Poteter illustrasjon nett
Poteter illustrasjon nett

Satser på småpoteter

Norske småpoteter har hittil blitt liggende igjen på jordet etter potethøsten. Nå skal de plukkes for å ta opp konkurransen med fransk delikatesse. - Franskmennene har lært oss å ta vare på de små potetene. Også hotell- og restaurantbransjen her hjemme har lenge visst at de små er både svært anvendelige og smakfulle, sier Gultvedt.

Publisert

- Miniutgaver av norske mandelpoteter er allerede kommet i handelen.

Asterix og pimpernell følger snart etter, sier produksjonssjef Espen Gultvedt i Bama.Dermed kan de noe stivt prisete franske småpotetene få tøff konkurranse.

Bama legger ikke skjul på at det nettopp er franske potetvaner som har vært inspirasjonen.

Anvendelige og smakfulle

Så langt er det investert i en egen pakkelinje for småpoteter ved potetpakkeriet Hvebergsmoen sør for Kirkenær i Grue kommune i Hedmark. Mini-mandelpotetene herfra er på mellom 20 og 40 gram, mens 40 gram er minstestørrelse på en vanlig mandelpotet.

- Franskmennene har lært oss å ta vare på de små potetene. Også hotell- og restaurantbransjen her hjemme har lenge visst at de små er både svært anvendelige og smakfulle, sier Gultvedt.

Vil øke

Minigulrøtter er for lengst blitt en suksess. Potetsjefen i Bama spår at det samme vil skje med små poteter.

- Mange syns de små potetene smaker bedre enn de store, det ser vi av den stadig økende populariteten til de franske. Småpoteter egner seg veldig godt til ovnssteking. De tar seg dessuten veldig pent ut på en tallerken, også som kokte, sier Gultvedt.

For travle folk har de små potetene også en fordel i at de er kjappe å tilberede.

En fjerdedel av markedet

Gultvedt antar at de norske i løpet av noen måneder vil ta en fjerdedel av markedet for småpoteter.

- På smak kan de små mandelpotetene fint sammenlignes med de franske. Ikke minst kommer de norske til å ligge lavere i pris på grunn av lavere råvarepris og kortere transport, sier han.

I dag selges det 30 tonn småpoteter hver uke, ifølge Bama, som forventer at forbruket kommer til å øke når de norske nå inntar butikkhyllene.

Pakker franske selv

Bama har importert små franske poteter i flere år, men da ferdigpakket fra Frankrike. I tillegg til å satse på de norske starter frukt- og grøntgrossisten med import av franske småpoteter i bulk, av sortene Amandine, Ratte og Cherie. Også disse kommer til å bli sortert og pakket på potetpakkeriet på Grinder like sør Kirkenær i Grue kommune i Hedmark.

- Det gjør vi fordi de vi leverer til ønsker å kunne bestille potetene oftere enn bare to ganger i uka. Dessuten taper vi 4-6 dager av best-før-datoen når potetene pakkes i Frankrike, sier Gultvedt.

Økende forbruk

Etter mange års nedgang er det norske potetforbruket på vei oppover igjen og økte med tre prosent fra 2006 til 2007, ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt. Bama økte sitt potetsalg med sju prosent i samme periode.

Newswire

Powered by Labrador CMS