ETP Sarah Roberts og Stephen Twining (7)
ETP Sarah Roberts og Stephen Twining (7)

Et bedre liv på teplantasjene

Målet med Ethical Tea Partnership (ETP) skal bidra til å øke livskvaliteten og standarden på livene til alle de som produserer te verden rundt.

Publisert

Sarah Roberts er øverste leder i ETP. Stephen Twining er 10. generasjons leder i Twinings. (Foto: Morten Holt)

– Målet er å skyve alle involverte, i alle ledd i produksjonen, frem. Bidra til et bedre liv. Dette gjelder mennesker i den tredje verden som lager et produkt som svært mange i den vestlige verden nyter. Vi må bidra, sier Sarah Robert, som er øverste leder for ETP.

ETP arbeider for bedre leve- og arbeidsforhold for ansatte i teplantasjer verden over. (Foto ETP)

ETP

Ethical Tea Partnership (ETP) er en ikkekommersiell allianse av 22 internasjonale medlemmer som ble etablert i 1997.

En gruppe større teprodusenter – og konkurrenter, gikk da overraskende sammen med et felles mål: Å skape bærekraftighet i verdens teproduksjon, som foregår i den tredje verden.

ETP går inn og hjelper de forskjellige plantasjene i Afrika og Asia. Alle som ønsker å jobbe i retning bærekraftighet og gode forhold for de ansatte og deres familier, tilbys hjelp. De som ikke tar hensyn til dette vil bli ekskludert fra ETP, som igjen vil føre til at de 22 teprodusentene som er knyttet opp mot alliansen, ikke vil få mulighet til å handle fra denne plantasjen.

Uverdige forhold

– Vi har en stor jobb å gjøre verden over. For det er liten tvil om at det er og har vært uverdige arbeidsforhold på mange teplantasjer, konkluderer Roberts.

Spesielt i Kina er det avdekket graverende forhold, og ETP arbeider nå aktivt for å bedre de tekniske forholdene på de kinesiske fabrikkene.

De har også funnet ut at det er svært få kvinnelige ledere på teplantasjene verden over, og har iverksatt planer for å minske diskrimineringen.

ETP-logo på teen

– ETP gjør en meget god jobb og vi er stolte av å være medlem av denne alliansen. Vi har også en langsiktig plan om å bruke ETPs logo på våre teer i Norge. Dette gir et signal om at teen er produsert under verdige forhold, sier Stephen Twining i Twinings, en av de 22 medlemmene i ETP.

Les mer om ETP på Ethicalteapartnership.org

Les hele saken i Horeca nummer 8 2010

Du kan bli abonnent på Horeca her

"

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS