Gorgonzola-Dolce-(Large).jpg
Gorgonzola-Dolce-(Large).jpg

Fjerner smaksforsterker

Pølseprodusenten Leiv Vidar har fjernet smaksforsterkeren glutamat fra alle pølser de selger i kiosker, bensinstasjoner og dagligvareforretninger. De siste årene har enkelte forskere hevdet at stoffet kan ha negative helseeffekter.

Publisert

- Arbeidet med å fjerne tilsatt glutamat i produksjonen, har pågått siden februar. Vi har gått grundig til verks, og nå er samtlige pølser helt uten smaksforsterkeren glutamat. Nye produkter fra Leiv Vidar vil selvsagt heller ikke inneholde glutamat, sier markedssjef Asbjørn Koller.

Helse viktigere

Glutamat er i seg selv uten smak, men brukes for å forsterke andre smaker i matvaren. Glutamattilsatt mat har de siste par årene fått oppmerksomhet fordi enkelte forskere mener stoffet kan ha negative helseeffekter. Mattilsynet i Norge har i likhet med tilsvarende statlige tilsyn i vestlige land derimot ingen holdepunkter for at glutamat er skadelig for helsen.

- Matsikkerhet og matkvalitet er det viktigste for oss og våre kunder. Når det er den minste tvil om glutamat kan være skadelig, har vi selvsagt valgt å fjerne det. Forbrukerne og vi er opptatte av at maten skal være av beste kvalitet uten unødvendige tilsetningsstoffer, sier Asbjørn Koller, som mener at ernæring og helse kommer til å bli stadig viktigere for norske forbrukere fremover.

Kvalitetsfokus

Salgs- og Markedsdirektør Hans Olav Hole er glad for at nordmenn har blitt stadig mer kvalitetsbevisste i matveien, og ser fjerningen av glutamat som en naturlig forlengelse deres fokus på smak og kvalitet. For eksempel har bruk av mekanisk utbenet kjøtt aldri vært aktuelt for pølseentusiastene fra Hønefoss.

- Det er klart at bruk av mekanisk utbenet kjøtt ville ha gitt oss lavere produksjonskostnader. Men vi vil aldri bruke det fordi kundene våre fortjener gode og naturlige råvarer i pølsene sine, sier Hans Olav Hole.

Forbrukerportalen: Svensk skepsis til glutamat

"
Powered by Labrador CMS