Nordmenn spiser minst poteter i Europa

Selv vi kanskje trodde det, så spiser vi nordmenn faktisk mye mindre poteter enn det som er vanlig i andre europeiske land. Tall fra FAO-UN/Naturitalia viser at Norge langt fra kan kalle seg et potetland. Med et årlig forbruk på 30 kilo per innbygger befinner nemlig Norge seg på Europa-bunnen i potetspising.

Publisert

Statistikken viser at Norge ligger helt i europabunnen på potetspising i Europa.

Med kun 30 kilo pr. innbygger ligger vi bak land som Storbritannia med 120 kilo pr. innbygger og Irland med 119 kilo pr. innbygger.

På topp ligger Hviterussland, der det spises hele 172 kilo poteter pr. innbygger. Det vil si 142 kilo mer enn i Norge.

Samtidig tyder prognosene på at potetkonsument vil falle enda mer i Norge i tiden fremover.

Satsing på nypotet fra sør

Nå skal en Michelin stjernekokk og økt satsning på nypoteter fra de europeiske middelhavslandene føre Norge oppover på listen

- Nypoteten er en glemt delikatesse på de norske middagsbord. Dette skyldes i stor grad det norske klimaet som begrenser produksjonsmulighetene, og tilbudet av nypoteter i vinterhalvåret. Nå håper vi at nypoteter fra de europeiske middelhavslandene kan føre til økt potetkonsum i Norge, også i vinterhalvåret, sier Augusto Renella i Naturitalia.

De europeiske landene rundt Middelhavet er største produsenter av nypoteter. Nå har EU, den italienske stat, og den italienske bransjeorganisasjonen, Italpatate and Unapa, startet en sjarmoffensiv rettet mot norske forbrukere for å øke fokuset på nypoteten som delikatesse. Målet er å lære oss nye, spennende måter å bruke poteter i matlagingen.

Michelinstjerne til Norge

Nylig fikk Bergen storfint besøk da 2 stjerners Michelin-kokken Antonio Torino gjestet byen mellom de syv fjell. Han hadde kommet hele veien fra Italia for å lære matglade bergensere hvordan det italienske kjøkkenet kombinerer nypoteten med tradisjonelle matvarer som kjøtt, fisk, olivenolje og friske grønnsaker.

- Norge er et fantastisk matland, med nærhet til friske, flotte råvarer, og havet som den beste ressursen til å komponere sunne festmåltider, sa en begeistret Torino.

Nye turer til Norge

Men stjernekokken var overrasket over å høre at nordmenn gjerne plasserer overkokte poteter eller pommes frites ved siden av en god biff eller en nyfisket torsk.

- Poteten skal aldri være en kjedelig statist på tallerkenen, men heller spille hovedrollen i et godt og sunt måltid, avsluttet Torino.

Antonio Torino planlegger allerede nye turer til Norge for å besøke flere byer og lære nordmenn hva nypotetene brukes til. Går alt etter planen vil nypotetene være å finne på flere norske middagsbord fremover.

Pressemelding

Powered by Labrador CMS