Hytte Kvaløya Troms Nord-Norge

Utlendingene vil leie norske hytter

Norske utleiehytter har vært flittig benyttet i sommer. Særlig tyskere, dansker og nederlendere har bidratt til høyt belegg. Denne sommeren har etterspørselen etter hytter i Norge økt med ni prosent sammenlignet med sommersesongen i fjor, viser nye tall fra Novasol, som er størst på hytteutleie i Europa.

Publisert

Utenlandske turister har bidratt til høyt belegg på norske utleiehytter i sommer. (Foto: Novasol)

– Til sammen har vi formidlet bestillinger på godt over 10 000 hytteuker, eller om lag 400 000 gjestedøgn. De tyske turistene står for over halvparten av bestillingene, sier Torbjørn Fredman, sjef for Novasol i Skandinavia.

Nederlenderne er den nest største gruppen leietakere, mens danskene følger på tredjeplass.

– Utlendinger som leier hytte i Norge er opptatt av natur, fjorder og fjell. Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har vært på popularitetstoppen i sommer, sier Fredman.

Mange gjengangere

Mange av turistene kommer igjen år etter år, og bestiller den samme hytta.

– En tysk familie har vært her i 25 år. Det begynte med en uke eller to. Nå leier de opp til åtte uker, så barna deres har jo hatt store deler av barndommen og ungdommen sin i traktene her, sier Johannes Høva, som driver utleie av tre hytter i Nesbyen i Buskerud.

En god del av gjestene har med sykkel og er aktive i ferien.

– De setter pris på ren luft og uberørt natur. De senere årene har flere av gjengangerne også kommet tilbake på vinteren, for eksempel for å feire jul og nyttår, sier Høva.

Enkel sjarm

Enkle hytter er også populære, og har sin egen sjarm. Her fra en enklere hytte på Kvaløya i Troms. (Foto: Øystein Overrein)

Også de helt enkle hyttene har sin tilhengerskare. En liten, avsides hytte i Haltdalen i Sør-Trøndelag uten innlagt vann og strøm er blitt selve ferieparadiset for et par fra Tyskland. De har leid den et par uker årlig siden midt på 1990-tallet.

– Den enkle, gammeldagse hyttesjarmen er fortsatt ettertraktet. Her kan gjestene fiske og se masse ville dyr. Mange har fått øye på elg fra kjøkkenvinduet. Det synes jo utlendingene er stor stas, sier utleier Kari Flatberg.

Hun merker at det er stor etterspørsel etter slike opplevelser.

– Hytta har vært utleid mesteparten av sommeren. Mange av gjestene sier de finner roen her, uten den materielle standarden de er vant til hjemme i husene sine, sier Kari Flatberg.

Gode hagemøbler

Allikevel er det mange som setter pris på god komfort, ikke minst på uteplassen foran hytta.

– Kvaliteten på hagemøblene vi har på hytta kan jo variere en del, og på dette området er det mange av gjestene som har høye krav, sier Torbjørn Fredman.

Novasol supplerer nå hytteinformasjonen med et eget symbol for ekstra gode hagemøbler.

– Dette vet vi mange er opptatt av. Symbolet blir å se i de første katalogene allerede neste år, sier Torbjørn Fredman.

Newswire

"
Powered by Labrador CMS