Dypvannstorsk DSC_0054 NETT

Dypvannstorsk fra Østfold ble Årets råvare

Torsk som fiskes med trål på 400 meters dyp og beholder fastheten i kjøttet, det vil kokkene ha. Og ikke bare kokkene, men hele juryen i den lokale delfinalen i Det Norske Måltid. De kåret dypvannstorsken fra Østfold til Årets råvare fra sjøen.

Publisert

gårdsme

Dypvannstorsk, Livèche kyllingbryst og Bearnaise fra Ek Gårdskjøkken er vinnerne i Det Norske Måltid i Østfold 2010. Juryen tildelte diplom og hederlig omtale til Økologiske egg fra Runar Sørli i Skjeberg. (Foto: Unn Karin Olsen)

Matstreif på Rådhusplassen i Oslo var stedet for smaking i forrige uke, med tusenvis av smaksprøver utdelt over boddiskene.

Mads Ole Pettersen og Lars Erik Ek fra Ek Gårdsmeieri får med seg bevis på at den nyutviklede Bearnaise-sausen er Årets produkt i Østfold. Prisutdelere er oldermann Rune Sæten fra Kokkenes Mesterlaug Østfold, oldermann Harald Kvist og juryleder Bjørn Christian Østrem fra Kokkenes Mesterlaug Oslo. (Foto: Unn Karin Olsen)

Smaking var det som gjaldt også for den fem manns sterke juryen som hadde oppdraget med å kåre vinnere i delfinalen for Oslo, Akershus og Østfold i Det Norske Måltid. Seks kvalitetsprodukter ble plukket ut som fylkesvinnere og deltakere i den landsdekkende finalen i november.

Smaken av Østfold

Det kom som en overraskelse på mange at Fjordfisk AS i Østfold kan levere lokal torsk av utmerket kvalitet, helt på høyde med den mer kjente broren fra Lofoten.En klar vinner som Årets råvare sjø i Østfold.

Like klart er det at Livèche kyllingbryst er blant det beste som produseres i fylket. I år som i fjor fikk Livèche utmerkelsen Årets råvare land.

I den tredje kategorien – for mer bearbeidede produkter, gikk Ek Gårdskjøkken fra Onsøy i Fredrikstad til topps med et nytt produkt: Bearnaise, sausen som er ferdig til bruk og så nære hjemmelaget som du kan komme, i følge kokkelauget.

Dag H. Berg fra Indre Oslofjord Fiskerlag tar imot prisen for råreker som ble Årets råvare sjø i Oslo og Akershus. Premiene deles ut av Anne Sveen fra DnBNOR, juryleder Bjørn Christian Østrem og oldermann Harald Kvist, begge fra Kokkenes Mesterlaug Oslo. (Foto: Unn Karin Olsen)

Den bredt sammensatte juryen kåret Bearnaise til Årets produkt i Østfold. Så gjenstår det å se om det bærer i den nasjonale finalen. I fjor var det Créme brûlée fra Ek Gårdskjøkken som ble nasjonal vinner og Årets produkt i Norge.

Et sammenslått Oslo og Akershus

I Det Norske Måltid – jakten på smaken av Norge – er Oslo og Akershus slått sammen til ett fylke. Fiskerlaget i Indre Oslofjord halte inn seieren som Årets råvare sjø med sine saltede råreker, som nytes best rå.

Årets råvare land fant juryen i Oppegård, hos Ingdrid Kalstad-Sjødalstrand på Sjødalstrand gård. Hun legger Victoria-plommer på glass og tar vare på de beste smakene av norsk høst.

I Oslo og Akershus er råreker, hermetiserte plommer og ferskosten Nyr årets vinnerprodukter i Det Norske Måltid. (Foto: Unn Karin Olsen)

I kategorien for bearbeidede produkter var endelig turen kommet til Nyr, den unike, syrlige økologiske ferskosten fra Nes i Akershus som gjør kokker lykkelige.

Det var tredje året at Grøndalen Gårdsmeieri stilte i konkurransen og nå ble det seier. Med tittelen Årets produkt i Oslo/Akershus er veien klar fram til nasjonal finale, der rundt femti fylkesvinnere skal kjempe om tre nasjonale titler.

Hederlig omtale gikk til Inger Rosenfeldt og Den Blinde Ku for hvitskimmelosten Hvitebjørn, som er lagret i tre år.

Ingrid Kalstad-Sjødalstrand smiler bredt etter å ha mottatt premie på 2500 kroner, en markedspakke fra DnBNOR og tittelen Årets råvare land for sine plommer av typen Victoria. Oldermann Harald Kvist i Kokkenes Mesterlaug Oslo hadde ansvaret for gjennomføringen av den lokale delfinalen i Det Norske Måltid. (Foto: Unn Karin Olsen)

Resultater

Resultater i Oslo/Akershus:

Årets råvare sjø: Råreker fra Indre Oslofjord Fiskerlag

Årets råvare land: Hermetiserte Victoria-plommer fra Sjødalstrand Gård, Svartskog i Oppegård

Årets produkt: Nyr, syrlig og kry økologisk ferskost fra Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus

Hederlig omtale: Hvitebjørn, 3 års lagret hvitskimmelost, fra Den Blinde ku på Ås

Resultater i Østfold:

Årets produkt: Bearnaise fra Ek Gårdskjøkken

Årets råvare sjø: Dypvannstorsk fra Fjordfisk AS på Hvaler

Årets råvare land: Livèchebryst fra Nortura Marked

Hederlig omtale: Økologiske egg fra Runar Sørli i Skjeberg

Juryen besto av Bjørn Christain Østrem (Kokkenes Mesterlaug Oslo), Stine Mehus (Norges Bondelag), Liv Ragni Skinnes Kjos (Norges Bygdekvinnelag), Anne Sveen (DnB NOR) og Harald Kristoffersen (Noregs Fiskarlag)

Det Norske Måltid

Det Norske Måltid kårer Årets produkt, Årets råvare sjø og Årets råvare land hvert år. I innledende runder kåres vinnere i alle tre kategorier i hvert fylke. 54 fylkesvinnere kjemper så om tre nasjonale titler.

Det Norske Måltid er mulig takket være et bredt samarbeid mellom DnB NOR (hovedsponsor), Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Innovasjon Norge, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Norges Kokkemesteres Landsforening, Norges Fiskarlag, Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, NHO Reiseliv m.fl. Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder. Se www.detnorskemaltid.no

"
Powered by Labrador CMS