Superlammekjøtt nett

Drittvær gir supert lammekjøtt

Mens store deler av landet klager over en våt og kald sommer, har det vært fest på sauebeitene. Nå inviterer norske sauebønder til en høst med perfekte norske lam i kjøttdiskene.

Publisert

Matrådgiver Cecilie Maske, i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, tror det blir nok norsk lammekjøtt i butikkene til å imøtekomme den enorme etterspørselen blant kundene. (Foto: MatPrat)

I løpet av de kommende ukene skal over én million lam slaktes og klargjøres til salg over disk. Sommerens dårlige vær gjør at vi kan ha store forventninger til årets lammekjøtt.

Drittvær gir godt beite

– Dette blir en veldig bra lammesesong. Beitedyrene har hatt en god sommer, og har fått i seg mye næringsrik og god plantevekst, sier styreleder i Norsk sau og geit, Ove Ommundsen. Han er selv sauebonde på Hjelmeland i Ryfylke.

Ifølge tall fra MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt spiser hver nordmann i snitt mer enn seks kilo lammekjøtt i året. Ove Ommundsen mener vi kan takke været og den norske naturen for den gode kvaliteten på høstens lam.

– Norsk natur gir svært gode beiteforhold, som igjen gir oss et lammekjøtt som er mildt på smak, lyst i fargen og har en bra fettsetting, forklarer han.

I verdenstoppen

Både dommere og deltakere i den prestisjetunge internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d`Or har flere ganger latt seg imponere av norsk lammekjøtt.

– De sier de ikke har opplevd maken, og at kvaliteten på norske lam er i verdenstoppen, sier Ommundsen.

Beitelammene får variert kost, og særlig er den utstrakte bruken av fjellbeite med på å heve kvaliteten.

– Det er ikke noe vanlig beitegress de går på. Lammene spiser blant annet mye ville urter, og det bidrar til den gode smaken, legger han til.

Tror på nok kjøtt

Matrådgiver Cecilie Maske, i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, forteller at høstens første lam allerede er på vei til butikkene, og at vi kan glede oss til en god lammesesong.

– Det er alltid en utfordring å imøtekomme etterspørselen på lam, men dette ser ut til å bli en høst med mye og nok kjøtt i butikkene, sier Maske.

Ifølge Maske er det et mål blant sauebøndene å få mest mulig lammekjøtt ut i butikkene til slutten av september.

– September og oktober er hovedmånedene for ferskt norsk lam. Høsten er en eneste stor festsesong for lammekjøttentusiaster. I slutten av september feirer vi fårikålens dag, men både før og etter det kan vi nyte norsk lam i form av for eksempel lammecarré, stek eller frikassé. Det er bare å ønske lammet velkommen til bords, sier Cecilie Maske.

Lekker lammecarré

Foto: Matprat.no

Ove Ommundsen, styreleder i Norsk Sau og geit og sauebonde i Ryfylke, synes høstens første måltid med lam er noe helt spesielt.

– Lammecarré er det perfekte måltidet. Med riktig steketid og gode urter blir det en vannvittig god og imponerende middagsrett, sier sauebonden.

Dette trenger du til 4 porsjoner

* 1,2 kg lammecarré

* 1 ts salt

* ½ ts pepper

* 2 ss margarin til steking

* 2 ss grov sennep, gjerne rød Dijon

* 500 g gulrot

* 500 g kålrot

* 500 g knollselleri (sellerirot)

* 1 stk rødløk

* 1 stk fennikel

* 2 ss smør

* 3 ss finhakket frisk estragon

* 1 ts salt

* 4 store potet

* 1 rødløk

* 1 ss olivenolje

* 2 ts finhakket frisk timian

* ½ ts salt

* ¼ ts pepper

* 1 ss grov sennep

* 4 ss soyasaus

* Ca 1 ½ dl kraft fra steken

* 1 ss smør

Fremgangsmåte:

Salt og pepre kjøttet og brun det raskt i en stekepanne. Smør det inn med sennep og ha det i en ildfast form. Stekes på 175 grader i ca 20 minutter. Tas ut når steketermometeret viser 60 graders kjernetemperatur.

Skrell og kutt grønnsakene i tykke fyrstikkliknende biter (Julienne) og ha de i en ildfast form sammen med salt og smør. Bakes i ovn på 175 grader i ca 45 minutter.

Vend inn estragon før servering. Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver. Det samme med rødløken.

Lag stabler med lagvis potet, løk, timian og krydder inne i en metallring, eller så kan du fylle det i små ildfaste former. Bakes i ovn på 175 grader i cirka 45-60 minutter.

Sausen lages ved å ha sennep, soya, sjy i en liten kjele. Kok opp og rør inn smør før servering.

Pressenytt

"
Powered by Labrador CMS