Sirha_Moe

Flere programstyrte rengjøringsmaskiner

Ingen revolusjonerende nye maskiner, men ny og revolusjonerende teknologi. Det er beholdningen av SIRHA 2007, en av verdens største bransjemesser i Lyon.

Publisert

Det er lektor ved Breivika videregående skole, Nils Harald Moe som våger å trekke konklusjonen: - Jeg fant ingen revolusjonerende maskiner eller annen storkjøkkenutrutning. Revolusjonen består i all ny teknologi: Maskinene er blitt mye mer avanserte. De har snart tatt over alt tungarbeid for kokken.

Kokegryte med hukommelse

- Ett eksempel: En kokegryte med røranordning svitsjer forhandsprogrammert fra kok til hurtigkjøl, fyller og tømmer. Og alt annt som kan gjøres med en moderne kokegryte, men som hittil har fordret noe manuelt arbeid, og i det minste at kokken følger opp prosessen med hender og øyne og ører og løpende bruker all faglig innsikt han har. Med denne kokegryta bare trykker eller skrur han i gang prosessen. For den innlagte programvaren husker tidligere bruk; som dermed blir en forhåndsprogrammering: Gryta styrer nå selv hele prosessen. Symptomatisk: Den har ikke bare ett display for datastyring, men to.

Selvgående

- Denne teknologiske er gjennomgaende og omfatter nær sagt alle store maskiner, selvfølgelig. Men også de mindre. Alt er forhandsprogrammert eller kan programmeres til selvgående drift, sier Moe.

- Alle med den minste innsikt i bransjen, vet at dette har jo kombidampere allerede gjort en årrekke. De er "selfcooking" og putrer gjennom natten mens kjøkkenet er lukket og låst og lyset avslått, når noe skal stekes eller kokes på lavtempertur. Men nå følger altså kokegrytene etter, og frityrkokerne og maskinene til renhold i kjøkken, restaurant og på hotellrom. Dét er revolusjonen.

Datakyndig kokk

Om kokken dermed er i ferd med å utspille sin rolle i kjøkkenet, til fordel for dataspesialister? - Nei, innsikten, kunnskapen og erfaringen kan ikke erstattes. Men også kokken er nødt til å bli mer datakyndig. Det er som med moderne PC'er: Den nye teknologien implementeres år for år sakte inn i maskinvaren slik at du etter tre-fire år virkelig ser at det har skjedd en forandring. Skal du da benytte den, må du på kurs for å lære å lage mat, eller benytte maskinen til det den er god for. Det er som å kjøpe en ny mobiltelefon med en rekke muligheter. Bruker du alle, eller bruker du den bare sm-telefon? Den oppdaterte og flinke kokken koker fisken ved en lavere temperatur enn den som ikke kan benytte de moderne maskiners muligheter.

God investering - Oppgraderer du deg og tar i bruk den nye teknologien. vil ryggen holde et helt yrkesliv, og det er jo ingen dårlig investering, fremholder Nils Harald Moe.

Powered by Labrador CMS