Den Nøgne Ø

Nøgne Ø med fatøl for pubene

Det startet som en altoppslukende hobby. Nå produserer bryggeriet Den Nøgne Ø 250 000 liter øl i året, har 25 øltyper og nå inntar de norske puber med fatøl.

Publisert

- Bryggeriet er et resultat av riktig dårlig dømmekraft, sier gründer og sjefsbrygger Kjetil Jikiun smilende.

Han var så lei av at det nesten ikke fantes godt øl at han like godt startet sin egen ølproduksjon på kjøkkenbenken hjemme.

Fikk i gang produksksjon

Men kjøkkenbenken ble fort for liten, og når garasjen heller ikke hadde nok plass til den store lidenskapen leide han eksterne lokaler, kjøpte inn gamle meieritanker og ting de fant hos skraphandlere.

Med god hjelp fra en nevenyttig sveiser og flere "Petter Smart-løsninger" senere fikk de i gang ølproduksjonen som hadde en kapasitet på om lag 80 000 liter noe som tilsvarer 160.000 flasker i året.

Første mikrobryggeri på polet

Det første kommersielle brygget så dagens lys i mai 2003, og godt hjulpet av Mostue Grape Selection fikk de som første mikrobryggeri ølet sitt i Vinmonopolets salgshyller.

- Vi hadde jo fulle jobber og kunne ingenting om salg, markedsføring, distribusjon eller merkevarebygging, så vi trengte en partner på salgssiden, forteller Jikiun.

Etter bare noen måneder, hadde de allerede 10 ulike varianter, og det aller meste foregikk manuelt.

- Da vi startet var vi mest opptatt av å lage godt øl. Derfor hadde vi ikke tenkt så mye på hvordan vi skulle løse det praktiske som for eksempel hvordan vi skulle få ølet over på flaske, så det måtte vi finne ut av etter hvert. Og alt foregikk manuelt, både tapping, korking og etikettering, så da var det kanskje ikke så rart jeg slet ut to partnere allerede det første året, sier Jikiun.

Øl med granskudd og tyttebær til hele verden

I dag produserer Nøgne Ø 250 000 liter øl årlig. Bryggeriet har over 25 øltyper og ønsker å øke antall varianter ytterligere, for det som driver dem er lidenskapen for godt øl, og de har et sterkt ønske om at det skal skje nye ting hele tiden.

Varianten India Pale Ale med mandarin er et eksempel på akkurat det. Øl med granskudd og tyttebær et annet.

Bryggeriet Nøgne Ø starter med fatøl i høst. Men til å begynne med bare til noen utvalgte puber, forteller daglig leder Kjell Einar Karlsen (til venstre) og Kjetil Jikiun som er sjefsbrygger og gründer. (Foto: Tom Backe)

Powered by Labrador CMS