Svineinfluensa grønt
Svineinfluensa grønt

Frukt og grønt mot svineinfluensa

200 000 til 300 000 nordmenn blir høyst sannsynlig syke av svineinfluensaen i løpet av de neste to ukene. Optimalt inntak av frukt og grønt hjelper deg å ruste opp kroppen innenfra, ifølge ernæringsfysiolog.

Publisert

– Du unngår ikke svineinfluensaen ved å spise frukt og grønnsaker, men det går an å forberede seg på best mulig måte, opplyste ernæringsfysiolog Gunn Helena Arsky under gårsdagens Gartnerkongress, Rein Glede, i landbrukskommunen Stokke.

Et sunnere Norge

– Kroppen kan bli bedre rustet mot svineinfluensa dersom du får i seg nok Omega 3 og antioksidanter, sa ernæringsfysiolog Gunn Helena Arsky under Gartnerkongressen Rein Glede. (Foto Henrik Arneberg/Pressenytt)

Arsky fortalte i sitt foredrag ”Et sunnere Norge” om viktigheten av å få seg nok og riktig frukt og grønnsaker.

– Mange sykdommer kan forebygges med et bedre kosthold. I forbindelse med svineinfluensaen kan kroppen stille bedre rustet dersom du får i seg nok Omega 3 og antioksidanter. Omega 3 er det masse av i blant annet linfrø og valnøtter, mens du kan gå etter fargen på frukten eller grønnsakene for å finne de med mest antioksidanter. Jo mer intens farge, desto mer antioksidanter, forklarte hun.

Vi blir feitere og sykere

Arsky la fram urovekkende tall i forbindelse med nordmenns frukt- og grøntvaner.

– Per dags dato er 15-20 prosent av voksne mennesker i Norge feite. Overvekt og diabetes type 2 øker, og stadig flere må behandles for høyt blodtrykk og høye blodfettverdier. I utgangspunktet burde alle nordmenn spise 750 gram frukt og grønnsaker daglig. Realiteten er at Ola og Kari spiser under halvparten, nemlig 310 gram frukt og grønt, sa ernæringsfysiologen.

Ifølge Arsky kan fersk frukt og grønt ikke erstattes av piller og kosttilskudd. – Det er tusenvis av antioksidanter i frukt og grønnsaker. Tar du antioksidanter i pilleform får du i deg langt færre ulike antioksidanter, fortalte hun.

Kreft 2000 ganger om dagen...

Tilhørerne fikk vite at kroppen normalt får kreft 2000 ganger i løpet av en dag.

– Dette skjer daglig, men kroppen fikser seg alle gangene. Likevel gir dette en pekepinn på hvor viktig det er at vi tilfører kroppen nok antioksidanter hele tiden, sa Arsky..

Ernæringsfysiologen mener ”fem om dagen” fortsatt er en god leveregel. Likevel understreker hun at variasjon er viktig. – Vi anbefaler folk å spise tre grønnsaker og to frukter daglig. I tillegg er det viktig at produktene til en viss grad er forskjellige. Det er ikke slik at du kan drikke en liter appelsinjuice og tro at dagsbehovet er dekket, sier hun.

5 grunner til å spise mer frukt og grønt:

1. Frukt og grønnsaker er fulle av vitaminer og mineraler som sikrer en velfungerende kropp.

2. Frukt er kalorifattig, men mettende, noe som gjør det lett å holde vekten.

3. Frukt er fullt av antioksidanter som bekjemper blant annet kreft og hjertesykdommer.

4. Frukt er fullt av fiber, noe som er bra for fordøyelsen og immunforsvaret.

5. Frukt er fargerike, sprø, friske eller søte. Dette øker appetitten.

(Kilde: Ernæringsfysiolog Gunn Helena Arsky, Bama)

(Pressenytt)

"
Powered by Labrador CMS