Saxelby_Catherine
Saxelby_Catherine

Drikke som fulle måltider

Sunnere fast food og drikke som fulle måltider, er to av de klareste megatrendene en australsk ernæringsspesialist ser for seg.

Publisert

Catherine Saxelby har skevet en rekke bøker om ernæring og er et australsk ikon i ernæringsdebatten `down under`.

Catherine Saxelby, som er knyttet til Foodwatch Nutrition Centre i Lindfield, Australia er et ikon “Down Under”. Hun har laget et sammendrag av ’10 megatrender i sunt kosthold’, publisert på senterets hjemmeside, foodwatch.com:

”Hjemmelaget, evne til å sørge for riktig ernæring, små luksusutskeielser, matallergier, helkorn, supermat og transfett er stikkordene som styrer megatrendene i matmarkedet i 2010 og fremover.”

Dette er de ti megatrendene Catherine ser:

1. Back to basics

Mer hjemmelaget med bruk av friske råvarer uten ferdiglagde sauser og baser. Mer vegetarmat til barna.

2. Økologisk

Australierne sverger stadig mer til ’clean and green’, (’rent og grønt’).

3. Fast food blir sunnere

Wraps, rolls, salater, yoghurt og juicer blir stadig sunnere. Pommes frites forsvinner mer og mer fra menyene.

4. Barns overvekt

25–30 prosent av barna er overvektige, og det blir et stadig sterkere press på alle som serverer fast food om å bidra til sunnere barnemenyer og at ’junk foods’-menyene anrettes med mindre porsjoner.

5. Allergier og intoleranse

"Uten"-mat vokser for å hjelpe folk til å styre klar av allergener som nøtter, melkeprodukter, egg, fisk og soya – og ‘glutenfri’ og ‘hvetefri’ vokser også, ikke bare av medisinske grunner, men fordi stadig flere gjør det for sikkerhets skyld (‘egne diagnoser’).

6. Lavkarbo/Helkorn

Lavkarbo velges for å motvirke type 2 diabetes, for vektkontroll og energi.

7. Drikke blir måltider

Smoothies dukker opp som ferdige måltider. (Foto: Odd H. Vanebo)

Vi inntar stadig mer næring som drikke, og er vitne til at det popper opp ’fresh juice bars’ og ’smoothie bars’ og ’drinker som erstatter måltider’ inklusive ’flytende frokost’, som vel å merke ikke er alkohol.

8. Transfett

Leverandørene bestreber seg på å erstatte transfett hvor det er mulig.

9. ’Super foods’

Acai, goji, mangosteen, pomegranate – listen blir stadig lengre.

10. Små luksusutskeielser

Vi gir etter for små svakheter som daglige lyspunkt, med mørk sjokolade, gjerne på en kakao- eller kaffebar, eller skeier ut med et godt glass vin, premium eller organisk yoghurt eller ekstra god te.

(De ti punktene er noe forkortet.)

Fastfood.no

"
Powered by Labrador CMS