Rune Merlid og Bent Stiansen1 nett

Tar støyproblemer på alvor

Gjestene trives bedre og de ansatte lovpriser de nye lyddempende platene som er satt opp i taket på Statholderens Krostue i Oslo. Innehaver Bent Stiansen melder om en støyreduksjon på 75 prosent.

Publisert

Velrenommerte Statholderens Krostue har slitt med akustikkproblemer og høy romklang på grunn av harde flater og den spesielle typen velving i taket, helt siden starten for 14 år siden.

Sana Bygg

Nå har firmaet Sana Bygg, som holder til på Holmlia utenfor Oslo, klart å løse

problemet.

- Vi har hatt trøbbel med støy helt fra vi etablerte stedet, og har hatt flere akustikere innom gjennom årene. Men ingen av dem har klart å komme frem til en løsning. Når vi nå endelig har klart å få dette på plass, er vi svært fornøyd, sier Bent Stiansen på Statholdergaarden.

Ikke et uvanlig problem

- Både som restauratør og bruker av restauranter merker jeg at akustikk- og lydproblemer er vanlige i restauranter, spesielt i eldre lokaliteter. En restaurant

kan ha verdens beste mat og god service, men hvis ikke gjestene får den roen de ønsker, kan det by på problemer. For svært mange betyr atmosfæren en hel del av den totale restaurantopplevelsen, sier Stiansen.

Bomullsfibre og vulkanstein

Det er firmaet Sana Bygg på Holmlia utenfor Oslo som har utført arbeidet. Først er det lagt fire centimeter tjukke absorbenter av mineralull (mineralullplater), som er skrudd i taket med fem centimeters brede skiver.

Minerallullplatene er igjen belagt av en spesiell puss.

- Pussen er satt sammen av bomullsfibre og vulkanstein (pelit) med et bindemiddel som gjør at pussen er "åpen" slik at lyden blir absorbert i pussen. Dette resulterer i meget bra akustiske egenskaper. Overflaten er også ubrennbar, noe det ofte stilles krav til. Produktet egner seg meget godt i lokaler som er verneverdige, sier Rune Merlid, som har vært ansvarlig for prosjektet i Sana Bygg.

Du kan lese mye mer om Statholderens Krostue og hva som er gjort for å begrense støyen i neste nummer av Horeca (nummer 7)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS