syrlige og salte smakene i tomatsilda. Et godt alternativ til tomatsild er Ylir Julebrygg fra Ægir. Det er et fyldig øl som er brygget med hele ni maltsorter og krydder som ingefær og einerbær. Andre Ægir-øl som passer til tomatsild er Naglefare Nut Brown Ale og Bryggve Blonde Ale.

Siv Witbier fra Ægir.

Fruktig og sitruspreget øl til torsk

Evan Lewis: Når en skal velge øl til juletorsken er det viktig å velge et øl som ikke er for kraftig i smaken, men som allikevel takler sausen og tilbehøret. En Siv Witbier fra Ægir matcher juletorsken perfekt med sine fruktige og sitruspregede toner som harmonerer med både fisken og de typiske fløte- og smørbaserte sausene, gjerne med litt sitron i, som ofte blir servert til juletorsk. Andre Ægirøl som passer til torsk er Witbier (4,7%) og Bryggve Blonde Ale.

Øl og julekaker

Evan Lewis: Hvem skulle tro at man til og med kan matche øl til de syv slag? Øl til julekakene er litt mer utradisjonelt enn øl og akevitt til juleribba, men det finnes så mange forskjellige typer øl med ulike kvaliteter at man kan finne riktig øl til nesten all slags mat. Blant annet passer Ægirs Ylir Julebrygg meget godt til julekakene, da det henter frem de søte og krydrede smakene i julekakene. Dermed kan man like gjerne drikke øl også til julekakene. Andre Ægir-øl som passer til julekakene er Natt Imperial Porter og Tors Hammer Barleywine.

Lik og følg gjerne magasinet Horeca/nettstedet Horecanytt.no på Facebook og Instagram (søkeord horecanytt)

"
Powered by Labrador CMS